Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε την 1η Οκτωβρίου και γιατί είναι αργία στην Κύπρο;
Αν δεν ξέρεις τι γιορτάζουμε την 1η Οκτωβρίου και νομίζεις ότι είναι απλώς μια αργία για να χάσεις σχολείο, πανεπιστήμιο ή ακόμη και τη δουλειά, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο για να μάθεις επιτέλους!
Πρέπει να είσαι ενημερωμένος για τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας και να θυμάσαι τις ημερομηνίες ορόσημο, έτσι ώστε να είσαι ενημερωμένος την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσει κάποιος.
Μάθε τώρα τι γιορτάζουμε την 1η Οκτωβρίου και γιατί είναι αργία:
Τι σηματοδοτεί η 1η Οκτωβρίου;
Η 1η Οκτωβρίου, από το 1960 και μετά, σηματοδοτεί την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.
Η 1η Οκτωβρίου ωστόσο δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η 16η Αυγούστου του 1960!
Η Κυπριακή Σημαία
Ωστόσο, από τις 16 Αυγούστου του 1960, η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυματίζει ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας, η οποία προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό.
Το σχέδιο που κέρδισε τον διαγωνισμό ήταν αυτό του Τουρκοκύπριου ζωγράφου, Ισμέτ Γκιουνέι. Μάθε εδώ τι συμβολίζει η σημαία της Κύπρου!
Η ειρήνη, ωστόσο, παρέμεινε μόνο ως σύμβολο στη σημαία μας, αφού όπως φαίνεται δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ στο νησί μας.
Πώς καταλήξαμε στην Ανεξαρτησία της Κύπρου;
Οι περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου, που -σίγουρα- έχεις και εσύ ακούσει ξανά σε μάθημα της Ιστορίας, αποτελούν τη βάση, στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον θεμέλιο λίθο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Οι συνθήκες αυτές απέκλειαν ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα, αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού!
Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και πρώτος αντιπρόεδρος ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.
Οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν στις 11 και 19 Φεβρουαρίου του 1959 αντίστοιχα. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Τουρκία είχε πετύχει την αναβάθμιση της μειονότητας των Τ/κ σε κοινότητα και τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.