Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καμία πτήση δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στο Ισραήλ λένε οι Βρετανικές Βάσεις
Καμία πτήση δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στο Ισραήλ λένε οι Βρετανικές Βάσεις

Καμία πτήση δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στο Ισραήλ λένε οι Βρετανικές Βάσεις

 

 

Οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο είναι μια δύναμη για το καλό της περιοχής και καμία πτήση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο στο Ισραήλ, αναφέρουν οι Βρετανικές Βάσεις (ΒΒ) στην Κύπρο, με αφορμή την αντιπολεμική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από τις Βάσεις Ακρωτηρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου των ΒΒ, η Βρετανία ανησυχεί έντονα για τις αυξανόμενες εντάσεις και τις απώλειες αμάχων στον Λίβανο και «καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολιτική διευθέτηση που απαιτείται».

«Εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον καταστροφικό κύκλο αντιποίνων με τη χρήση βίας», συνεχίζει και προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στην τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

 

Την ίδια ώρα αναφέρει πως «τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ενισχυθεί και η (βρετανική) Κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι έγιναν όλες οι προετοιμασίες για τη στήριξη των Βρετανών υπηκόων, συμπεριλαμβανομένης της μετάθεσης στρατευμάτων εδώ, για την προετοιμασία πιθανής εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο».

Η άφιξη Βρετανών θα συνεχίσει να στηρίζεται στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΣΤΙΑ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπληρώνει.

Παράλληλα, οι Βρετανικές Βάσεις υπογραμμίζουν πως «καμία πτήση της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» και ότι «αποτελεί συνήθη πρακτική για το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τακτικά αιτήματα για πρόσβαση στις αεροπορικές του βάσεις, για περιορισμένο αριθμό συμμάχων και εταίρων».

Αυτή η δραστηριότητα, προστίθεται, πρέπει να είναι σύμφωνη με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο για εκκένωση και για ανθρωπιστικούς σκοπούς, ενώ για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής, «δεν σχολιάζουμε ούτε δίνουμε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών».

Ο εκπρόσωπος των Βάσεων δηλώνει εξάλλου πως «μαζί με τους γείτονες και τον αξιόπιστο εταίρο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την ασφάλεια του νησιού» και ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα απειλή για τις ΒΒ ή για το νησί, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε  προσεκτικά και να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό».

Τέλος, αναφέρει πως η Βρετανία σέβεται και στηρίζει το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, ενώ υποστηρίζει πως «οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου είναι μια δύναμη καλού στην περιοχή» και πως χρειάζεται ψυχραιμία καθώς και πρωτοβουλίες για τερματισμό της βίας και εξεύρεση πολίτικης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend