Επηρεάζεται η ατμόσφαιρα της Κύπρου από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή;
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι Κύπριοι πολίτες όπως ήταν αναμενόμενο δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι, καθώς ανησυχούν για το αν και πώς θα μπορούσαν οι εν λόγω εξελίξεις να επηρεάσουν το νησί μας. Ανάμεσα στα ζητήματα που ανησυχούν τον κόσμο είναι και το ενδεχόμενο του να επηρεαστεί η ποιότητα του αέρα της Κύπρου.
Αυτό που στάθηκε αφορμή για ν’ ανησυχήσουν οι πολίτες ήταν η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, που ήταν ορατή από τον ουρανό της Κύπρου σε διάφορες περιοχές.
Το AlphaNews.Live, επικοινώνησε με τον Δρ Χρύσανθο Σαββίδη, Προϊστάμενο του Κλάδου Ποιότητας Αέρα. Ο κ. Σαββίδης θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο, σημειώνοντας πως είναι σχεδόν αδύνατο το να επηρεαστεί η ποιότητα του αέρα της Κύπρου από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ακόμα κι αν η κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, έχουν γίνει πολλές αναλύσεις στο παρελθόν για το κατά πόσον θα μπορούσαν οι πολεμικές συγκρούσεις να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα της Κύπρου, χωρίς να προκύψει κάτι.
«Η εξήγηση που μας έδωσε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον οποίο κάναμε και τις έρευνες, είναι ότι ο χρόνος ζωής αυτών των πυρηνικών, πυραύλων, ουσιών, έχουν πολύ χαμηλό χρόνο ζωής στην ατμόσφαιρα, άρα δεν προλαβαίνουν τα ταξιδέψουν μέχρι την Κύπρο για παράδειγμα».
Για να γίνει αυτό όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης πρέπει να ευνοήσουν διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι μετεωρολογικές συνθήκες, που ακόμα και τότε, είναι «εξαιρετικά δύσκολο το να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα της Κύπρου».
Στο AlphaNews.Live μίλησε και ο Επίκουρος Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου, Θεόδωρος Χριστούδιας. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή, δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για το κλίμα της Κύπρου.
«Βρισκόμαστε αρκετά μακριά, έτσι ώστε να μην διατρέχουμε κάποιον άμεσο κίνδυνο αυτή τη στιγμή».
Η κατάσταση ωστόσο είναι ρευστή, με τις εξελίξεις να είναι συνεχείς μέρα με τη μέρα, με τον κ. Χριστούδια να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει, καθώς εξαρτάται κι από το είδος των όπλων που χρησιμοποιούνται.
Πάντως στο πρόσφατο παρελθόν, μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, είχαν σταλεί δείγματα στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έγινε ανάλυση 40 διαφορετικών χημικών ουσιών.
Τότε, όπως μας προανέφερε και ο κ. Σαββίδης, δεν είχε εντοπιστεί οτιδήποτε το ανησυχητικό στην ποιότητα του αέρα της Κύπρου.
Πηγή: alphanews