Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εξηγήσεις ΕΟΑ Λάρνακας για την φορολόγηση της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού
Εξηγήσεις ΕΟΑ Λάρνακας για την φορολόγηση της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού

Εξηγήσεις ΕΟΑ Λάρνακας για την φορολόγηση της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με αφορμή τις σφοδρές διαμαρτυρίες κατοίκων του συνοικισμού αυτοστέγασης Λιβαδιών, για τα ιδιαίτερα αυξημένα αποχετευτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν, παρόλο που ο συνοικισμός τους είναι ήδη ενωμένος με το Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας, ο τοπικός οργανισμός αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), εξέδωσε ανακοίνωση κι ενημερώνει το κοινό πως στα πλαίσια της συμμόρφωσης του κράτους με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα Αστικά Λύματα, κι έπειτα από διαδοχικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν ενταχθεί πια στα όρια του πρώην Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) ολόκληρη η οικιστική περιοχή των Δήμων Αραδίππου και Λιβαδιών και των κοινοτήτων Ορόκλινης και Πύλας.

Οι περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται στην Δ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

 

Όπως σημειώνει ο ΕΟΑ Λάρνακας, η ένταξη των εν λόγω περιοχών στα όρια του ΣΑΛ κρίθηκε αναγκαία για σκοπούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των επηρεαζόμενων κατοίκων, για μείωση της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που παρατηρείται στο περιβάλλον και κυρίως για να δώσει την δυνατότητα ορθολογικής ανάπτυξης και κατασκευής των αναγκαίων έργων αποχέτευσης στην περιοχή.

Ο επαρχιακός οργανισμός αυτοδιοίκησης σημειώνει ότι με την έναρξη ισχύος του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022, οι αρμοδιότητες του ΣΑΛ έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιουλίου 2024 στον ΕΟΑ Λάρνακας. Συνεπώς, μεταξύ άλλων, μεταφέρεται στον ΕΟΑ και η αρμοδιότητα για κατασκευή και λειτουργία αποχετευτικού Συστήματος στις υπό αναφορά περιοχές.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι για την υλοποίηση του έργου της Δ’ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με απόφασή του νέα πολιτική για την κρατική χορηγία, σύμφωνα με την οποία το ετήσιο τέλος αποχέτευσης που θα βαρύνει τους χρήστες του αποχετευτικού θα ανέρχεται στο 0,7‰ επί της αξίας των ακινήτων.

Αυτό θα ισχύει για περίοδο 25 ετών, με βάση την τελευταία διαθέσιμη εκτιμημένη αξία των ακινήτων από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η έναρξη των εργασιών του αποχετευτικού στις περιοχές αυτές αναμένεται εντός του 2025. «Παράλληλα, με βάση πάντοτε τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, αρχίζει και η επιβολή των αποχετευτικών τελών.

Τα τέλη που επιβάλλει ο ΕΟΑ Λάρνακας σκοπό έχουν την αποπληρωμή των δανείων για την εγκατάσταση αγωγών και την κατασκευή των απαραίτητων αντλιοστασίων και του σύγχρονου Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πάντως, για το θέμα των αυξημένων αποχετευτικών τελών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι κάτοικοι στον συνοικισμό Λιβαδιών, υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους του Προέδρου του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελου Χατζηχαραλάμπους και του προέδρου της επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκου Κέττηρου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον συνοικισμό Λιβαδιών και διαβεβαίωσαν τους επηρεαζόμενους κατοίκους ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.

Μέτρα εν’ όψει βροχών

——————————-    

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Δήμος Λάρνακας και ο τοπικός ΕΟΑ ξεκίνησαν τους ελέγχους και τους καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης όμβριων υδάτων ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Προτρέπονται οι δημότες όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν εξαιτίας ραγδαίων βροχοπτώσεων.

Ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες υπογείων υποστατικών, συστήνεται να προμηθευτούν αντλίες νερού ή να ελέγξουν και να συντηρήσουν αποτελεσματικά τις υφιστάμενες αντλίες νερού.

Περαιτέρω, θα πρέπει να ασφαλιστούν όλες οι ιδιωτικές περιουσίες και τα οχήματα έναντι κινδύνου πλημμυρών.

 

 

Send this to a friend