Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής Κοζάνης 2024
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής Κοζάνης  2024

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής Κοζάνης 2024

 

 

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας κ. Eλένη Αρτεμίου Φωτιάδου, παρέστη και χαιρέτισε το  6ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής Κοζάνης 2024.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτιάδου στον χαιρετισμό της “Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας καταθέτει εδώ και 3 χρόνια την αγάπη του για την ελευθερία και τη δύναμη της δημιουργίας, έχοντας από την αρχή σταθερό συνεργάτη και συνοδοιπόρο τον ακάματο Πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον καθηγητή και ποιητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ικανοποίηση για το λογότυπο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο κοσμεί τις δράσεις του τετραήμερου Φεστιβάλ μας, αλλά και των δράσεων που οργανώνονται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο πλαίσιο μιας συνεχούς δημιουργικής εμπλοκής στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας και όχι μόνο.

 

Συμπαραστάτες από την αρχή και υποστηριχτές ο Δήμος Λάρνακας, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και πρόσφατα, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, 18-21 του περασμένου Απριλίου, συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ μας το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου, μετά από δική του πρόταση σε μας.

Υπάρχει επίσης συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, συνεργασία η οποία ευελπιστούμε ότι θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο, διαμορφώνοντας γέφυρες συνδημιουργίας ανάμεσα στην ποίηση και στην εκπαίδευση γενικότερα. ΄Ενα όραμα που ξεκίνησε με τόλμη και σθένος στη Λάρνακα εν καιρώ πανδημίας, υλοποιείται και διευρύνεται συνεχώς, καθώς ολοένα καταθέτει καινούργιες, πρωτοποριακές προτάσεις και αγκαλιάζεται και υποστηρίζεται από περισσότερους θεσμούς, σύνολα και μεμονωμένα άτομα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας εργάστηκε από την αρχή συνενώνοντας καλλιτεχνικές και γενικότερα δημιουργικές δυνάμεις της Λάρνακας, αλλά και του ευρύτερου κυπριακού και ελλαδικού χώρου. Προχωρεί με ομαδικότητα και σύμπνοια και με αξιόλογα, εμπνευσμένα άτομα στην επιστημονική και οργανωτική του επιτροπή.

Στα τρία χρόνια της παρουσίας του, στο πλαίσιο της διακαλλιτεχνικής προσέγγισης που έχει καθιερώσει με προεξάρχουσα την τέχνη της ποίησης, έχει φιλοξενήσει 126 ποιητές και ποιήτριες από χώρες του εξωτερικού, την Ελλάδα και την Κύπρο. ΄Εχει θεσμοθετήσει ετήσιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό με τον τίτλο «Ιερότητα Γραφής», δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των βαθμίδων να εμπνευστούν και να εκφραστούν δημιουργικά. ΄Εχει παρουσιάσει δράσεις καθ΄όλη τη διάρκεια των τριών ετών της παρουσίας του. Αναφέρω ενδεικτικά, σταχυολογώντας:

Η εκδήλωση « Προσωπικότητες της Λάρνακας απαγγέλλουν το αγαπημένο τους ποίημα», ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με τη συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Ημερίδα αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Βέη, μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, η εκδήλωση « Το Σπίτι που προσμένει» σε συνεργασία με την Μπιενάλε Λάρνακας. Οραματιζόμαστε πολύ περισσότερα και ωραιότερα και εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά για να τα επιτύχουμε. Η θετικότατη ανταπόκριση του Φεστιβάλ μας από κοινό, φιλοξενούμενους και θεσμούς είναι η κινητήριός μας δύναμη.
Κάθε ιδέα είναι ένας σπόρος. Η φαντασία είναι το χώμα που τον θρέφει. Η δημιουργικότητα στο σύνολό της είναι τέχνη. Η τέχνη της ζωής.

Δημιουργούμε λοιπόν κόσμους ομορφιάς, ζούμε μέσα σε αυτούς και προσδοκούμε τη διεύρυνσή τους.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας ευχαριστεί θερμά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο για την παραγωγικότατη συνοδοιπορία. Είμαστε περήφανοι και περήφανες γι΄αυτή τη δυναμική συνεργασία. Τόσο εγώ όσο και ο κύριος Κωτόπουλος, είμαστε άτομα με έντονη δημιουργικότητα, καθοδηγούμενοι από ένα κοινό όραμα με αμοιβαία έμπνευση.

Οι ιδέες μας συνενώνονται και εξελίσσονται σε κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών τους. Ομολογώ ότι σε αυτή την προσπάθεια, πέρα από την ποιητική μου διαδρομή, επιστρατεύω στο σύνολό τους όσα μου έχει προσδώσει η μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με τη συγγραφή σε όλα τα επίπεδα: Θεατρική γραφή, σεναριακή γραφή, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, στιχουργική. Συνενώνοντας λοιπόν τις δημιουργικές μας δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι με τον κύριο Κωτόπουλο να πραγματοποιήσουμε πολύ ενδιαφέρουσες μελλοντικές δράσεις και να συμπορευτούμε με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, επιθυμώντας να καταθέσουμε στον χώρο του Πολιτισμού δράσεις και εκδηλώσεις με ένα ξεχωριστό αποτύπωμα.

Εν κατακλείδι, συγχαίρουμε θερμά την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Δημιουργικής Γραφής στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και ευχόμαστε η παρακαταθήκη του συνεδρίου να αποτελεί άνεμο δημιουργικής πνοής και έμπνευσης για τους υπηρέτες και τους λάτρεις της τέχνης. Κάθε επιτυχία για τη συνέχεια”.

Send this to a friend