Αποστόλου: «Να γίνουν πιο αυστηρές οι πολιτικές του κράτους για παραβατικούς αιτητές ασύλου»
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, από την παρουσία ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών, στην Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος» στη Λάρνακα και τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας, καθώς και οι γείτονες, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ενέγραψε αυτεπάγγελτα, για συζήτηση το θέμα, που σχετίζεται με την ανάγκη αναθεώρησης των πολιτικών διαχείρισης των ασυνόδευτων αιτητών ασύλου, στην επιτροπή Εργασίας της Βουλής.
Όπως αναφέρει ο κ.Αποστόλου στην αιτιολογική του έκθεση, η διαχείριση του θέματος και τα προβλήματα που προέκυψαν στην τοπική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ένοικους της υπό αναφορά στέγης ηλικιωμένων, αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής του κράτους σε τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα.
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής Λάρνακας τονίζει την ανάγκη για αυστηροποίηση των πολιτικών του κράτους σε περιπτώσεις όπου οι ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές.
Κατά την συζήτηση του θέματος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έχουν προσκληθεί για να παραστούν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Υφυπουργείων Κοινωνικής Πρόνοιας, Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Νομικής Υπηρεσίας και η ηγεσία της Αστυνομίας.
Ορόκλινη και Λάρνακα
———————————-
Η συγκεκριμένη ομάδα ασυνόδευτων μεταναστών είχε προκαλέσει πάμπολλα προβλήματα και στους δύο χώρους διαμονής της, εκδηλώνοντας συστηματικά παραβατικές συμπεριφορές.
Το περασμένο καλοκαίρι οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεώθηκαν να τους μεταφέρουν άρον άρον από το πρώην ξενοδοχείο «Χενίπα», στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης, αφού προηγουμένως είχαν λεηλατήσει το κτήριο, προκαλώντας κακόβουλες ζημιές και πυρκαγιές.
Όπως λανθασμένη αποδείχθηκε η αρχική απόφαση δημιουργίας δομής για ανήλικους αιτητές ασύλου στο ξενοδοχείο «Χενίπα, το ίδιο λανθασμένη αποδείχθηκε και η μεταφορά τους στην Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος», στη Λάρνακα, όπου για περίπου ένα τρίμηνο συμβίωναν με άτομα που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες, κάνοντας τη ζωή «μαρτύριο» των τροφίμων, των εργαζομένων στον οίκο ευγηρίας και των γειτόνων, οι οποίοι πάμπολλες φορές αναγκάστηκαν να προβούν σε καταγγελίες για ανάρμοστες συμπεριφορές εκ μέρους των νεαρών αλλοδαπών.