Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Άναψε πράσινο το Τμήμα Περιβάλλοντος για τροποποιήσεις στα έργα του Παττίχειου Πάρκου
Λάρνακα: Άναψε πράσινο το Τμήμα Περιβάλλοντος για τροποποιήσεις στα έργα του Παττίχειου Πάρκου

Λάρνακα: Άναψε πράσινο το Τμήμα Περιβάλλοντος για τροποποιήσεις στα έργα του Παττίχειου Πάρκου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θετική γνωμάτευση εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για τα νέα σχέδια του Παττίχειου Πάρκου στη Λάρνακα, τα οποία διαφοροποιήθηκαν έπειτα από διαμαρτυρίες δημοτών.

Η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2023, αλλά ακολούθησαν αντιδράσεις από μερίδα πολιτών, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική τροποποίηση των σχεδίων. Τον Μάρτιο του 2024 ο Δήμος Λάρνακας αποτάθηκε εκ νέου στο Τμήμα Περιβάλλοντος προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές, που στοχεύουν κυρίως στη μείωση των τσιμεντένιων επιφανειών, οι οποίες επαναξιολογήθηκαν κι εγκρίθηκαν.

 

Οι βασικότερες τροποποιήσεις αφορούν την αφαίρεση του skatepark, όλων των γηπέδων αθλοπαιδιών και των χώρων στάθμευσης, πλην του χώρου στάθμευσης παρά τη λεωφόρο Αρτέμιδος (δρόμο αεροδρομίου) και την οδό́ Ηπείρου.

Επιπρόσθετα, ο χώρος στάθμευσης παρά τη λεωφόρο Αρτέμιδος θα μειωθεί, ενώ το μέσο ύψος της πεζογέφυρας διαμορφώνεται στα 4,5 μέτρα και το μέγιστο ύψος στα 7,6 μέτρα, σε σημείο όπου υπάρχει φυσικό κοίλωμα του εδάφους με δέντρα, ώστε να μην επηρεάσει την βλάστηση.

Σύμφωνα με την νέα περιβαλλοντική έγκριση, η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου μπορεί να προχωρήσει εφόσον εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ελαχιστοποίηση των οχλήσεων στα είδη χαρακτηρισμού.

Ανάμεσα στους δεσμευτικούς όρους είναι η υποχρέωση για προγραμματισμό των κατασκευαστικών εργασιών κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, σε διαβούλευση με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των οχλήσεων στα είδη πτηνοπανίδας.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στον φωτισμό με όρο ώστε στην πεζογέφυρα να είναι ο ελάχιστος δυνατός, ενώ για επίτευξη του όρου αυτού έχει απαγορευτεί η χρήση λαμπτήρων τύπου LED.

Επίσης θα απαγορευτεί η χρήση γυαλιού ή άλλου διαφανούς υλικού στην πεζογέφυρα καθώς και η χρήση προβολέων φωτισμού και ηχείων σε όλα τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν. Σε ότι αφορά τον φωτισμό, θα κλείνει στις 6 το απόγευμα τον χειμώνα και στις 8 το βράδυ από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.

 

 

Send this to a friend