Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν θέλει πλαφόν για το εμπόριο στο λιμάνι ο Δήμος Λάρνακας
Δεν θέλει πλαφόν για το εμπόριο στο λιμάνι ο Δήμος Λάρνακας

Δεν θέλει πλαφόν για το εμπόριο στο λιμάνι ο Δήμος Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις θέσεις της στο θέμα του πλαφόν, που αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες στο λιμάνι Λάρνακας, ζήτησαν ο δήμος της πόλης και η τοπική κοινωνία, κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή (27/9) με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Αλέξης Βαφεάδης επισκέφθηκε τη Λάρνακα κι ενημέρωσε τον δήμαρχο και τα μέλη της τοπικής Ad Hoc Επιτροπής, που συστάθηκε για το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας, αναφορικά με την πορεία των νέων σχεδιασμών, που υπάρχουν εκ μέρους του κράτους, μετά το ναυάγιο, που επήλθε με την Kition Ocean Holdings.

 

Κατά την συνάντηση, οι παράγοντες της Λάρνακας ανέδειξαν το θέμα με τον όρο για περιορισμό του όγκου στο εμπόριο που διεξάγεται στο λιμάνι Λάρνακας, ένας όρος που εισήχθη στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας κατέστησε σαφές ότι η Λάρνακα απαιτεί ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση, προκειμένου ο απαράδεκτος, όπως χαρακτηρίστηκε, αυτός όρος να μην επηρεάσει αρνητικά την νέα προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη του λιμανιού.

«Περιμένουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον υπουργό, ότι το πλαφόν στο εμπόριο, που κακώς μπήκε, δεν θ’ αποτελέσει σε καμία περίπτωση κριτήριο για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ζητούμε διαβεβαίωση από το κράτος, ότι το πλαφόν δεν θα είναι όρος που θα κρίνει τις επόμενες επενδύσεις. Γι’ αυτό και θέλουμε ξεκάθαρη θέση», σημείωσε ο κ.Βύρας, ο οποίος δεν έκρυψε την δυσφορία του για την υιοθέτηση τέτοιας πρόνοιας σε μια δημόσια σύμβαση. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Βαφεάδης δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί επ’ ακριβώς επί του συγκεκριμένου αιτήματος που έθεσαν οι παράγοντες της Λάρνακας. «Για το πλαφόν στο εμπόριο, πρέπει να πω ότι έχουμε αναλάβει μια πολιτική προσέγγιση και θα ενημερώσουμε αναλόγως τις επόμενες μέρες», αρκέστηκε να πει.

 

 

Η επόμενη φάση – Σχεδιασμός έργων

—————————————————

Σε ότι αφορά τα σχέδια που υπάρχουν για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, οι κύριοι Βύρας και Βαφεάδης ανέφεραν ότι η διαδικασία περνά πλέον στην επόμενη φάση, η οποία αφορά στον σχεδιασμό των πρώτων έργων υποδομής που εξήγγειλε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση.

Ο Α. Βύρας ανέφερε ότι ο Δήμος Λάρνακας αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Ναυτικού Ομίλου (Yacht Club) και για την εξωτερική τοπιοτέχνηση, δηλώνοντας έτοιμος για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. “Από κει και πέρα θα γίνει μια διαδικασία με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουμε εικόνα τι θέλει κάποιος να επενδύσει και τι σκέψεις υπάρχουν. Μπήκαμε και στο κομμάτι της επιλογής μελετητών για να μας βοηθήσουν με στοιχεία και δεδομένα ως προς το τι είδους επενδύσεις θέλουμε για το λιμάνι, τη μαρίνα και την χερσαία ανάπτυξη. Κοινή μας θέση είναι ότι θέλουμε επενδύσεις παραγωγικές για την πόλη, δηλαδή θεματικό πάρκο, ξενοδοχεία, πανεπιστήμιο, πιθανώς ιδιωτικό νοσοκομείο”, επισήμανε.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι τα Δημόσια Έργα έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτη για συντήρηση, αναβάθμιση κι εκβάθυνση της μαρίνας. «Ακολούθως θα προχωρήσουμε με την πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες, ώστε να μας συμβουλέψουν ποιες είναι οι επιλογές μας για τον σχεδιασμό των υποδομών για τα επόμενα 50-100 χρόνια. Τα έργα σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας πρέπει να πάρουν τέτοια μορφή που να εξυπηρετούν τις επόμενες γενιές», σημείωσε ο κ.Βαφεάδης.

 

Send this to a friend