Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Μελάς: Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προκρίνουν Διοικητής ΚΤΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Μελάς: Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προκρίνουν Διοικητής ΚΤΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Μελάς: Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προκρίνουν Διοικητής ΚΤΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Η ανάγκη για επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων τόσο από τις Τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων αλλά και το θέμα των δανειστικών επιτοκίων, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Χριστόδουλο Πατσαλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Κώστας Μελάς, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι λύσεις αναδιαρθρώσεων δανείων είναι πιο πρακτικές και βολεύουν τόσο τις Τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων όσο και τους δανειολήπτες.

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Μελάς είπε πως ο Διοικητής αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να πείσει τις Τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια και να περιορίσουν την «ψαλίδα» μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ με τον κ. Πατσαλίδη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Μελάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα επιτόκια και οι συμπεριφορές των Τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις και η εφαρμογή της Οδηγίας και του Κώδικα Συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση των ευάλωτων δανειοληπτών σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις, μέσω αναδιάρθρωσης, είναι οι πιο πρακτικές και βολεύουν και τις δύο πλευρές», ανέφερε ο κ. Μελάς.

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση από τον Διοικητή στα θέματα που τέθηκαν, ο κ. Μελάς είπε πως η  διάθεση που υπάρχει, και αυτή είναι μια γενική διαπίστωση, είναι ότι όλοι θέλουν να βοηθηθούν οι δανειολήπτες και “αυτό μας χαροποιεί πολύ”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μελάς σημείωσε ότι υπάρχουν τα εργαλεία για επίτευξη αναδιαρθρώσεων και παρέπεμψε στη σχετική Οδηγία και στον Κώδικα Συμπεριφοράς από την ΚΤΚ, τα οποία, όπως είπε, είχαν συνταχθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και με επιμονή της Τρόικας.

«Η Οδηγία έχει τέσσερις σελίδες με παραδείγματα και τρόπους για να εφαρμόζουν οι Τράπεζες για να παρέχουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προς τους δανειολήπτες. Η εκποίηση δεν επιλύει το πρόβλημα των ΜΕΔ, γιατί για ένα δάνειο με αξία 100 μονάδες η εκποίηση αποφέρει στην Τράπεζα 50 μονάδες και τότε οι υπόλοιπες εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον δανειολήπτη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, στις οποίες εντοπίζεται πλέον το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αφού μέσω πωλήσεων έχουν μεταφερθεί εκτός ισολογισμών των Τραπεζών, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι ο Διοικητής είπε πως εφόσον υπάρξουν παραβάσεις της οδηγίας πρέπει να γίνουν καταγγελίες είτε από τον Σύνδεσμο είτε από τους δανειολήπτες για να διερευνηθούν.

«Για αυτό και είπα ότι ήταν πολύ θετική αντιμετώπιση από τον Διοικητή και την ομάδα του», σημείωσε.

Τέλος ερωτηθείς για τα επιτόκια, ο κ. Μελάς είπε πως ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει για να πείσει τις Τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια από μόνες τους και για τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend