Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιτέλους, ηρεμία (ξανά) στην Στέγη Ηλικιωμένων «Αγ. Γεώργιος»
Επιτέλους, ηρεμία (ξανά) στην Στέγη Ηλικιωμένων «Αγ. Γεώργιος»

Επιτέλους, ηρεμία (ξανά) στην Στέγη Ηλικιωμένων «Αγ. Γεώργιος»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ        

Κατόπιν εορτής, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τα όσα απαράδεκτα είχαν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα στην Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος», στη Λάρνακα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) επίσπευσαν τις διαδικασίες μεταφοράς των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και μ’ επιχείρηση – «εξπρές»,που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης,μετακίνησαν όλους τους αλλοδαπούς σε άλλες δομές.

Κι όλα αυτά, ενώ την ίδια μέρα(12/9) είχαν ανακοινώσειεπίσημα πως η μεταφορά των ανηλίκων θα ολοκληρωνόταν σταδιακά μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (16/9). Η μετακίνηση των ασυνόδευτων μεταναστών έγινε με τη βοήθεια της Αστυνομίας και παρόλο που κάποιοι εξ’ αυτών έφεραν ένσταση στην αναχώρησή τους (με φραστικές διαφωνίες), εντούτοις με την παρέμβαση λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας τελικά συγκατατέθηκαν στο να μεταφερθούν σε άλλες δομές ανά το παγκύπριο, προς μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφισητων τροφίμων κι εργαζομένων του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας, οι οποίοι βίωναν έναν«γολγοθά» εξαιτίας της εκεί παρουσίας των νεαρών μεταναστών.

 

Να σημειωθεί, ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες φιλοξενούνταν στην υπό αναφορά στέγη, στην οποία διαμένουν και άτομα με αναπηρίες, τους τελευταίους τρεις μήνες, έπειτα από την μεταφορά τους από το ξενοδοχείο «Χενίπα», στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης, όπου κι εκεί «πρωταγωνίστησαν» σε περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιών, κακόβουλων ζημιών και οχληρίας. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Λάρνακας Σπύρος Χρυσοστόμου δήλωσε ότι μετακινήθηκαν15 μετανάστες, όλοι από τη Συρία. Η διαδικασία διήρκησε από τις 8.30μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πέντε εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε δομή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ένας στη Λευκωσία και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται πια σε άλλες δομές της Λάρνακας.

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες η μεταφορά από την στέγη ηλικιωμένων μικρού αριθμού μεταναστών.Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένος από την απόφαση των ΥΚΕ να μεταφέρουν τους ανηλίκους ασυνόδευτους μετανάστες από το ξενοδοχείο «Χενίπα» στην Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος», χωρίς, όπως είπε, να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές της πόλης. «Είναι αδιανόητο να στεγάζονται ανήλικοι με ηλικιωμένους και με άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μετακίνηση των νεαρών μεταναστών στην στέγη ηλικιωμένων έγινε χωρίς την συνεργασία του Δήμου Λάρνακας, αφού δεν ενημερωθήκαμε γι’ αυτή την ενέργεια. Αυτό που έγινε είναι εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό κράτηση ο 17χρονος                                                             

Υπενθυμίζουμε, ότι η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 17χρονου μετανάστη, ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση κακόβουλης ζημιάς σε τζαμαρία της στέγης ηλικιωμένων. Η υπόθεσή του καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για εκδίκαση. Ενώπιον δικαστηρίου ο νεαρός δήλωσε μη παραδοχή στην κατηγορία που αντιμετωπίζει και διατάχθηκενα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, οπότανείναι προγραμματισμένο να αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσής του. Κρατείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κράτησης ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, η Αστυνομίαδιενεργείαυτεπάγγελτη έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο ευσταθεί η πληροφορία περί άσεμνης επίθεσης ανήλικου μετανάστη σε βάρος φροντίστριας.

Το ΑΚΕΛ Λάρνακας

Αναφορικά τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν από τηνφιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος», η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τα ζητήματα που προέκυψαν εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων είναι ευρύτερα κι έχουν να κάνουν με την συνολικότερη διαχείριση του θέματος από μέρους του κράτους.

Επιρρίπτει, επίσης, ξεκάθαρες ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στον υπό αναφορά οίκο ευγηρίας. «Οι κρατικές υπηρεσίες ενήργησαν εξαρχής με πρόχειρο και απαράδεκτο τρόπο, αφού μετέφεραν ανήλικους σε χώρους όπου διαμένουν ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, παρόλες τις παραστάσεις που έγιναν, δεν προέβησαν σε άμεσες κινήσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Για ακόμα μια φορά, δημιούργησαν προβληματικές συνθήκες κι έπειτα έσπευσαν να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίαςέχουν την αποκλειστική ευθύνη για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες και αυτή η ευθύνη δεν εξαντλείται μόνο με την εύρεση καταλυμάτων για τη διαμονή τους, αλλά με τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την παραμονή τους», επισημαίνει το ΑΚΕΛ Λάρνακας, το οποίο υπενθυμίζεικαι τα τεράστια ζητήματα που έχει θέσει το προσωπικό της στέγης αναφορικά με την υποστελέχωση, τα κενά στην οργάνωση, τη λειτουργία και τις υποδομές,προβλήματα τα οποία υφίστανται εδώ και χρόνια.

Send this to a friend