Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καταφύγιο η Λάρνακα για εκατοντάδες ταξιδιώτες
Καταφύγιο η Λάρνακα για εκατοντάδες ταξιδιώτες

Καταφύγιο η Λάρνακα για εκατοντάδες ταξιδιώτες

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σχεδόν δύο χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν, εξαιτίας των συνολικά 12 εκτροπών πτήσεων, που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης (1/10) στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, επηρεάστηκαν συνολικά 1858 επιβάτες, οι πτήσεις των οποίων έκαναν εκτροπή στην Κύπρο, διότι η προγραμματισμένη άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, συνέπεσε την ώρα που βρισκόταν σ’ εξέλιξη η επίθεση του Ιράν.

Με τις πτήσεις αυτές ταξίδευαν ξένοι υπήκοοι και Ισραηλινοί, οι οποίοι επέστρεφαν στη χώρα τους. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (2/9) είχαν αναχωρήσει από τη Λάρνακα πέντε πτήσεις με 804 επιβάτες, ενώ άλλοι 349 επηρεαζόμενοι ταξιδιώτες κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της πόλης έπειτα από διευθετήσεις των αεροπορικών τους εταιρειών μέχρι να καταστεί δυνατή η αναχώρησή τους.

 

Επίσης, 705 άτομα παρέμειναν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο, αναμένοντας να βρουν πτήσεις για να ταξιδέψουν. Την Τετάρτη (2/10) η κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη λόγω του μεγάλου αριθμού εκτροπών πτήσεων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με έντονη παρουσία μελών της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.

Τα μέτρα ασφαλείας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί, ότι από τις 8 το πρωί της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένες στο αεροδρόμιο Λάρνακας 10 αφίξεις πτήσεων από το Ισραήλ και 9 αναχωρήσεις προς την ισραηλινή πρωτεύουσα, στην πλειοψηφία τους από ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες.

Οι αφίξεις από το Τελ Αβίβ περιλάμβαναν ξένους υπηκόους, οι οποίοι αναχώρησαν για λόγους ασφαλείας καθώς και Ισραηλινούς, οι οποίοι είτε καταφθάνουν στο νησί μας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είτε διότι είχαν ήδη προγραμματισμένο ταξίδι. Το βράδυ της Τετάρτης επρόκειτο να φθάσουν στη Λάρνακα και δύο πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Εξάλλου, στο αεροδρόμιο Πάφου ήταν προγραμματισμένο να αφιχθούν τρεις πτήσεις από την Βηρυτό και ν’ αναχωρήσουν προς την λιβανική πρωτεύουσα άλλες τέσσερεις πτήσεις.

Άφιξη σκαφών στις μαρίνες

————————————–

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν τα δρομολόγια σκαφών πολυτελείας προς τις μαρίνες της Κύπρου, μεταφέροντας τα τελευταία 24ωρα είτε Ευρωπαίους πολίτες και διπλωματικό και διοικητικό προσωπικό ξένων πρεσβειών από την Βηρυτό, είτε εύπορους Λιβάνιους, οι οποίοι αναχωρούν άρον άρον από την γειτονική χώρα για να γλιτώσουν από την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί.

Μέχρι την Τετάρτη περίπου 30 σκάφη είχαν φτάσει στη μαρίνα Αγίας Νάπας, η οποία έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την υποδοχή πολιτών και προσωπικού ξένων πρεσβειών. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αγ. Νάπα έφθασαν τις τελευταίες μέρες γύρω στα 450-500 άτομα προερχόμενα από τον Λίβανο. Η άφιξη σκαφών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, στη μαρίνα Λάρνακας έφτασε το πρωί της Δευτέρας (30/9) σκάφος από τον Λίβανο, το οποίο μετέφερε γύρω στα 10 – 15 άτομα, που ήταν διπλωματικό και διοικητικό προσωπικό ξένης πρεσβείας. Εξάλλου, στο λιμάνι Λεμεσού έφθασε από τον Λίβανο εμπορικό πλοίο που μετέφερε 80 Κινέζους υπηκόους.

Διαφημίζουν ταξίδια με σκάφη

——————————————–  

Σε μια άλλη εξέλιξη, Λιβάνιοι ιδιοκτήτες σκαφών ή διαχειριστές εταιρειών πολυτελών σκαφών ξεκίνησαν να διαφημίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την μεταφορά αμάχων από την Βηρυτό στην Κύπρο.

Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις αναφέρονται κυρίως για τα δρομολόγια Βηρυτού προς τις μαρίνες Λάρνακας και Αγίας Νάπας. Η απόσταση από την λιβανική πρωτεύουσα μέχρι την μαρίνα Αγ. Νάπας είναι 100 ναυτικά μίλια, ενώ μέχρι την μαρίνα Λάρνακας είναι 110 ναυτικά μίλια. Η διάρκεια των ταξιδιών αυτών είναι μεταξύ 5-6 ώρες και αφορά μόνο μεταφορά των ενδιαφερομένων στην Κύπρο (όχι την επιστροφή τους στον Λίβανο).

Όσον αφορά τις ταρίφες, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 1000 – 1500 δολάρια το άτομο με απαραίτητη προϋπόθεση ο ταξιδιώτης να έχει διπλή υπηκοότητα, δηλαδή να είναι κάτοχος και ευρωπαϊκού διαβατηρίου ή να έχει ήδη εξασφαλισμένη βίζα για είσοδό του στην Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον είναι κάτοχος μόνο λιβανικού διαβατηρίου.

Τα άτομα που ταξιδεύουν με τα σκάφη πολυτελείας προέρχονται κυρίως από εύπορες οικογένειες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα ανάλογα αντίτιμα για να ταξιδέψουν σε πιο ασφαλή μέρη. Κάθε σκάφος μεταφέρει περίπου 12-15 πρόσωπα και τα δρομολόγια είναι συνεχή.

Send this to a friend