Reuters: Η Κύπρος στα πλάνα αρκετών κρατών για απομάκρυνση υπηκόων από Λίβανο
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και άλλες χώρες, μεταφέρουν προσωπικό και εξοπλισμό στην Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους από τον Λίβανο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Αρκετά κράτη έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο μετά τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, και την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη.
Καμία χώρα δεν έχει δρομολογήσει ακόμη στρατιωτική εκκένωση μεγάλης κλίμακας, αν και ορισμένες ναυλώνουν αεροσκάφη καθώς το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ανοιχτό, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Έχει μεταφέρει περίπου 700 στρατιώτες στην Κύπρο, ενισχύοντας τα στρατιωτικά της μέσα, συμπεριλαμβανομένων δύο πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η Βρετανία ναύλωσε μια πτήση την Τετάρτη για τους υπηκόους της και θα ακολουθήσουν επιπλέον ναυλωμένες πτήσεις, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν δεκάδες στρατεύματα που αναπτύσσονται στην Κύπρο να βοηθήσουν στην προετοιμασία για σενάρια όπως η απομάκρυνση Αμερικανών από τον Λίβανο, αναφέρει το Reuters. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρείες για να προσθέσουν πτήσεις από τον Λίβανο, με περισσότερες θέσεις για Αμερικανούς, δήλωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Αυστραλία έχει εξασφαλίσει εκατοντάδες αεροπορικές θέσεις για τους πολίτες της για να φύγουν από τον Λίβανο και έχει μεταφέρει στρατιωτικά αεροσκάφη στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση δια θαλάσσης, αν και οι αρχές έχουν παροτρύνει περίπου 15.000 πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν όσο το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ανοιχτό.
Η Γαλλία δεν έχει εκδώσει εντολή εκκένωσης, παρόλο που έχει σχέδια εδώ και αρκετούς μήνες. Τα υφιστάμενα σχέδια έκτακτης ανάγκης επικεντρώνονται στην Κύπρο και το αεροδρόμιο της Βηρυτού, ενώ η χώρα συζητά επίσης απομακρύνσεις μέσω της Τουρκίας, αναφέρεται. Η Γαλλία διαθέτει ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή, ενώ ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο θα φθάσει στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες και θα λάβει θέση σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος ζήτησε από την Ελλάδα να διαθέσει ένα αεροσκάφος για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπηκόων της που επιθυμούν να φύγουν. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 1.000-1.500 Κύπριοι στο Λίβανο, αν και ο αριθμός αυτών που επιθυμούν να φύγουν εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος, αναφέρεται.
Αντίστοιχα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να αποφύγουν κάθε ταξίδι εκεί, ενώ μια φρεγάτα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου συνέστησε στους πολίτες να φύγουν το συντομότερο δυνατό από τον Λίβανο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Επιπλέον, περισσότεροι από 200 Κινέζοι πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την κινεζική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Δημοσιεύματα από τον Καναδά αναφέρουν ότι η χώρα θα συνεργαστεί με την Αυστραλία για την απομάκρυνση των υπηκόων της δια θαλάσσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη σύμβασης με ένα εμπορικό πλοίο για τη μεταφορά 1.000 ατόμων την ημέρα, έγραψε η εφημερίδα Toronto Star.
Η Γερμανία απομάκρυνε το μη απαραίτητο προσωπικό, τις οικογένειες των εργαζομένων στην Πρεσβεία της και τους Γερμανούς υπηκόους που είναι ιατρικά ευάλωτοι από τον Λίβανο και θα υποστηρίξει άλλους που προσπαθούν να φύγουν, ανέφεραν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα.
Η Ιταλία μείωσε το διπλωματικό προσωπικό και ενίσχυσε το προσωπικό ασφαλείας στην Πρεσβεία της στη Βηρυτό. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε επανειλημμένα τους Ιταλούς υπήκοους να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζήτησε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για την ασφάλεια των Ιταλών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η Ολλανδία θα στείλει στρατιωτικό αεροσκάφος για τον επαναπατρισμό υπηκόων της από τον Λίβανο με δύο πτήσεις στις 4 και 5 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας. Οι πτήσεις προς τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν θα είναι επίσης διαθέσιμες για άτομα από άλλες χώρες, εάν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτά, αναφέρθηκε.
Η Πολωνία θα περιορίσει τον αριθμό του προσωπικού στην Πρεσβεία της στη Βηρυτό, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία θα οργανώσει τη μεταφορά των πολιτών που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο.
Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, συνέστησε την αποφυγή ταξιδιών στον Λίβανο, ενώ μικρός αριθμός Πορτογάλων πολιτών που ζουν εκεί απομακρύνθηκε.
Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη για την απομάκρυνση 350 πολιτών από τον Λίβανο από την Πέμπτη.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για μια πιθανή απομάκρυνση Τούρκων από τον Λίβανο μέσω αέρα και δια θαλάσσης και συνεργάζεται με περίπου 20 χώρες για μια πιθανή απομάκρυνση ξένων υπηκόων μέσω της Τουρκίας. Περίπου 14.000 Τούρκοι πολίτες έχουν καταγραφεί στο προξενείο του Λιβάνου, αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι οριστικός.
Πηγή: ΚΥΠΕ