Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η απόδραση, το ανθρωποκυνηγητό και η σύλληψη του δραπέτη
Η απόδραση, το ανθρωποκυνηγητό και η σύλληψη του δραπέτη

Η απόδραση, το ανθρωποκυνηγητό και η σύλληψη του δραπέτη

 

 

Μετά από τέσσερις μέρες ανθρωποκυνηγητού συνελήφθη τελικά το απόγευμα της Κυριακής, ο ισοβίτης δραπέτης Δώρος Θεοφάνους στη Λεμεσό.

Ο 42χρονος που το 2011 είχε καταδικαστεί για τη διπλή δολοφονία της συντρόφου του 24χρονης Τζούλιας Οπόροκ από τη Μολδαβία και της 3χρονης κόρης της Βικτώρια, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 17.25 πεζός στην παραλιακή περιοχή Αμαθούντας στη Λεμεσό.

Το χρονικό της σύλληψης
Ο δραπέτης φέρεται να είχε πάει νωρίτερα σε περίπτερο της περιοχής για να ψωνίσει και υπάλληλος του περιπτέρου που τον αναγνώρισε ειδοποίησε την αστυνομία.

 

Με την άφιξη της αστυνομίας στο σημείο και μετά από έλεγχο του κλειστού κυκλώματος του περιπτέρου, επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για τον κατάδικο Θεοφάνους, με αποτέλεσμα η περιοχή να κατακλυστεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σε κάποια στιγμή ο δραπέτης εντοπίστηκε από μέλη της αστυνομίας αλλά κατάφερε να διαφύγει και το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε μέχρι τελικά που έγινε κατορθωτό να τον ανακόψει πεζό και να τον συλλάβει μέλος της ποδηλατικής αστυνομίας.

Στο μεταξύ πολίτης στην περιοχή κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο της στιγμή που αστυνομικοί συνοδεύουν τον Θεοφάνους με χειροπέδες αμέσως μετά τη σύλληψή του.

 

Πρώτες δηλώσεις από την Αστυνομία

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, είπε πως σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον Θεοφάνους αμέσως μετά τη σύλληψή του δεν εντοπίστηκε κάτι το επιλήψιμο, ενώ υπενθύμισε πως για την υπόθεση της απόδρασής, τελεί ήδη υπό κράτηση ένας 26χρονος.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 26χρονος σε κατάθεσή του στην Αστυνομία παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που παρέλαβε τον δραπέτη την περασμένη Πέμπτη οπόταν και σημειώθηκε η απόδραση, από το χωριό Χολέτρια της Πάφου, το οποίο ο κατάδικος είχε επισκεφθεί νωρίτερα με συνοδεία αστυνομικών και δεσμοφυλάκων, στο πλαίσιο άδειας εξόδου που είχε λάβει από τις φυλακές για να δει τους δικούς του.

Θεοφάνους και 26χρονος ήταν όπως είπε και ο δεύτερος στην κατάθεσή του, γνωστοί από τις Κεντρικές.

Συγκεκριμένα, ο 26χρονος το διάστημα 2021-2024 βρισκόταν και ο ίδιος έγκλειστος στην πτέρυγα 1Α των Κεντρικών όπου το 2023 γνώρισε τον ισοβίτη και ανέπτυξαν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις.

Ο ίδιος τον περασμένο Αύγουστο αποφυλακίστηκε με parole. Πριν μία εβδομάδα όπως κατέθεσε, τον πήρε τηλέφωνο ο Θεοφάνους μέσω Instagram και του είπε πως θα πήγαινε την Πέμπτη ο ανιψιός του στα Χολέτρια με λεωφορείο και να πάει με αυτοκίνητο να τον παραλάβει.

Ο 26χρονος πράγματι πήγε στο χωριό και ενώ ανέμενε σε στάση λεωφορείων τον ανιψιό του Θεοφάνους, σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο ίδιος ο Θεοφάνους ο οποίος αφού εισήλθε στο αυτοκίνητο του είπε αμέσως: «φύε, φύε».

O 26χρονος οδήγησε προς τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού, όπου ο ισοβίτης του ζήτησε να τον αφήσει παρά τον Ύψωνα. Τον άφησε και έκτοτε δεν τον ξαναείδε.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας είπε σήμερα πάντως, πως η Δύναμη από την πρώτη στιγμή της απόδρασης μέχρι και σήμερα συνέχιζε εντατικά τις έρευνες προς εντοπισμό του ισοβίτη, αξιολογώντας δεκάδες πληροφορίες που έρχονταν ενώπιόν της και διενεργώντας έρευνες σε διάφορους χώρους και υποστατικά.

Ο Θεοφάνους αναμένεται αύριο να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για έκδοση εντάλματος προσωποκράτησής του.

Αυτή τη στιγμή είπε ο κ. Ανδρέου γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες της απόδρασής του, καθώς επίσης οι κινήσεις αλλά και οι χώροι διαμονής του μετά την απόδρασή του και επίσης αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στην υπόθεση.

 

Η απόδραση-φιάσκο

Από την πρώτη στιγμή, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρέθηκαν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο «Κομμωτής» κατάφερε να αποδράσει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τεσσάρων δεσμοφυλάκων και τριών ΜΜΑΔιτών, που ήταν επιφορτισμένοι με τη φρούρηση του κατά τη διάρκεια της οκτάωρης άδειας που έλαβε από το σωφρονιστικό ίδρυμα για να επισκεφτεί τους συγγενείς του.

Ο Κοινοτάρχης Χολέτριων Χαράλαμπος Πάζαρος είχε επιβεβαιώσει στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση πληροφορίες ότι την ώρα της απόδρασης, στην πατρική οικία του 42χρονου βρισκόταν σε εξέλιξη τραπέζι με τη συμμετοχή έντεκα περίπου ατόμων. Παρόντες φέρονται να ήταν οι γονείς, η αδελφή, κάποια από τα ξαδέλφια του και οι φρουροί-αστυνομικοί.

 

Το διπλό έγκλημα που διέπραξε

Ο βαρυποινίτης καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο για το διπλό έγκλημα που διαπράχθηκε στην Πάφο στις 11 Δεκεμβρίου του 2011 και είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Του επιβλήθηκε ποινή δια βίου φυλάκισης για τον φόνο εκ προμελέτης της 24χρονης Τζούλιας Οπόροκ από τη Μολδαβία και ποινή τριάντα πέντε χρόνια για το φόνο της τρίχρονης κόρης της Βικτώριας, δέκα έτη για κατοχή πιστολιού και δέκα χρόνια για κατοχή εκρηκτικών υλών.

Το άψυχο σώμα της γυναίκας, η οποία κυοφορούσε το δεύτερό της παιδί, βρέθηκε σε αυτοκίνητο στη θαλάσσια περιοχή της Γεροσκήπου. Η 24χρονη έφερε τραύματα από σφαίρα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, βρέθηκε νεκρό και το αγγελούδι της, η Βικτώρια. Το τρίχρονο κοριτσάκι «έσβησε» από ασφυξία, όπως κατέδειξε η πολύωρη νεκροψία επί της σορού της.  Το ανήλικο θύμα έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το τρίχρονο αγγελούδι σύρθηκε μετά το θάνατό του και πετάχτηκε κοντά στη θάλασσα ημίγυμνο.

Δράστης των δυο άγριων δολοφονιών, διαπιστώθηκε ότι ήταν ο 29χρονος τότε Θεοφάνους, κομμωτής στο επάγγελμα και συμβίος της άτυχης γυναίκας.

 

Σε διαθεσιμότητα οι επτά που τον συνόδευαν
Στο μεταξύ σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί μετά το φιάσκο της απόδρασης τρία μέλη της ΜΜΑΔ και τέσσερις λειτουργοί των Κεντρικών Φυλακών (ένας αρχιδεσμοφύλακας και τρεις δεσμοφύλακες), και οι οποίοι φέρονται να είχαν την ευθύνη για τη φρούρηση κατά τη διάρκεια της οκτάωρης έξοδο του από τις Κεντρικές.

 

Send this to a friend