Home ΠΡΟΣΩΠΑ Γιάννα Νικολάου: «Ότι κάνω το κάνω με πάθος και στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι»
Γιάννα Νικολάου: «Ότι κάνω το κάνω με πάθος και στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι»

Γιάννα Νικολάου: «Ότι κάνω το κάνω με πάθος και στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι»

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

 

Αλλιώτικη η συνέντευξη μας σήμερα με μια φιλοξενούμενη αγαπημένη πάνω από όλα, που προσωπικά θαυμάζω απεριόριστα, για τη δυναμική, την ευγένεια, το χαμόγελο και την ενέργεια της. Όποια πέτρα και να σηκώσεις στη Λάρνακα θα την βρεις. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Γιάννα Νικολάου. Τι τίτλο να της δώσουμε δεν ξέρω. Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Λάρνακας, Διευθύντρια Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λάρνακας και Υπεύθυνη Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.

 

κ. Γιάννα Νικολάου μου να σας καλωσορίσω που είστε μαζί μας σήμερα και χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνάντηση μας.

 

 

Μια κυρία πολυάσχολη….

Πως τα προλαμβαίνεται όλα καταρχήν;

«Ειρήνη μου σε ευχαριστώ καταρχήν για την πρόσκληση και τη συνέντευξη. Η αλήθεια είναι ότι πως πάντα είχα πολλά και διαφορετικά πράγματα να κάνω. Νομίζω είναι ο τρόπος ζωής μου τέτοιος και είναι αυτό που μου δίνει ενέργεια και δύναμη για να συνεχίζω. Σίγουρα με τα νέα μου καθήκοντα, οι υποχρεώσεις μου έχουν αυξηθεί κατά πολύ, αυτό όμως δε με πτοεί καθόλου. Απεναντίας είναι μια πρόκληση που θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να κερδίσω.

Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχεις και να μπορείς να τα συνδυάσεις όλα, είναι ένας σωστός προγραμματισμός, αφοσίωση στους στόχους σου, γνώσεις και καλοί συνεργάτες.

Προσπαθώ όμως πέραν της δουλειάς μου και της Σχολικής Εφορίας να βρίσκω και λίγο ελεύθερο χρόνο για μένα, την οικογένεια μου, τους φίλους μου και να ασχολούμαι με πράγματα που αγαπώ όπως ο αθλητισμός. Ευτυχώς που δεν μου αρέσει πολύ ο ύπνος και έτσι χρησιμοποιώ περισσότερες ώρες σε όλα τα θέματα που ασχολούμαι».

 

 

Μιλήστε μας για το ρόλο σας τώρα εδώ τους πρώτους μήνες ως Σχολική Έφορος Λάρνακας

«Τα σχολεία και γενικά η εκπαίδευση δεν μπήκαν στη ζωή μου τους τελευταίους 3 μήνες που έχω εκλεγεί ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας. Νομίζω πως όλα αυτά ήταν και θα είναι η καθημερινότητα μου για όλη μου τη ζωή. Οι σπουδές μου είναι στο χώρο της εκπαίδευσης, η εργασία μου επίσης ως διευθύντρια του Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λάρνακας, αλλά και ο χώρος του αθλητισμού και των αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου είναι συναφή.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία και καταστάσεις, για τις οποίες χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να διαβάζω, αλλά και να ενημερώνομαι συνέχεια ώστε να μπορώ να έχω όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να μπορώ να πετυχαίνω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Σχολική Εφορεία διαδραματίζει ένα ουσιαστικό ρόλο στο χώρο της εκπαίδευσης και είναι αναπόσπαστο μέρος του εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας και τους συνδέσμους γονέων.

Οι αρμοδιότητές της  Σχολικής Εφορείας, αλλά και οι ευθύνες της πολλαπλές,  με κύριο στόχο την ομαλή και καλή λειτουργία των σχολείων, ιδιαίτερα των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έχω επισκεφτεί αρκετά σχολεία της Εφορείας μας και έχω μιλήσει σχεδόν με όλες τις διευθύνσεις των σχολείων της Λάρνακας, των Λιβαδιών και της Ορόκλινης.

Εξάλλου όλοι οι Σχολικοί Έφοροι έχουν ένα αριθμό σχολείων υπό την ευθύνη τους και όλοι έχουν επισκεφτεί τα σχολεία τους και είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες και τη λειτουργία των σχολείων.

Θέλω να αναφέρω ότι η Σχολική Εφορεία της Λάρνακας απαρτίζεται από 15 Εφόρους. Αν και ακόμα δεν έχουμε κλείσει το πρώτο τρίμηνο από τη μέρα της εκλογής μας, όλες οι συνεδριάσεις, οι αποφάσεις που πάρθηκαν και όλες οι ενέργειες δείχνουν ότι είμαστε μια ομάδα με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό για προσφορά και εργαζόμαστε συλλογικά, κάτι το οποίο θα βοηθήσει πολύ στο έργο μας».

 

 

Έχουν ανοίξει τα σχολεία, τα πρώτα προβλήματα που βλέπεται;

«Τα σχολεία έχουν ανοίξει σχεδόν ένα μήνα τώρα. Δε θα πω ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα. Υπάρχουν θέματα και μικρά και μεγάλα. (δε μου αρέσει η λέξη προβλήματα). Δεν είναι όμως άλυτα. Απλά κάποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χρήματα να επιλυθούν σε σχέση με κάποια άλλα.

Με το ΥΠΑΝ είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και έχουμε άριστη συνεργασία. Τόσο με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, όσο και με την Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ αλλά και με την ίδια την Υπουργό μιλάμε την ίδια γλώσσα και ο στόχος είναι κοινός. Η επίλυση όλων των θεμάτων που ταλανίζουν την Εφορεία.

Επιπρόσθετα όμως είμαστε κοντά και με τις διευθύνσεις των σχολείων όπως ανάφερα και πιο πάνω αλλά και με τους συνδέσμους γονέων  που ο ρόλος τους πραγματικά είναι πολύ επικουρικός.

Πολλά μικρά καθημερινά θέματα που προκύπτουν επιλύονται σχετικά εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα μεγάλα κτηριακά θέματα τώρα, που δε θα το κρύψω γιατί όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποια, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος επίλυσης τους.

Το ΥΠΑΝ είναι πολύ θετικό στα αιτήματα μας και αναμένουμε ότι σύντομα θα μας δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να ξεκινήσουμε τα μεγαλύτερα έργα».

 

 

Με το θέμα των κλιματιστικών στην επαρχία μας τι γίνεται;

«Όπως γνωρίζεται η 1η φάση της εγκατάστασης των κλιματιστικών έχει αρχίσει από το τέλος Αυγούστου. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος γιατί δεν υπήρχαν προσφοροδότες στον πρώτο διαγωνισμό και έτσι ο διαγωνισμός ξαναέγινε. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε 5 σχολεία της επαρχίας κλιματιστικά και μέχρι τις 18 Οκτωβρίου θα τοποθετηθούν όλα. Παράλληλα για όσα σχολεία τοποθετούνται τα κλιματιστικά, προχωράμε με διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και σε στενή συνεργασία με την ΑΗΚ, στην αναβάθμιση των φορτίων των σχολικών μονάδων.

Παράλληλα μετά από οδηγίες του ΥΠΑΝ ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την 2η φάση των κλιματιστικών. Είμαι πεπεισμένη ότι η 2η φάση θα λειτουργήσει πολύ πιο εύκολα, αφού τώρα είδαμε που υπάρχουν κάποια θέματα και έτσι θα τα προλάβουμε και θα επιλυθούν από την αρχή».

 

Διευθύντρια στο Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Λάρνακας. Το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου μας κάθε χρόνο βλέπουμε ότι κάνει αρκετά καλή δουλειά;

«Το Ανοικτό Σχολείο Δήμου Λάρνακας λειτούργησε στην πόλη μας πριν 14 χρόνια, το Νοέμβριο του 2010. Φέτος μπαίνουμε αισίως στο 15 χρόνο λειτουργίας μας. Εγώ προσλήφθηκα στις 2 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε μαζί την πορεία μας στο Δήμο Λάρνακας.

Επίσης να πούμε ότι το Ανοιχτό Σχολείο Δήμου Λάρνακας αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και μάθησης, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά και ενήλικες. Στόχος μας είναι η καλλιέργεια της αγάπης για τη μάθηση, η προώθηση της δημιουργικότητας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους φανούν χρήσιμες στη μελλοντική τους πορεία αλλά και στην καθημερινότητα τους”.

 

 

Πόσα άτομα κάθε χρόνο απασχολούνται;

“Κατά τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 στο Ανοικτό Σχολείο συμμετέχουν γύρο στα 1300 μέλη, διεξάγονταν 36 διαφορετικές δραστηριότητες και υπήρχαν 75 τμήματα, όπου σε αυτά δίδασκαν 27 προσοντούχοι εκπαιδευτές”.

 

Τα προγράμματα και οι ηλικίες;

«Στο Ανοικτό Σχολείο συμμετέχουν παιδιά από 2 χρόνων, μέγιστο όριο ηλικίας δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στη μάθηση. Τώρα όσον αφορά τις δραστηριότητες υπάρχει μεγάλο φάσμα, που καλύπτει τον αθλητισμό και την άσκηση, (πιλάτες, γιόγκα, τένις, beach tennis, functional, πινγκ πονγκ,) καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως, ζωγραφική, χορούς, θέατρο, κεραμική, διάφορες γλώσσες, (ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά για ρωσσόφωνους, ελληνικά για αλλόγλωσσους και άλλα πολλά όπως ρομποτική, μαγειρική, βοτανοθεραπεία – αρωματοθεραπεία, βελονάκι, hip hop, Θέματα Ορθόδοξης Θεολογίας και Skatebord.

Για τη σχολική χρονιά 2024 – 2025 οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 και με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τεράστιο. Όπως φαίνεται από τις εγγραφές θα ξεπεράσουμε τους συμμετέχοντες της περσινής χρονιάς. Ο κόσμος αγάπησε το θεσμό του Ανοικτό Σχολείου και τον στηρίζει καθημερινά όχι μόνο με τη συμμετοχή του στα προγράμματα μας αλλά και με τη συμμετοχή τους σε άλλες δράσεις που πραγματοποιεί το Ανοικτό Σχολείο. Μαζί με το Δήμο Λάρνακας εδώ και 10 χρόνια διοργανώνουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, με Εθνικό Συντονιστή τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, όπου εκατοντάδες δημότες συμμετέχουν στις εν λόγω αθλητικές δράσεις.

Εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι, το Ανοικτό Σχολείο είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και αγκαλιάζει ολόκληρη την πόλη και αυτό είναι κάτι που το νιώθουμε όλοι μας.

Κατά τη φετινή χρονιά θα παρέχονται προγράμματα και στο διαμέρισμα των Λιβαδιών και σύντομα και στο δημοτικό διαμέρισμα της Ορόκλινης».

 Στις 21 Οκτωβρίου είναι η έναρξη των προγραμμάτων του Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λάρνακας, για τη σχολική χρονιά 2024 – 2025».

 

Και υπεύθυνη του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης

«Ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης παραδόθηκε στο Δήμο Λάρνακας το Δεκέμβριο του 2021. Είναι ένα στολίδι για την πόλη, στο οποίο φιλοξενούνται το Ανοικτό Σχολείο Δήμου Λάρνακας, γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας, προγράμματα του Οργανισμού Νεολαίας και γραφείο του Υφυπουργείου Πρόνοιας.

Πέραν όμως αυτών στους χώρους του Πολυδύναμου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διεξάγονται συνέδρια, ευρωπαϊκά προγράμματα, διαλέξεις, διάφορες εκδηλώσεις και πολλά άλλα. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων μας είναι ένας εξαιρετικός χώρος για 100 άτομα με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα σε ένα ολοκαίνουργιο κτήριο.  Επίσης στο γήπεδο του Πολυδύναμο, (για τους συνομήλικους μου και λίγο μεγαλύτερους, το παλιό κοινοτικό) ένα άριστης ποιότητας γήπεδο στο οποίο διεξάγονται προγράμματα του Ανοικτού Σχολείου, του ΑΓΟ και των αθλητικών σχολείων της πόλης. Παράλληλα στο χώρο διοργανώνονται αγώνες, πολεμικών τεχνών ευρωπαϊκοί και διεθνείς αγώνες χορού και ρυθμικής γυμναστικής και πάρα πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Το καλεντάρι του Πολυδύναμου μέχρι το τέλος του 2024 είναι ασφυκτικά γεμάτο».

 

Και για να κλείσουμε τη σημερινή μας κουβέντα Γιάννα μου

«Κλείνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ιδιαίτερα, για την συνέντευξη και για το χρόνο που μου έχεις διαθέσει Ειρήνη μου.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες γιατί από ότι έχεις καταλάβει, ότι κάνω το κάνω με πάθος και θέλω να έχει αποτελέσματα και στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend