Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχές Νοεμβρίου παραδίδεται το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, στη Λάρνακα
Αρχές Νοεμβρίου παραδίδεται το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, στη Λάρνακα

Αρχές Νοεμβρίου παραδίδεται το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, στη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Οριστικά στις 4 Νοεμβρίου θα παραδοθεί το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, στη Λάρνακα, το ομορφότερο και μεγαλύτερο πάρκο, όπως θεωρείται, στο αστικό κέντρο της πόλης.

Αρχικά το πάρκο ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας παρατηρήθηκαν κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες κρίθηκαν δικαιολογημένες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων μηνών, γεγονός που επιβράδυνε τις εργασίες.

 

Ο κ.Βύρας ανέφερε ότι δεν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στην αποπεράτωση του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται πια στο τελικό τους στάδιο, ενώ ο Δήμος Λάρνακας ήδη έχει προκηρύξει και τον διαγωνισμό για την διαχείριση της καφετέριας που θα λειτουργεί εντός του πάρκου. «Θα είναι ένα πανέμορφο πάρκο, μία όαση πρασίνου στο κέντρο της Λάρνακας», συμπλήρωσε ο Α. Βύρας.

Το Πάρκο Σαλίνα δημιουργείται σε μια έκταση 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρώην κατοικίες του Αστυνομικού Διευθυντή και του Έπαρχου, στην ένωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Γρηγόρη Αυξεντίου.

Το πάρκο αυτό θα συνδεθεί με τον παραπλήσιο Δημοτικό Κήπο, αποτελώντας σημαντικό πνεύμονα πρασίνου κι ένα αξιόλογο σημείο αναφοράς για την πόλη, αφού θα φυτευτούν τουλάχιστον 200 δέντρα και περίπου χίλιοι θάμνοι για σκοπούς ενίσχυσης του πρασίνου.

Το κόστος θα ανέλθει στα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ κι εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027 με την συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Το έργο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο κατά το στάδιο της κατασκευής του, αλλά και κατά την λειτουργία του.

Τι θα περιλαμβάνει

—————————- 

Το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα αναμένεται ν’ αλλάξει τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Λαρνακέων, κυρίως όσων διαμένουν πλησίον του αστικού κέντρου της πόλης.

Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας, βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, κατάλληλη τοπιοτέχνηση κι ένταξη σύγχρονων στοιχείων που θα συνάδουν με τον χώρο, ενώ θα υπάρχει διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑμεΑ.

Σημαντική θεωρείται, επίσης, η συσχέτιση του καινούργιου πάρκου με την γύρω περιοχή και συγκεκριμένα με την Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Δημοτικό Κήπο. Εκτός από πνεύμονα πρασίνου, στόχος των δημοτικών αρχών είναι το Σαλίνα να μετατραπεί σε σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης χαρακτήρας και ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των κατοίκων και επισκεπτών. Μεγάλη ατραξιόν του έργου θα είναι η τεχνητή λίμνη που θα βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου, ενώ σε κοντινή απόσταση θα λειτουργεί η καφετέρια. Θα υπάρχουν χώροι για πεζούς και ποδηλάτες, παιχνιδότοπος, ενώ θα διαμορφωθεί κι ένας φυσικός χώρος αμφιθεάτρου, που θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις του δήμου και άλλων τοπικών φορέων.

Η μελέτη του έργου έγινε από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, σε συνεργασία με ομάδα συμβούλων μελετητών, έπειτα από την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Η εκτέλεση του έργου γίνεται από την κοινοπραξία Wade Adams Contracting (Cyprus) Limited – AKI Constructions Ltd JV.

 

Send this to a friend