Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας: Μακάρι να είναι μόνο δύο μήνες η καθυστέρηση…
Δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας: Μακάρι να είναι μόνο δύο μήνες η καθυστέρηση…

Δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας: Μακάρι να είναι μόνο δύο μήνες η καθυστέρηση…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μικρή καθυστέρηση αναμένεται να παρατηρηθεί στα έργα ανακατασκευής και βελτίωσης του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας. Και τούτο, όπως πληροφορούμαστε, επειδή ο εργολάβος υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων για παράταση αποπεράτωσης των εργασιών κατά δύο μήνες.

Το αίτημά του στηρίζεται σε ζητήματα που, όπως υποστηρίζει η ανάδοχος εταιρεία, έχουν προκύψει στις εκσκαφές, για την κατασκευή των τριών λιμνών κατακράτησης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για σκοπούς προστασίας της λίμνης Παραλιμνίου.

 

Εκτός απροόπτου, η παράταση δύο μηνών θα εγκριθεί, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού οδικού έργου για την επαρχία Αμμοχώστου μετατίθεται από την άνοιξη στο καλοκαίρι του 2025, εκτός βέβαια κι αν προκύψουν νέα προβλήματα στο μεσοδιάστημα, κάτι που όλοι απεύχονται.

Η ανάπλαση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των επηρεαζόμενων δημοτικών διαμερισμάτων, αφού ο παλιός δρόμος ήταν με την μορφή προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς καθόλου υποδομές και με το οδόστρωμα σε κάκιστη κατάσταση.

Το εργοτάξιο, όπως είναι σήμερα, έχει προκαλέσει (αναπόφευκτα) μεγάλα προβλήματα στις διακινήσεις και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ως εκ τούτου, τυχόν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου θα επιφέρουν επιπρόσθετη ταλαιπωρία. Η ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει τη Σωτήρα με τη Δερύνεια ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022.

Το χρονοδιάγραμμα του συμβολαίου είναι διάρκειας 30 μηνών. Με βάση το συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 13 Ιουλίου 2022, η αναβάθμιση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας (οδός Σταδίου) προνοεί βελτίωση του δρόμου που συνδέει τα δύο δημοτικά διαμερίσματα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, συνολικού μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και την ταυτόχρονη κατασκευή συνδετήριων δρόμων μήκους δυόμιση χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων της αναβάθμισης των υποδομών και της διαχείρισης των όμβριων υδάτων με επέκταση του οχετού όμβριων μήκους 1,4 χλμ. διά μέσου του πυρήνα του Δερύνειας.

Επιπρόσθετα, για σκοπούς προστασίας της λίμνης Παραλιμνίου, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, προνοείται η διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων που καταλήγουν σε αυτήν, μέσω της κατασκευής τριών λιμνών κατακράτησης. Ο σχεδιασμός του νέου δρόμου περιλαμβάνει, επίσης, δυο λωρίδες κυκλοφορίας και τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις όπου απαιτείται.

Προνοεί, ακόμα, κλειστό σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων, εγκαταστάσεις νέων υπηρεσιών, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, χώρους πρασίνου, ποδηλατόδρομο, χώρο στάθμευσης επί του οδοστρώματος, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, σύγχρονο οδικό φωτισμό και δύο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

 

Send this to a friend