Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αριθμός ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιων χελώνων στις Βρετανικές Βάσεις
Αριθμός ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιων χελώνων στις Βρετανικές Βάσεις

Αριθμός ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιων χελώνων στις Βρετανικές Βάσεις

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ρεκόρ με 382 φωλιές θαλάσσιων χελώνων στις αμμώδεις παραλίες των Βρετανικών Βάσεων, καταγράφουν φέτος οι εμπειρογνώμονες περιβάλλοντος.

Ανακοίνωση των Βάσεων αναφέρει ότι ο περσινός αριθμός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος με 282 φωλιές, γεγονός που φανερώνει την πολύ καλή δουλειά που, όπως αναφέρεται, κάνει η διοίκηση των Βάσεων για προστασία των φωλιών αυτών.

 

Σημειώνεται ότι οι Πράσινες Χελώνες και οι Χελώνες Καρέτα Καρέτα είναι προστατευόμενα είδη και μόνο ένα στα χίλια νεογνά φτάνει στην ενηλικίωση. Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό Περιβάλλοντος των Βάσεων Αλεξία Περδίου, η πιο πάνω στατιστική καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων προστασίας των χελώνων.

Μεταξύ των ετών 1994 – 2011 είχαν ανακαλυφθεί κατά μέσο όρο μόνο 30 φωλιές χελώνων σε παραλίες των Βάσεων και σχολιάζοντας τον τελευταίο ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό η Περδίου υποσχέθηκε ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα προστατεύουν τις χελώνες σύμφωνα με τον Νόμο περί Προστασίας της Φύσης και Άγριας Ζωής.

«Από τη θέσπιση του διατάγματος, το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων εφαρμόζει ένα πρωτόκολλο ελάχιστης παρέμβασης για τη διατήρηση της χελώνας, στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας για τους Οικοτόπους.

Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των φωλιών είναι το αποτέλεσμα συστηματικών, μη επεμβατικών πρακτικώνκαι της αστυνόμευσης. Όλα αυτά αποσκοπούν στην μείωση των παράνομων κι επιβλαβών δραστηριοτήτων στις παραλίες ωοτοκίας.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναπτύξεις κι έντονος φωτισμός στις περισσότερες αμμώδεις παραλίες των Βάσεων, συντείνει στην προστασία του σημαντικού αυτού είδους», σημείωσε η κ.Περδίου.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν για την ασφάλεια των νεοσσών. «Τις παραλίες επισκέπτονται καθημερινά εθελοντές και όταν εντοπίσουν φωλιές, τις προστατεύουν με αλουμινένια κλουβιάΤα κλουβιά αυτά τοποθετούνται κυρίως για να αποτρέπουν θηρευτές, όπως αλεπούδες και σκύλους. Δεν γίνεται κάποια άλλη επέμβαση στις φωλιές και τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν μόνα τους από τις φωλιές.

Η πρώτη διαδρομή των νεογέννητων χελωνών από τη φωλιά είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση τους. Τα χελωνάκια πρέπει να κινηθούν μόνα τους στην άμμο για να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας και να μπορούν να επιστρέψουν στην ίδια παραλία όταν ενηλικιωθούν για να γεννήσουν», επισήμανε η λειτουργός των Β.Β.

Να σημειωθεί, ότι η διατάραξη των φωλιών από τον άνθρωπο (οδήγηση σε παραλίες, πάρτι με μπάρμπεκιου, δυνατά φώτα κτλ) τιμωρείται στις Βάσεις με πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις 17 χιλιάδες ευρώ ή φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια. Οι ποινές αυτές μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αποτρεπτικές.

Send this to a friend