Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γιατί είναι προσβλητικός ο όρος «κωφάλαλος» και η σημασία της νοηματικής γλώσσας
Γιατί είναι προσβλητικός ο όρος «κωφάλαλος» και η σημασία της νοηματικής γλώσσας

Γιατί είναι προσβλητικός ο όρος «κωφάλαλος» και η σημασία της νοηματικής γλώσσας

 

 

Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών η σημερινή, θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο με τη Διεθνή Εβδομάδα Κωφών.

Η εκπομπή Alpha Ενημέρωση και η δημοσιογράφος Όλγα Κωνσταντίνου βρέθηκαν στη Σχολή Κωφών και με τη βοήθεια της διερμηνέα Παναγιώτας Θεμιστοκλέους συνομίλησαν στη νοηματική γλώσσα με μαθητές της Σχολής για τη σημασία της εκμάθησης της νοηματικής.

Στη Σχολή Κωφών φοιτούν κωφά και βαρύκοα άτομα και εκπαιδεύονται τόσο ανήλικοι, όσο και ενήλικες.

 

Η Κύπρος έχει τη δική της νοηματική γλώσσα και όπως εξηγεί η Αριάνα, όπως κάθε χώρα έχει τη δική της προφορική γλώσσα, έτσι και στις κοινότητες των κωφών, με βάση τη διαφορετική κουλτούρα και τα οπτικά ερεθίσματα της κάθε κοινότητας, δημιουργεί η κάθε χώρα τη δική της.

Η Γαβριέλλα αναφέρει ότι η κυπριακή νοηματική γλώσσα δημιουργήθηκε γύρω στο 1953, με την ίδρυση της Σχολής Κωφών, όπου φοιτούσαν κωφοί μαθητές και το βράδυ ήταν σε οικοτροφείο και έτσι βρήκαν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους και άρχισαν να χτίσουν την κυπριακή νοηματική γλώσσα.

Ο Φώτης γνωρίζει και τη διεθνή νοηματική γλώσσα. Πρόκειται για μια γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται από κωφούς όλων των χωρών. Όπως αναφέρει, επιλέγει να χρησιμοποιεί τα εύκολα νοήματα και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει πιο δύσκολα νοήματα αφού είναι διαφορετικές οι δύο γλώσσες.

Όπως λέει η Χαραλαμπία, οι εναλλακτικοί τρόποι να επικοινωνήσει ένα κωφό άτομο είναι με χειλανάγνωση, με γραπτά μηνύματα ή και με παντομίμα.

Η Κορίνα αναφέρεται στη σημασία της εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα κωφά άτομα να είναι μέρος μιας συζήτησης. Η Κορίνα μαθαίνει νοηματική γλώσσα ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει με τους κωφούς φίλους της.

Αναφέρουν επίσης ότι οι κωφοί έχουν δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού η αναπηρία δεν είναι καθαρά σωματική για να ανταγωνίζονται άτομα με άλλες αναπηρίες.

Ζητούν πρόσβαση στην επικοινωνία, να νιώθουν άνετα στην συναναστροφή με ακούοντα άτομα και να μην νιώθουν αποκλεισμένοι, επισημαίνοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι επικοινωνίας ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει νοηματική γλώσσα.

Τονίζουν ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για να παρακολουθήσουν δελτία ειδήσεων ή ελληνόφωνες σειρές και ταινίες και είναι ελάχιστος ο χρόνος που προσφέρεται με διερμηνεία.

Τέλος, η διερμηνέας Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, εξηγεί γιατί ο όρος «κωφάλαλος» δεν υφίσταται.

«Ο όρος κωφάλαλος είναι αναχρονιστικός και προσβλητικός για τα άτομα με απώλεια ακοής. Τα κωφά άτομα απέδειξαν και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι μπορούν να εκπαιδευτούν, μπορούν να αναπτύξουν τον λόγο τους, έχουν γλώσσα, είναι η νοηματική γλώσσα, όσο και αν δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε ως γλώσσα επικοινωνίας, υπάρχει, ονομάζεται γλώσσα επειδή έχει και τη δική της σύνταξη, τη δική της γραμματική, τους δικούς τους κανόνες, όπως ακριβώς μια προφορική γλώσσα.»

Πηγή: alphanews

Send this to a friend