Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παγκύπριο: Αντιδράσεις για δημιουργία ενναλακτικού σχολείου (βίντεο)
Παγκύπριο: Αντιδράσεις για δημιουργία ενναλακτικού σχολείου (βίντεο)

Παγκύπριο: Αντιδράσεις για δημιουργία ενναλακτικού σχολείου (βίντεο)

 

 

Αντιδρούν οι γονείς των μαθητών στο Παγκύπριο, εξαιτίας της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, να φτιάξει στο προαύλιο του σχολείου ένα τμήμα στο οποίο θα στεγάζονται μαθητές με παραβατικές συμπεριφορές.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο εκπρόσωπος του συνδέσμου γονέων Πέτρος Πέτρου ανέφερε ότι «αρχικά ο σύνδεσμος γονέων προσπάθησε μέσα από επιστολή του από τις 19/9 να έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο και να θέσει τους προβληματισμούς του εν τούτοις με έκπληξη χθες τα παιδιά βρήκαν μπουλτόζα στο σχολείο αρχίζοντας τα έργα».

«Όπως μπορείτε να δείτε και στην επιστολή μας η ένσταση μας είναι στο το ότι ήδη το σχολείο μας είναι υπερπλήρες», συμπλήρωσε.

 

Όπως έχει αναφέρει λειτουργούν τέσσερα σχολεία στο χώρου του παγκυπρίου, το παγκύπριο γυμνάσιο – λύκειο, το μουσικό γυμνάσιο – λύκειο και το ολοήμερο γυμνάσιο με σχεδόν 700 μαθητές.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σημείο που πρόκειται να αποκοπεί χρησιμοποιείτο από τους μαθητές του μουσικού γυμνασίου και λυκείου.

«Η αυλή και οι αίθουσες είναι πολύ περιορισμένες, ακόμα χρησιμοποιούμε λυόμενα και το ιατρείο…», «δεν είναι συνθήκες για τα παιδιά μας», τόνισε.

«Σαν γονείς στηρίζουμε και χαιρετίζουμε προσπάθειες του υπουργείου να βοηθήσει κάποια παιδιά αλλά να τα βοηθήσει όπως πρέπει», είπε.

Τέλος ανέφερε ότι το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό παιδείας μαζί με του υπόλοιπους φορείς.

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας 

Ο χώρος που έχει επιλογεί για λειτουργία του σχολείου εναλλακτικής φοίτησης, «δεν επηρεάζει καθόλου τη λειτουργία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αφού το σχολείο θα λειτουργεί αυτόνομα, σε διαφορετικό χώρο και με διαφορετική είσοδο», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), κάνοντας λόγο για «πρώιμες και ατεκμηρίωτες δηλώσεις και ανακοινώσεις».

Σημειώνει, ακόμα, ότι ο χώρος έχει επιλεγεί σε συνεννόηση με την οικεία Σχολική Εφορεία, για πιλοτική εφαρμογή του σχολείου εναλλακτικής φοίτησης και επανένταξης. «Οι οποιεσδήποτε πρώιμες και ατεκμηρίωτες δηλώσεις και ανακοινώσεις, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στιγματίζουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην εναλλακτική φοίτηση και να αναστατώνουν αναίτια τους γονείς και τα παιδιά του Παγκυπρίου Γυμνασίου», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπολογίζεται πως 1-2% του σχολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές στη συμπεριφορά, που εμποδίζουν τη μάθηση, την κοινωνικοποίηση και τη λειτουργικότητα των παιδιών εντός και εκτός σχολείου. Το Υπουργείο επισημαίνει, ακολούθως, ότι επειδή το γενικό σχολικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών αυτών, αυτά καταλήγουν εκτός του σχολικού χώρου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας.

«Η κατοχύρωση του δικαιώματος της εκπαίδευσης αποτελεί καθήκον της Πολιτείας και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών», υπογραμμίζει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά με σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές συχνά βιώνουν τραυματικές εμπειρίες και χρήζουν υποστήριξης σε ατομικό, σχολικό  και οικογενειακό επίπεδο».

«Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του, θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όλα τα παιδιά, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους φοίτησης και διασφαλίζοντας όλα τα δικαιώματά τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend