Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Το κράτος να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για το ΧΥΤΥ Κόσιης»
«Το κράτος να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για το ΧΥΤΥ Κόσιης»

«Το κράτος να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για το ΧΥΤΥ Κόσιης»

Tο κράτος πρέπει να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για το μέλλον του ΧΥΤΥ Κόσιης, αποφάσισε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου, με τη συμμετοχή των Δημάρχων και των βουλευτών της επαρχίας Λάρνακας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι σύσσωμοι οι φορείς της Λάρνακας θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, πρόταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Κόσιης, η οποία θα κινείται σε τρεις άξονες, δηλαδή τον στρατηγικό σχεδιασμό με χρονοδιάγραμμα από το κράτος, το πλάνο διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού, την αποκατάσταση του γεμάτου κυττάρου και την κατασκευή δεξαμενής αποξήρανσης άλμης.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου ανέφερε ότι «σήμερα ασχοληθήκαμε με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και ιδιαίτερα τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το ΧΥΤΥ Κόσιης.  Οι ενέργειες έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό, αφού είμαστε, όχι στο σημείο μηδέν αλλά στο πλην».

 

 

Πρόσθεσε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι πως δεν προχωρούν οι διαδικασίες όπως πρέπει να προχωρήσουν, με την έννοια ότι απόβλητα μεταφέρονται εκτός από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και την επαρχία Λευκωσίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ποσότητες που διαχειρίζεται το ΧΥΤΥ Κόσιης να έχουν διπλασιαστεί, ενώ ο τρόπος διαχείρισης δεν έχει αλλάξει από αυτό που  γινόταν στο παρελθόν».

Το να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για μόνιμη λύση, συνέχισε, «είναι από τις προτεραιότητες του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Επαρχιακού Οργανισμού, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει και πλάνο διαχείρισης και της υφιστάμενης κατάστασης. Ενημερωθήκαμε ότι το συγκεκριμένο κύτταρο θα αντέξει ακόμα τρία χρόνια και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει μετά».

Ισως, είπε ο κ. Βύρας «δεν έχουμε καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα ή πόσο σημαντικό είναι». Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συζητήσεις και πρέπει να ξεκινήσει μια δουλειά με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο της επαρχίας Λάρνακας αλλά παγκύπριο, αφού το ΧΥΤΥ Κόσιης διαχειρίζεται τα σκύβαλα της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου».

Η διαχείριση σκυβάλων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, «δεν είναι τοπικό, αλλά αφορά στην ευρύτερη στρατηγική του κράτους. Πρέπει να κάτσουμε κάτω να δούμε τι κάνουμε προσωρινά αλλά και τι θα κάνουμε για την εξεύρεση μόνιμης λύσης, ώστε αυτός ο περιβαλλοντικός αλλά και οικονομικός βραχνάς για τη βιωσιμότητα των Δήμων και κατ επέκταση των πολιτών, να επιλυθεί, λαμβάνοντας σοβαρές αποφάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «κάποιες ροές από τα υλικά ανακύκλωσης καταλήγουν στο ΧΥΤΥ Κόσιης, επειδή δεν υπάρχει ευρύτερο πλάνο διαχείρισης της ανακύκλωσης. Ωστόσο, με την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» από όλους τους Δήμους σε κάποια φάση στο άμεσο μέλλον, θα χρειάζεται να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να υπάρξει μια πραγματική ανακύκλωση», προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον αλλά και να επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν ανακύκλωση.

Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Πάρτου, Δήμαρχος Αραδίππου και Πρόεδρος του ΧΥΤΥ Κόσιης, είπε πως η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει και της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σήμερα συζητήθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα από το κράτος, το πλάνο διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού και η αποκατάσταση του γεμάτου κυττάρου και η κατασκευή δεξαμενής αποξήρανσης της άλμης, θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης συζήτησης για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

«Θεωρούμε ότι «πρέπει να γίνει άμεσα σχεδιασμός επειδή δεν θέλουμε να γίνει στην επαρχία Λάρνακας ένας δεύτερος Κοτσιάτης. Οσον αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό, το κράτος θα πρέπει οπωσδήποτε να παραθέσει χρονοδιαγράμματα, αφού δεν γνωρίζουμε και δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκτιμούμε πως είναι ένα θέμα που περικλείει πολλά σοβαρά προβλήματα», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «ένα ακόμα πιο σημαντικό θέμα είναι τι θα πράξουμε μέχρι τον στρατηγικό σχεδιασμό αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει. Ακούσαμε πως θα αρχίσουν να βγάζουν σχέδια μέχρι τέλος του 2027». Συνεχίζοντας είπε πως «έχουμε λάβει πληροφορίες από το ΧΥΤΥ Κόσιης ότι με βάση τους αριθμούς των σκυβάλων, που παραλαμβάνει, το δεύτερο κύτταρο γεμίζει σε τρία χρόνια. Αρα σε τρία χρόνια όταν γεμίσει και το δεύτερο κύτταρο τι θα γίνει ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του κράτους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πάρτου είπε πως «το πρώτο κύτταρο έχει γεμίσει εδώ και αρκετό καιρό και βάση της σύμβασης του κράτους με την εταιρεία, έπρεπε αυτό να καλυφθεί για να αποφευχθεί η διαρροή των υγρών αποβλήτων από τα νερά της βροχής. Πρέπει να κατασκευαστεί μια δεξαμενή αποξήρανσης της άλμης, ούτως ώστε τα υγρά απόβλητα να μπαίνουν στο έδαφος».

Διευκρίνισε ακόμα ότι «το κύτταρο είναι χώρος που δημιουργήθηκε με εκσκαφή, πάνω από τον οποίο υπάρχουν μεμβράνες για να μην φεύγουν τα υγρά απόβλητα. Τώρα που το πρώτο κύτταρο έχει γεμίσει θα πρέπει να γίνει κάλυψη από πάνω προκειμένου αυτά τα υγρά απόβλητα να μην διαφεύγουν με τις βροχές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Send this to a friend