Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα: Πρόεδρε, επιβεβαίωσε τη βούλησή σου
Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα: Πρόεδρε, επιβεβαίωσε τη βούλησή σου

Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα: Πρόεδρε, επιβεβαίωσε τη βούλησή σου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καθοριστικές θεωρούνται οι προσεχείς μέρες, όσον αφορά το διαχρονικό αίτημα της Λάρνακας, να φιλοξενήσει την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Οι διαδικασίες για ίδρυση της υπό αναφορά σχολής έχουν μπει στην τελική ευθεία και αυτό που απομένει είναι το πράσινο φως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Θυμίζουμε, ότι προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε εκφράσει δημόσια τη βούληση να ικανοποιήσει το αίτημα της Λάρνακας για φιλοξενία πανεπιστημιακής σχολής και πλέον οι αρχές της πόλης αναμένουν όπως μετουσιώσει αυτή τη βούληση σε πράξη.

Όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το ΤΕΠΑΚ αναμένεται να υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί σε σχέση με παραμέτρους που άπτονται με την οικονομική βιωσιμότητα της σχολής.

Πρόκειται για επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με την δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών στα προγράμματα σπουδών και με το θέμα του κτηρίου που θα στεγάσει την σχολή. Με την κατάθεση όλων αυτών των στοιχείων, ουσιαστικά ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις του ΤΕΠΑΚ και απομένει πλέον η τελική πολιτική απόφαση.

Από τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών είχε αξιολογήσει θετικά τη μελέτη βιωσιμότητας που υπέβαλε το ΤΕΠΑΚ, ζήτησε, ωστόσο, κάποια επιπρόσθετα στοιχεία για το οικονομικό σκέλος, τα προγράμματα σπουδών κ.α. Με την υποβολή και των νέων στοιχείων, το μόνο που θα εκκρεμεί είναι η έγκριση της κυβέρνησης.

Οι ενέργειες του Δήμου Λάρνακας

———————————————–

Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος Λάρνακας, προκειμένου να γίνουν βήματα προόδου ως προς την ωρίμανση του έργου σε σχέση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Λάρνακας υπέγραψε πριν από μερικές μέρες νέα σύμβαση με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, με την οποία ρυθμίζεται νομικά η δυνατότητα στέγασης της εν λόγω σχολής στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας (CMMI), στην περιοχή Μακένζι.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αργότερο σε δύο μήνες ο δήμος θα μπορέσει να ετοιμάσει τα έγγραφα προσφορών για εργολάβο αναφορικά με τα έργα ανέγερσης του κτηρίου.

Όσον αφορά το οικονομικό κόστος ίδρυσης της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, αυτό, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την αρχική πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον του ΠτΔ τον Μάιο του 2023. Στην πρόταση αυτή το κόστος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό εκτιμήθηκε στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, υπολογίζεται ότι θ’ απαιτηθούν γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα. Επιθυμία του Δήμου Λάρνακας είναι όπως η απόφαση της Κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή σχολή να ληφθεί πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να δρομολογηθούν έγκαιρα οι διαδικασίες και οι πρώτοι φοιτητές να αρχίσουν μαθήματα το 2027.

Ο Α. Βύρας αποκάλυψε ότι υπάρχουν διαθέσιμες κτηριακές εγκαταστάσεις για έναρξη των πρώτων προγραμμάτων σπουδών στο πρώην Κοινοτικό Κέντρο (Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης) μέχρι να ολοκληρωθούν τα κτήρια στην περιοχή Μακένζι.

Ανέφερε, ακόμα, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για ν’ ανεγερθούν φοιτητικές εστίες σε διαθέσιμα ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία όπου προγραμματίζεται το κτήριο της σχολής.

Send this to a friend