Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Κόβουν» τα επιδόματα ΑμεΑ λόγω…μισθών συζύγου ή παιδιού μέχρι 28 ετών
«Κόβουν» τα επιδόματα ΑμεΑ λόγω…μισθών συζύγου ή παιδιού μέχρι 28 ετών

«Κόβουν» τα επιδόματα ΑμεΑ λόγω…μισθών συζύγου ή παιδιού μέχρι 28 ετών

Τέλος στην αποκοπή επιδομάτων ατόμων με αναπηρία λόγω των εισοδημάτων που έχει η υπόλοιπη οικογένεια, επιχειρεί να βάλει η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου, μια πρόταση ωστόσο που προσκρούει στο ποσό που το Υφυπουργείο υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να δαπανηθεί για την υλοποίησή της.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε σε μια «άδικη πρόνοια» στη νομοθεσία του ΕΕΕ η οποία κληρονομήθηκε από τον νόμο του δημόσιου βοηθήματος. Όπως εξήγησε, οι μισθοί του/της συζύγου ή του παιδιού κάτω των 28 ετών, αν ζει με τους γονείς του, υπολογίζονται ως εισόδημα του ανάπηρου αιτητή για το ΕΕΕ.

«Συχνά αυτό είναι η αιτία για να μην τον εγκρίνουν και με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται η ευθύνη συντήρησης του ανάπηρου γονέα στον/στην σύζυγο και στο άγαμο τέκνο μέχρι 28 ετών. Πράγματα τα οποία θεωρώ ότι είναι άδικα αλλά προσβάλλουν επίσης την πολιτεία μας.»

Σχολίασε ότι αυτή η πρόνοια είναι οριζόντια και αφορά οικογένειες ακόμα και χαμηλόμισθες, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να μπει οικονομικό όριο.

Επεσήμανε ότι ένα ανάπηρο άτομο βρίσκει πολλαπλάσια εμπόδια στον εντοπισμό εργασίας αλλά και εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς αν είναι οικονομικό το θέμα και αν δεν έχουμε λεφτά, ο κ. Λαμπριανίδης επικαλέστηκε τις δηλώσεις για πλεόνασμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε ότι με βάση την πρόταση του βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου, το κόστος για το κράτος ανέρχεται στα 15-20 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται πολύ ψηλό, επομένως εισηγούνται αντί να δίνουν όλο το ποσό ΕΕΕ, να δίνουν μόνο το αναπηρικό που είναι περίπου 380 ευρώ. «Τους απαντήσαμε ότι τα άτομα με αναπηρίες ούτε ζητιανεύουν, ούτε επαιτούν», ανέφερε.

«Θέλουμε ένα κράτος υπεύθυνο το οποίο να στηρίζει τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες και ειδικά αυτούς που είναι οι πιο ευάλωτοι και ανήκουν στις πιο φτωχές κατηγορίες των συμπολιτών μας και επιτέλους θέλουμε ένα κράτος το οποίο να βγει έξω και να πει σαν κράτος ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει.»

Τόνισε ότι η Κύπρος κατέχει μια άσχημη διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού βρίσκεται στον πάτο των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά τις δαπάνες προς άτομα με αναπηρίες για κοινωνική πρόνοια.

 

Send this to a friend