Home ΠΡΟΣΩΠΑ Ντίνος Κκαντής: «Ο παραδοσιακός χορός είναι για μένα ζωή, ανάσα για να ζω» (βίντεο – φώτο)
Ντίνος Κκαντής: «Ο παραδοσιακός χορός είναι για μένα ζωή, ανάσα για να ζω» (βίντεο – φώτο)

Ντίνος Κκαντής: «Ο παραδοσιακός χορός είναι για μένα ζωή, ανάσα για να ζω» (βίντεο – φώτο)

 

 

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Αφού έζησε τη μαγεία της κατάρριψης ενός παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες των ποτηριών, ο παραδοσιακός χορευτής από την Αραδίππου Ντίνος Κκαντής συνεχίζει να μας εκπλήσσει, αλλά και να κάνει περήφανο και γνωστό το νησί του.

Αυτή τη φορά έχει ανοίξει τα φτερά του για άλλους προορισμούς, με σκοπό να κάνει αυτό που αγαπά και θα συνεχίσει να το κάνει και να κάνει την Κύπρο περήφανη.

 

Νομίζω ο Ντίνος Κκαντής δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, είναι γνωστός σε όλους μας για την αγάπη του και την προσφορά του εδώ και τόσα χρόνια, για τον παραδοσιακό χορό και τις εξαιρετικές του ικανότητες στο χορό των ποτηριών.

Είχαμε την χαρά να τον έχουμε μαζί μας για μια σύντομη κουβέντα, όπου μας άνοιξε την ψυχή του και μας μίλησε για την μεγάλη του αγάπη για την παράδοση.

 

 

Καταρχάς Ντίνο σε καλοσωρίζω και για αρχή θα ήθελα να μας πεις διότι είσαι νεαρός, ταλαντούχος, πόσο χρονών είσαι; Και από που κατάγεσαι;

«Είμαι 45 χρονών, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αραδίππου. Είμαι το δεύτερο παιδί του Νίκου Κκαντή που έχει καταγωγή από τα Λιβάδια και της ΄Έλλης Προδρόμου από Αραδίππου. Έχω δύο αδέλφια, την Αγγέλα και τον Ζαχαρία ο οποίος δεν είναι πλέον εν ζωή».

 

Από ποια ηλικία χορεύεις; 

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χορεύω. Από μικρός είχα αδυναμία σε ότι αφορά την Κυπριακή Παράδοση και στους Κυπριακούς χορούς. Στα δεκατρία μου ξεκίνησα να το βλέπω λίγο πιο σοβαρά οπότε γράφτηκα στη Σχολή χορού ‘’Αθανασία’’ και στα 18 μου εντάχτηκα στον Πολιτιστικό Όμιλο του Ερμή.

 

Τι είναι για σένα ο χορός;

«Ο παραδοσιακός χορός από όπου και να προέρχεται είναι για μένα ζωή, ανάσα για να ζω».

 

Ο χορός των ποτηριών πως προέκυψε;

«Ο χορός των ποτηριών είναι ένας παραδοσιακός χορός της Κύπρου. Εμένα πάντα μου αρέσει στη ζωή μου να κάνω αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις και ο χορός των ποτηριών σε κάνει να ξεχωρίζεις».

 

Πόσα χρόνια σου πήρε να καταφέρεις να χορεύεις με όλα αυτά τα ποτήρια στο κεφάλι και όχι μόνο;

«Εντάξει στην αρχή μου πήρε αρκετό χρόνο να μάθω να βάζω ποτήρια, αλλά ακόμα δεν σταμάτησα ποτέ την προσπάθεια, στόχος μου είναι να καταφέρω να κρατήσω στο κεφάλι μου και περισσότερα, δεν έχει τέλος αυτή τη πρόκληση».

 

Έχεις σπάσει και το Ρεκόρ Γκίνες με τα ποτήρια; Θύμισε μας πότε ήταν αυτό και με πόσα ποτήρια στο κεφάλι;

«Έχω καταφέρει να σπάσω το ρεκόρ γκίνες με 270 ποτήρια στο πανηγύρι αγάπης του Αγίου Λάζαρου στην Δρομολαξιά τον Οκτώβριο του 2022. Μέχρι εκείνη την στιγμή το ρεκόρ ήταν 169 ποτήρια».

 

Τώρα τελευταία μαθαίνουμε ότι έχεις ανοίξει τα φτερά σου και εκτός Κύπρου; Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό.

«Ναι έχει δύο χρόνια που κατάφερα να ακούγεται η κυπριακή μουσική και οι κυπριακοί χοροί στο Ντουμπάι στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, όπου μεταβαίνω πολύ συχνά εκεί και χορεύω σε διάφορους χώρους όπου με καλούν».

 

Πως προέκυψε αυτή τη συνεργασία;

«Η συνεργασία προέκυψε λόγο του ότι το 2017 είχα καταφέρει στην τηλεοπτική εκπομπή Ελλάδα έχεις ταλέντο να κατακτήσω την δεύτερη θέση. Από εκείνη την στιγμή έγινα γνωστός και από εκεί με βρήκαν».

 

Ντίνο σε όλο αυτό το ταξίδι που κάνεις στην καριέρα σου ποιος είναι δίπλα σου, ξέρω έχεις οικογένεια.

«Ναι έχω οικογένεια, η γυναίκα μου Χρύσω που είναι δίπλα μου σε όλα και έχω και τρία παιδιά την Μιράντα τον Ζαχαρία και τον Νικόλα.

Δίπλα μου στον χορό υπάρχουν οι στενοί μου συνεργάτες φυσικά πάντα η σύζυγος μου Χρύσω και ο φίλος μου Χριστόφορος Καννάος».

 

 Από την πατρίδα σου τι στήριξη βρήκες; Γιατί πλέον λέμε Ντίνος Κκαντής και όλη η Κύπρος σε γνωρίζει.

«Από την πατρίδα μου γνώρισα μια τεράστια αποθέωση από τον κόσμο, όπου πάω μου λένε ότι τους κάνω περήφανους».

 

Κάνεις περήφανη την Κύπρο σε όλο τον κόσμο με το χορό σου δεν σε πλησίασε κάποιος να σε στηρίξει να σε συγχαρεί έστω.

«Εκτός από τον απλό κόσμο όχι κανένας».

 

Έχει κάποιο παράπονό ή κάποιο μήνυμα που θέλεις να στείλεις.

«Παράπονο δεν έχω από κανένα, εγώ κάνω αυτό που αγαπώ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

 

Δεν ζητάς έστω κάτι από το κράτος, μια ώθηση, για να βοηθηθούν ή και να ενθαρρυνθούν και άλλα παιδιά να συνεχίσουν τον παραδοσιακό χορό μαζί σου.

 

«Απλά το κράτος θα μπορούσε κάποιους ανθρώπους που τιμούν την Κύπρο με τις πράξεις τους, όποιες και αν είναι αυτές να τους χειριζόταν λίγο καλύτερα για το καλό της πατρίδας μας».

 

Στα νέα παιδιά που χορεύουν, γιατί βλέπουμε ότι αγαπούν τα παιδιά το χορό τι έχεις να πεις.

«Τους συμβουλεύω να ασχοληθούν με τους παραδοσιακός χορούς γιατί αν δεν ξέρεις την παράδοση σου, τότε δεν ξέρεις ούτε ποιος είσαι».

 

Ντίνο Κκαντή να σε ευχαριστήσουμε που ήσουνα μαζί μας γι’ αυτή την όμορφη κουβέντα και να σου ευχηθούμε καλή συνέχεια, καλή πορεία σε ότι κάνεις και με περισσότερα ποτήρια στο μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend