Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φυτρώνουν αιχμάλωτοι της εισβολής μέχρι και σήμερα
Φυτρώνουν αιχμάλωτοι της εισβολής μέχρι και σήμερα

Φυτρώνουν αιχμάλωτοι της εισβολής μέχρι και σήμερα

Το έλα να δεις γίνεται με τον κατάλογο των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής και με τα επιδόματα που δικαιούνται. Eίναι χαρακτηριστικό ότι δηλώνονται αιχμάλωτοι μέχρι και σήμερα, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων κ. Βάσος Χρίστου, ενώ στον κατάλογο του Ερυθρού Σταυρού υπάρχουν καταχωρημένοι 2.449, σε άλλο κατάλογο που κυκλοφορεί, περιλαμβάνονται 2.700 και μάλιστα οι επιπλέον 200 λαμβάνουν και επίδομα αιχμαλωσίας χωρίς να δικαιούνται.

Σημειώνεται, πάντως, πως από τον κατάλογο του Ερυθρού Σταυρού, εκατοντάδες έχουν αποβιώσει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου το οποίο διετέλεσε αιχμάλωτος δύο μέρες, αλλά στη συνέχεια διεγράφη από τον κατάλογο του Συνδέσμου Αιχμαλώτων, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του. Το άτομο αυτό φέρεται να μην περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Ερυθρού Σταυρού.

Στο εν λόγω άτομο δόθηκε πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης στο οποίο καταγράφεται πότε κατετάγη ως κληρωτός στρατιώτης, πότε απολύθηκε, πότε κατετάγη ως έφεδρος, πότε συνελήφθη ως αιχμάλωτος από τους Τούρκους και πότε αφέθηκε ελεύθερος. Από τις ημερομηνίες προκύπτει ότι η αιχμαλωσία του διήρκεσε μόλις δύο μέρες.

Στο πιστοποιητικό αναφέρεται επίσης, πως αυτό χορηγείται μετά από αίτηση του για κάθε νόμιμη χρήση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως με βάση τα αρχεία του στρατού, το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται να διετέλεσε αιχμάλωτος για δύο μέρες. Παρατήρησε επίσης, πως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός αιχμαλωσίας για να θεωρηθεί κάποιος αιχμάλωτος.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως εγκρίθηκε ως αιχμάλωτος (στον κατάλογο των στρατευσίμων) άτομο ως αιχμάλωτος ηλικίας 17 ετών όταν κρατήθηκε πέντε μέρες στα κατεχόμενα, ενώ στους αιχμαλώτους περιελήφθη και πεντάχρονος.

Ο πρόεδρος των Αιχμαλώτων ανέφερε επίσης, πως στον κατάλογο του υπουργείου Άμυνας το 2017 υπήρχαν καταχωρημένοι 832 αιχμάλωτοι, το 2018 αυξήθηκαν στους 950, το 2022 ανέβηκαν στους 1.045 και τώρα ο αριθμός τους έφτασε τους 1.200.

Στο μητρώο των αιχμαλώτων (όχι αυτόν του Ερυθρού Σταυρού) περιελήφθησαν οκτώ γυναίκες, οι οποίες στην πορεία διεγράφησαν επειδή δεν κατείχαν πιστοποιητικό του Ερυθρού Σταυρού.

Σημειώνεται, πως κάποιοι δεν κατέχουν πιστοποιητικό του Ερυθρού Σταυρού ως αιχμάλωτοι αλλά βεβαίωση ότι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Τούρκους. Αυτοί, προφανώς, είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους και παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, χωρίς να περάσουν από αιχμαλωσία.

Όπως έχει λεχθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, κάποιοι είναι δυνατόν να διετέλεσαν αιχμάλωτοι χωρίς να εγγραφούν σε οποιονδήποτε κατάλογο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι ο κατάλογος αιχμαλώτων που διαθέτει, περιλαμβάνει 1.045 άτομα και όχι 1.200 όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι επίδομα λαμβάνουν 840 αιχμάλωτοι (στρατεύσιμοι) και 440 άμαχοι. Τα άτομα αυτά, πέραν του μηνιαίου επιδόματος λαμβάνουν και εφάπαξ χορηγία.

Σχετικά με τα επιδόματα της κατ’ οίκον φροντίδας, ο βουλευτής κ. Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων και έφερε ως παράδειγμα 90χρονο ο οποίος αποδήμησε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του.

Send this to a friend