Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις τελευταίες ώρες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών από τις αρχές Οκτωβρίου – όπως ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης – ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερα από 100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 1.000 σωλήνες με βλήματα που θα χρησιμοποιούνταν σε επικείμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.

«Οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες και τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, προκειμένου να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στη ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

 

«Να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ»

Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε χθες Πέμπτη τη λιβανική παράταξη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ, μετά τα δυο κύματα πολύνεκρων εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών του σιιτικού κινήματος, την ευθύνη για τις οποίες αυτό το τελευταίο επιρρίπτει στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «θα μπορούσε να τερματίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και σας εγγυώμαι πως, εάν το έκανε, θα επιμέναμε στο Ισραήλ πως είναι ανάγκη να διατηρηθεί η ηρεμία κι από τη δική του πλευρά», είπε σε διαπιστευμένους συντάκτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.«Αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι πως δεν σταματά τις τρομοκρατικές επιθέσεις», επέμεινε.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναγνώρισε νωρίτερα χθες ότι η παράταξή του υπέστη πλήγμα «χωρίς προηγούμενο» και διεμήνυσε πως θα υπάρξει «τρομερή» ανταπόδοση στις επιθέσεις ευρείας κλίμακας, την ευθύνη για τις οποίες το κίνημά του προσάπτει στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» και «δίκαιη ανταπόδοση» εκεί που «το περιμένει» και εκεί που «δεν το περιμένει», απείλησε ο Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής του κινήματος που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο λιβανικό πολιτικό σκηνικό κι είναι σύμμαχος της Χαμάς.

Στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα για τις εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης, στις οποίες σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 3.000. Οι εκρήξεις εντείνουν την ανησυχία για πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Εγγύς Ανατολή.«Όσο η Χεζμπολάχ εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων (του Λιβάνου με το Ισραήλ), φυσικά το Ισραήλ θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αμυνθεί, όπως θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει από το 1997 τη Χεζμπολά στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων, της επιβάλλουν οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις. Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει επίσης τον ένοπλο βραχίονα του λιβανικού κινήματος «τρομοκρατική» οργάνωση.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν κλιμάκωση της σύρραξης (…) έναν πόλεμο που ξέρουμε ότι θα πλήξει τα συμφέροντα όλων των πλευρών», είπε ο κ. Μίλερ.

WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζαστο υπόλοιπο της θητείας του Μπάιντεν

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης παραδέχονται πλέον πως η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είναι απίθανη προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκληρώσει τη θητεία του τον Ιανουάριο του 2025, ανέφερε χθες Πέμπτη η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Ούτε η αμερικανική προεδρία, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το υπουργείο Άμυνας απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν πιστεύουμε» πως αποκλείεται η επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε πάντως η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σιγκ σε διαπιστευμένους συντάκτες χθες.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωνε πως «το 90%» της συμφωνίας είναι έτοιμο και μένει τα μέρη να την οριστικοποιήσουν.Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, προσπαθούν μάταια επί μήνες να εξασφαλίσουν ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά το Ισραήλ και η Χαμάς κατηγορούν το μεν τη δε και αντιστρόφως πως αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας.

Δυο από τα σημαντικότερα εμπόδια θεωρούνται η απαίτηση του Ισραήλ ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γης πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, και συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους εγκλείστους σε ισραηλινά κέντρα κράτησης που θα ανταλλαχτούν με τους 64 ομήρους που παραμένουν στα χέρια μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα αποκλιμακωνόταν η ένταση στην περιοχή, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας την ανησυχία πως ο πόλεμος οδεύει πλέον να εξαπλωθεί στον Λίβανο.

«Υπάρχει διπλωματικός δρόμος»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε άμεσα χθες βράδυ στους πολίτες του Λιβάνου, με βίντεο που μεταφορτώθηκε από τις υπηρεσίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για να τονίσει πως «υπάρχει διπλωματικός δρόμος» ακόμη και «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

«Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σημείωσε ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας, καθώς η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που η προσκείμενη στο Ιράν παράταξη αποδίδει στο Ισραήλ.

«Τίποτα, καμιά περιφερειακή περιπέτεια, κανένα ιδιωτικό συμφέρον, καμιά πίστη σε οποιαδήποτε υπόθεση δεν αξίζει να ξεσπάσει σύρραξη στον Λίβανο», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα παραμείνει στο «πλευρό» των πολιτών του κράτους της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ