Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ψάχνουν λύσεις για τους 200 οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής
Ψάχνουν λύσεις για τους 200 οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής

Ψάχνουν λύσεις για τους 200 οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής

 

 

Το θέμα των διακοσίων συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής, εξέτασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με σκοπό την υλοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα της εργασιακής τους αναβάθμισης, εξυπηρετώντας τις αυξημένες ανάγκες της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση των συγκεκριμένων Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών λήγει τον Αύγουστο του 2025 και  μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στη συνεχεία, με το αρμόδιο Υπουργείο και τους Βουλευτές να διενεργούν προσπάθειες, ώστε να υπερπηδηθούν τα οποιασδήποτε νομικά εμπόδια που πιθανόν να υπάρχουν, έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραμονή στην αστυνομική δύναμη των συγκεκριμένων ατόμων.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε πως οι Βουλευτές είχαν ενώπιον τους σήμερα το νομοσχέδιο για τους Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ότι επειδή χρειάζεται επιπρόσθετους συμβασιούχους αστυνομικούς για  φρούρηση και φύλαξη άλλων υποδομών και χώρων (όπως το Βασιλικό) ήταν ο στόχος αν θα επεκταθεί αυτή η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσλάβει συμβασιούχους και για φύλαξη άλλων χώρων.

 

Σύμφωνα με την κ. Τσιρίδου «η Νομική Υπηρεσία είπε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα, κατά πόσο η φιλοσοφία εκείνου του νομοσχεδίου, μπορεί να επεκτείνει τη δυνατότητα της Αστυνομίας να προσλάβει και για φύλαξη άλλων χώρων».

Σημείωσε πως η Νομική Υπηρεσία θα το μελετήσει και θα επανέλθει στην Επιτροπή Νομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι θα πρέπει η αρμόδια αρχή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να επανεξετάσει τον θεσμό, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας αστυνομικών, ούτως ώστε αυτοί να προλαμβάνονται με βάση τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις που προλαμβάνονται οι ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά.

Είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο το θέμα, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν οι κατάλληλοι και με ένα συνταγματικό, νόμιμο τρόπο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα και να γίνουν τέτοιες προσλήψεις, οι οποίες δεν θα δημιουργούν ούτε ανισότητες αλλά ούτε και προβλήματα στην όλη δομή της αστυνομίας».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατοχύρωσης και παραμονής στην αστυνομική δύναμη των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών, τους οποίου η σύμβαση λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου η απόλυση αυτών των ατόμων «θα επιφέρει μεγάλη υποστελέχωση στην Αστυνομία, αφού ο θεσμός κρίνεται μέχρι σήμερα ικανοποιητικός, ουσιαστικός και  αποτελεσματικός».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών ότι θα μελετήσει το ζήτημα, το οποίο είπε έχουν θέσει και αναμένουν ότι «οποιαδήποτε νομικά εμπόδια πιθανόν να υπάρχουν να υπερπηδηθούν, έτσι ώστε να πετύχουμε την παραμονή στην Αστυνομική δύναμη των συγκεκριμένων ατόμων».

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Αστυνομία, αλλά και οι συντεχνίες έχουν θέσει τη δική τους θέση ότι όντως είναι ιδιαίτερα βοηθητικοί οι συμβασιούχοι αστυνομικοί και θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό να παραμείνουν στο σώμα», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε πως έχουν καθυστερήσει να βρουν τις λύσεις για τους συμβασιούχους, σημειώνοντας πως «ο προϋπολογισμός για το 2025 ήδη είναι έτοιμος και έχει παραδοθεί».

Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή «επείγει να βρεθεί λύση» και οι 200 συμβασιούχοι να παραμείνουν στα σώματα ασφαλείας, υπό ένα νέο καθεστώς, όπως ακριβώς στους ΣΥΟΠ της Εθνικής Φρουράς, δηλαδή με σύμβαση στην κλίμακα την οποία βρίσκονται.

«Επείγει να βρεθεί λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ως συμβασιούχοι, γιατί υπάρχουν νομικά κωλύματα να μην μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Η Επιτροπή Νομικών επέδειξε την απαραίτητη ευαισθησία για να μπορέσει  να επιλύσει αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Κοινή συνεδρία Επιτροπών Νομικών και Μεταφορών για δυστυχήματα στους αυτοκινητοδρόμους

Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε σήμερα το θέμα που ενέγραψε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, και αφορά τα δυστυχήματα στους αυτοκινητοδρόμους.

Η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιήσει κοινή συνεδρία με την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, ώστε να μελετήσουν το θέμα της εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στους αυτοκινητοδρόμους, λόγω του μεγάλου αριθμού δυστυχημάτων και των σοβαρών προβλημάτων, που δημιουργούνται για την ασφάλεια των πολιτών από το κλείσιμο των δρόμων

Όπως είπε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος, Φωτεινή Τσιρίδου, μετά τη συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών αποφάσισαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια κοινή συνεδρία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ώστε να δουν το θέμα συνολικά πέραν από τη αστυνόμευση, δηλαδή ποιες θα πρέπει να είναι οι έξοδοι κινδύνου από τον αυτοκινητόδρομο, με ποιο τρόπο να μετακινούνται φορτηγά ή οχήματα που εμπλέκονται στα δυστυχήματα, ώστε να μην παραμένουν οι οδηγοί εγκλωβισμένοι στους αυτοκινητόδρομους.

Από πλευράς του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι από τότε που έχει εγγραφεί το θέμα μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά δυστυχήματα.

Επεσήμανε ότι οι αυτοκινητόδρομοι έχουν γίνει εδώ και σαράντα χρόνια και ακόμα γίνεται συζήτηση για την εξεύρεση διεξόδων διαφυγής σε περιπτώσεις δυστυχημάτων και συνεχώς υπογράφονται πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών.

«Θεωρώ ότι το κράτος είναι ένα, οι υπηρεσίες είναι ενιαίες και οφείλει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός να αξιοποιεί τις διατάξεις του άρθρου 23 του συντάγματος και να επιτάσσει αμέσως υπηρεσίες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας τάξης», ανέφερε.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, είπε εκ νέου ότι «δεν υπάρχουν αστυνομικοί» και ότι το σώμα είναι υποστελεχωμένο.

Στους αυτοκινητόδρομους, ανέφερε, «υπάρχει ένα περίπολο για κάθε τομέα, γιατί δεν έχουμε αστυνομικούς». «Επείγει να προσλάβουμε, να υπάρξουν κονδύλια για τα υπερωριακά και με τη νέα ηγεσία να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή, ώστε να θέσουμε αυτή τα ζητήματα, γιατί είναι θέματα επικινδυνότητας στους αυτοκινητόδρομους και έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Κερδίζει έδαφος η πρόταση του ΑΚΕΛ για δωρεάν νομική αρωγή στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Εξάλλου, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συζήτησε πρόταση του ΑΚΕΛ για τη θέσπιση νέας κατηγορίας δικαιούχων νομικής αρωγής, η οποία περιλαμβάνει τα θύματα αδικήματος βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ, για την χορήγηση δωρεάν νομικής αρωγής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με τον Βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση με τον κ. Κουκουμάς να εκφράζει την ικανοποίησή του, αφού το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνη έχει αποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος  της πρότασης της πρωτοβουλίας του κόμματος του.

Αυτή η πρωτοβουλία, είπε, «στοχεύει να κατοχυρώσει δικαίωμα νομικής αρωγής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τη λύση των διαφορών με τον θύτη ενώπιών των οικεγενειακών δικαστηρίων. Μια γυναίκα η οποία βρίσκεται σε ένα κακοποιητικό γάμο και περιβάλλον και πέραν  όλων των υπόλοιπων εμποδίων που έχει προσωπικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών, οικογενειακών, έχει και οικονομικά εμπόδια για να μπει στη δικαστική μάχη απέναντι στο θύτη, ώστε να λύσει διαφορές όπως είναι η γονική μέριμνα , η επιμέλεια, η διατροφή κλπ»

Όπως είπε ο κ. Κουκουμάς, το μήνυμα της πρότασής τους είναι ότι «στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το κράτος είναι δίπλα από τα θύματα», για να προσθέσει πως τα θύματα για να σπάσουν τη σιωπή τους πρέπει να γνωρίζουν ότι «όταν και εφόσον το κάνουν το κράτος θα είναι δίπλα τους με όλη τη νομική, οικονομική και άλλη στήριξη που χρειάζονται».

Σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών τόνισε την ανάγκη να θεσπιστεί η νομική αρωγή στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για να σημειώσει ότι θα επανέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή, ώστε να φτιάξουν ένα νομικό κείμενο, το οποίο να μπορούν να υπερψηφίσουν στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Send this to a friend