Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διεθνές συνέδριο για κλιματική κρίση στην Λάρνακα στις 26-28 Σεπτεμβρίου
Διεθνές συνέδριο για κλιματική κρίση στην Λάρνακα στις 26-28 Σεπτεμβρίου

Διεθνές συνέδριο για κλιματική κρίση στην Λάρνακα στις 26-28 Σεπτεμβρίου

 

 

Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Πρίγκιπα της Ιορδανίας Hassan bin Talal και επιστήμονων και διαμορφωτών πολιτικών διεθνούς εμβέλειας, διεθνές συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι “το Συνέδριο (emmeclimate2024.cyi.ac.cy) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, στην περιοχή”.

Σημειώνεται πως “κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου “θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν μετρήσεις και προβλέψεις μοντέλων για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, του νερού, των τροφίμων και της γεωργίας, των ωκεανών, της υγείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Θα συζητηθούν επίσης, όπως σημειώνεται τρόποι άμβλυνσης των επιπτώσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία, θα παρουσιαστούν στρατηγικές για προσαρμογή, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, και θα αναλυθούν οικονομικές, νομικές και ηθικές πτυχές αλλά και καλλιτεχνικές αποτυπώσεις ανησυχίας για το καίριο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

 

Όπως αναφέρεται, το συνέδριο θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Δρ. Μαρία Παναγιώτου και ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας Hassan bin Talal.

Ακόμα στο συνέδριο θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, “επιστήμονες και διαμορφωτές πολιτικών διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, Διευθυντής του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου Dr. Nasser Yassin, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Νομικά Θέματα της Αιγύπτου Wael Aboulmagd, η πρώην Υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ Tamar Zandberg, ο πρώην εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος καθηγητής Hans Bruyninckx, ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας Καθηγητής Maamoun Abdulkarim και ο Διευθυντής του EcoPeace του Ισραήλ Gidon Bromberg”.

Σημειώνεται ότι “στο περιθώριο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου εργαστήρια (workshops) τα οποία θα εστιάσουν στα θέματα της ενέργειας, της υπερθέρμανσης της Μεσογείου, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και σε θέματα περιβαλλοντικών αλλαγών και μετανάστευσης”.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές “η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα, με τις επιπτώσεις της να αναμένονται ακόμα πιο έντονες στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής – περιοχές που έχουν επισημανθεί ως άκρως ευαίσθητες. Για τον λόγο αυτό ο σχεδιασμός και η εφαρμογή άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη συμβολή και συνεργασία των κρατών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη”.

ΚΥΠΕ

 

Send this to a friend