Home ΛΑΡΝΑΚΑ Α. Βύρας: «Πρόεδρε, είσαι προ των ευθυνών σου για την σχολή του ΤΕΠΑΚ»
Α. Βύρας: «Πρόεδρε, είσαι προ των ευθυνών σου για την σχολή του ΤΕΠΑΚ»

Α. Βύρας: «Πρόεδρε, είσαι προ των ευθυνών σου για την σχολή του ΤΕΠΑΚ»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o BΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα ένα θετικό βήμα προς υλοποίηση του διαχρονικού αιτήματος της Λάρνακας , να φιλοξενήσει την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), θεωρείται η αποστολή στο Υπουργείο Οικονομικών της μελέτης βιωσιμότητας, που καταρτίστηκε από ανεξάρτητο οίκο σε σχέση, κυρίως, με την ελκυστικότητα των κλάδων που θα περιλαμβάνει η εν λόγω πανεπιστημιακή σχολή.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ απέστειλε την Τετάρτη (25/9) την μελέτη στο Υπουργείο Οικονομικών, κοινοποιώντας την παράλληλα και στο Δήμο Λάρνακας, ο οποίος πλέον θέτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ των ευθυνών του και τον καλεί δημόσια να υλοποιήσει την προεκλογική (και όχι μόνο) δέσμευσή του έναντι της πόλης.

 

Αυτό που απομένει είναι η έγκριση της μελέτης βιωσιμότητας από το Υπουργικό Συμβούλιο και η συμπερίληψη κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 για έναρξη των κατασκευαστικών έργων ανέγερσης του κτηρίου που θα στεγάσει την εν λόγω σχολή.

Επί της ουσίας, οι παράγοντες της Λάρνακας κρέμονται πια από τα χείλη του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα πρέπει ν’ ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει το έργο. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το θέμα, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος δεν δικαιολογείται να ζητήσει οτιδήποτε άλλο αναφορικά με την σχολή, διότι ότι στοιχεία έχει ζητήσει το υπουργείο ήδη έχουν αποσταλεί.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεση να γίνει η σχολή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προκύψει αρνητική εξέλιξη στο θέμα. Αν στην πορεία, μας πουν κάτι το διαφορετικό, τότε μπαίνει υπό αμφισβήτηση η αρχική πρόθεση του ΠτΔ. Παρόλο που γνωρίζουμε πως υπάρχει μεγάλη πίεση για να μην γίνει η σχολή αυτή, εντούτοις η θέση του Προέδρου είναι ότι θα γίνει. Καρτερούμε υλοποίηση της δέσμευσής του. Εάν δεν την τηρήσει, τότε επιφυλάσσουμε την αντίδρασή μας ως πόλη, που δεν θα είναι όπως τις προηγούμενες φορές. Θα υπάρχει κόστος», ανέφερε με νόημα ο Ανδρέας Βύρας, συμπληρώνοντας πως εάν ο δήμος πάρει την τελική έγκριση για το έργο από την κυβέρνηση, σε έξι μήνες θα είναι σε θέση να προκηρύξει προσφορές για εργολάβο για ανέγερση του κτηρίου.

Όπως είπε, η Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ θα συστεγαστεί με το CMMI (Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας) σε κτήριο που θ’ ανεγερθεί στην περιοχή Μακένζι.

Προσωρινά έγιναν διευθετήσεις όπως το CMMI στεγαστεί σε χώρο στην Ορόκλινη. Η όλη επένδυση μέχρι να λειτουργήσει η σχολή του ΤΕΠΑΚ υπολογίζεται να κοστίσει 15-16 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη να υλοποιηθεί αυτό το έργο, είναι πολύ σημαντικό και για την ψυχολογία των Λαρνακέων», κατέληξε ο κ.Βύρας.

Send this to a friend