Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξημένος κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιών σήμερα λόγω σφοδρών ανέμων
Αυξημένος κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιών σήμερα λόγω σφοδρών ανέμων

Αυξημένος κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιών σήμερα λόγω σφοδρών ανέμων

 

 

Αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών, λόγω των πολύ ισχυρών μέχρι σφοδρών ανέμων, που θα επικρατούν, με ριπές που θα φτάνουν μέχρι τα 6 μποφόρ.

«Σε περίπτωση πυρκαγιάς το έργο πυρόσβεσης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και ακατόρθωτο αν δεν κατασβεστεί στα αρχικά στάδια», αναφέρει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωση του.

Προσθέτει ότι το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφύγει ενέργειες και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

 

Το Τμήμα Δασών καλεί το κοινό να αποφεύγει την χρήση εργαλείων που παράγουν θερμότητα ή σπινθήρες, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση. Σημειώνει ότι η χρήση αυτών των εργαλείων σε περιοχή με ξηρά χόρτα σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια την πρόκληση πυρκαγιάς.

Επίσης αναφέρει ότι απαγορεύεται το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων και η απόρριψη αναμμένων αποτσίγαρων και σπίρτων, ενώ το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία ή το ζέσταμα φαγητού, επιτρέπεται ΜΟΝΟ μέσα στις ψησταριές που βρίσκονται  στους εκδρομικούς χώρους.

Το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι προσοχή πρέπει να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Προσθέτει ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2km από τις παρυφές του, χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

«Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407», καταλήγει το Τμήμα Δασών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend