Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου ως της ημέρας ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και Πρέσβεων και Ακολούθων Άμυνας ξένων χωρών.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον περιβάλλοντα χώρο αρκετή ώρα πριν από την επίσημη έναρξη της παρέλασης στις 11 π.μ., της οποίας προηγήθηκαν η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η τελετή έπαρσης της σημαίας, υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Κατερίνα Σακελαροπούλου, πλαισιωμένοι από τον Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

 

 

Η παρέλαση ξεκίνησε με εναέρια διέλευση ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς, συμπεριλαμβανομένου πτητικού μέσου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολούθησαν τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, καθώς επίσης και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων

Συμμετείχαν επίσης τραυματίες πολέμου του 1974, συνοδευόμενοι από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, οι αιχμάλωτοι του πολέμου και οι πολεμιστές 1974.

Κοινή διαπίστωση επισήμων, κοινού και λοιπών παρευρισκομένων ήταν η επιτυχής διοργάνωση της παρέλασης και η εξαιρετική εμφάνιση των σωμάτων ασφαλείας που συμμετείχαν.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα μαζί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθησε μονόλεπτη σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τους τάφους των ηρώων που είναι θαμμένοι στα φυλακισμένα μνήματα, τα κρατητήρια των ηρώων όπως και το δωμάτιο της αγχόνης.

Παρόντες στην κατάθεση στεφάνων ήταν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί της Κυβέρνησης και άλλοι αξιωματούχοι.