Home ΛΑΡΝΑΚΑ Stop από ΥΠΕΣ για επέκταση βιοτεχνικών ζωνών σε Ξυλοτύμπου και Κίτι
Stop από ΥΠΕΣ για επέκταση βιοτεχνικών ζωνών σε Ξυλοτύμπου και Κίτι

Stop από ΥΠΕΣ για επέκταση βιοτεχνικών ζωνών σε Ξυλοτύμπου και Κίτι

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αρνητική απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, στο αίτημα των τοπικών αρχών Ξυλοτύμπου και Κιτίου, για επέκταση των υφιστάμενων βιοτεχνικών τους περιοχών. 

Αυτό προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Κωνσταντίνου Ιωάννου σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη, μέσω της οποίας τονίζεται ότι θέση του αρμόδιου υπουργείου είναι να μην συμπεριληφθεί πρόνοια για δημιουργία βιοτεχνικών περιοχών για τα έτη 2025 – 2027 στους προγραμματιζόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς που θα προταθούν για έγκριση στη Βουλή.

 

 

Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για το δημοτικό διαμέρισμα Κιτίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοτύμπου, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές διεκδικούν επέκταση των βιοτεχνικών τους ζωνών εδώ και τέσσερα χρόνια, προβάλλοντας στοιχεία που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση από επαγγελματίες. Το αίτημα για επέκταση των βιομηχανικών ζωνών είχε απορριφθεί αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο σε κατοπινό στάδιο το υπουργείο Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι τα αιτήματα αυτά θα επανεξετάζονταν.

Η πρόσφατη, όμως, απαντητική επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2024, φαίνεται πως ανάβει οριστικά κόκκινο στα αιτήματα των υπό αναφορά περιοχών της επαρχίας Λάρνακας, τουλάχιστον για τα προσεχή χρόνια. Για το δημοτικό διαμέρισμα Κιτίου, η δικαιολογία του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι παρά το γεγονός ότι το έργο κρίνεται βιώσιμο, εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζεται αρνητικό προβάλλοντας ως επιχείρημα την υπέρβαση της οροφής δαπανών του Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου, με το αιτιολογικό αυτό η επέκταση των βιοτεχνικών περιοχών βγαίνει εκτός δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Όσον αφορά την Ξυλοτύμπου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επισημαίνει ότι παρόλο που έχει ζητηθεί επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας, το έργο μπαίνει στον πάγο τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Η Β΄ φάση της Περιφερειακής Βιοτεχνικής Περιοχής Κιτίου – Περβολιών προτείνεται εντός τουρκοκυπριακών τεμαχίων στο Κίτι και περιλαμβάνει συνολικά 59 νέα οικόπεδα.

Η Β΄φάση της Βιοτεχνικής Περιοχής Ξυλοτύμπου προτείνεται επί τριών βιομηχανικών τεμαχίων, έχει συνολική έκταση 20.323 m2 και προνοεί συνολικά 25 νέα βιοτεχνικά οικόπεδα.

 

Send this to a friend