Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άρχισε η ζήτηση δωματίων από Λιβάνιους και Ισραηλινούς σε ξενοδοχεία της ελεύθερης Αμμόχωστου και Λάρνακας
Άρχισε η ζήτηση δωματίων από Λιβάνιους και Ισραηλινούς σε ξενοδοχεία της ελεύθερης Αμμόχωστου και Λάρνακας

Άρχισε η ζήτηση δωματίων από Λιβάνιους και Ισραηλινούς σε ξενοδοχεία της ελεύθερης Αμμόχωστου και Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στη Μέση Ανατολή. Η μαρίνα Αγίας Νάπας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών κυρίως από τον Λίβανο, που ταξιδεύουν με πολυτελή σκάφη, οι οποίοι εγκαταλείπουν την γειτονική χώρα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών είναι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά υπάρχουν και Λιβάνιοι οι οποίοι είτε έχουν διπλή υπηκοότητα, είτε εξασφαλισμένη βίζα για είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

Το γεγονός αυτό θέτει σε επαγρύπνηση τους ξενοδόχους της περιοχής, αφού σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα παρατηρηθούν μαζικές ροές αμάχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτη Κωνσταντίνου, την δεδομένη στιγμή υπάρχει ζήτηση για δωμάτια σε ξενοδοχεία της επαρχίας, τόσο από Λιβάνιους, όσο και από Ισραηλινούς, όχι όμως σε πολύ μεγάλους αριθμούς. «Υπάρχει μια κινητικότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως από τις δύο γειτονικές χώρες, αλλά δεν μιλάμε για μαζικές αφίξεις. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, εφόσον υπάρξει περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πάντως, σε περίπτωση που το προσεχές διάστημα παρατηρηθούν μαζικές αφίξεις άμαχου πληθυσμού με γιοτ στη μαρίνα Αγίας Νάπας ή με πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθότι η διαθεσιμότητά τους σε κλίνες αυτή την εποχή είναι περιορισμένη. Και τούτο, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, διότι οι πληρότητες τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη κυμαίνονται μεταξύ 80%-85% και οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν μέχρι τις 18 – 20 του μήνα. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός θα ξεκινήσει η κάθοδος των πληροτήτων, με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων να προγραμματίζουν την αναστολή της λειτουργίας τους εν’ όψει χειμερινής περιόδου περί τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. «Εφόσον, όμως, υπάρξει γενίκευση του πολέμου, τότε κάποιοι ξενοδόχοι της επαρχίας μας θα τολμήσουν να δώσουν παράταση στο κλείσιμο των μονάδων τους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο μεγάλη θα είναι η ζήτηση το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Μάριος Πολυβίου δήλωσε ότι και στη Λάρνακα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για δωμάτια τις τελευταίες μέρες από Λιβάνιους και Ισραηλινούς, όχι όμως σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Πιστεύεται ότι το επόμενο διάστημα η ζήτηση θ’ αυξηθεί, εφόσον υπάρξει ανάφλεξη του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Αυτή την εποχή ο μέσος όρος πληροτήτων στα ξενοδοχεία της Λάρνακας είναι γύρω στο 70%. Η αύξηση της ζήτησης για δωμάτια ξεκίνησε πριν από περίπου μία εβδομάδα, έπειτα από τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν για εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Οι πτήσεις από Ισραήλ

———————————

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, την Πέμπτη (3/10) είναι προγραμματισμένες στο αεροδρόμιο Λάρνακας συνολικά 10 πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ, ενώ για την Παρασκευή (4/10) είναι προγραμματισμένες 13 πτήσεις διαφόρων αεροπορικών εταιρειών. Οι πληρότητες των πτήσεων από την ισραηλινή πρωτεύουσα αυτή την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 90%-95%, αφού ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την χώρα λόγω του πολέμου, αλλά και Ισραηλινοί καταφεύγουν στην Κύπρο για λόγους ασφαλείας. Τα τελευταία 24ωρα η ζήτηση σε εμπορικές πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Κύπρο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με πολλούς να φτάνουν στη χώρα μας και ακολούθως να αναζητούν εισιτήρια για άλλους προορισμούς.

Όσον αφορά τους 1858 επιβάτες των 12 πτήσεων που το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου είχαν προορισμό το Ισραήλ αλλά λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν αναγκάστηκαν να κάνουν εκτροπή στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η συντριπτική τους πλειοψηφία αναχώρησε με άλλες πτήσεις. Ένας μικρός αριθμός επιβατών επέλεξε να παραμείνει στην Κύπρο για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ, με πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν από τον Λίβανο και ξένοι υπήκοοι, κυρίως Βρετανοί. Η πρώτη πτήση από τη Βηρυτό με ενοικιασμένο από τη βρετανική κυβέρνηση πολιτικό αεροσκάφος (ρουμανικής εταιρείας) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (2/10) με περίπου 180 επιβάτες. Προτεραιότητα θέσης στην πτήση αυτή είχαν πολίτες ευάλωτων κατηγοριών και οι οικογένειές τους.

Η αναχώρηση από τον Λίβανο είναι πιο δύσκολη απ’ ότι από το Τελ Αβίβ, διότι οι πλείστες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους στη χώρα εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί. Καθημερινά υπάρχουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δύο πτήσεις από τη Βηρυτό, που εκτελούνται από την εταιρεία Middle East Airlines.

 

Send this to a friend