Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αντιπλημμυρικά Καμάρες: Μία δεκαετία στην αναμονή…
Αντιπλημμυρικά Καμάρες: Μία δεκαετία στην αναμονή…

Αντιπλημμυρικά Καμάρες: Μία δεκαετία στην αναμονή…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Περί τα τέλη του τρέχοντος έτους υπολογίζεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες για το μεγάλο πολυαναμενόμενο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες Λάρνακας. Ένα έργο το οποίο εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση αρχές του 2015, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014, αλλά σχεδόν10 χρόνια μετά ακόμα να πάρει μπροςΜιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί και σύντομα αναμένεται η κατακύρωση της προσφοράς στον επιτυχόντα προσφοροδότη.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

 

Με την κατακύρωση της προσφοράς, θα γίνει γνωστό και το ακριβές ποσό που θ’ απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 6,5 – 7 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες, που θεωρείται μία από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Λάρνακας όσον αφορά τις πλημμύρες, είχε εξαγγελθεί επίσημα από τον μακαριστό Σωκράτη Χάσικο τον Ιανουάριο του 2015 (όταν τότε ήταν Υπουργός Εσωτερικών), αφού ένα μήνα προηγουμένως, στις 14 Δεκεμβρίου 2014, είχαν σημειωθεί οι φοβερές πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες (σπίτια, αυτοκίνητα κτλ) κατοίκων.

Έκτοτε, όμως, οι κάτοικοι στις Καμάρες μάταια προσμένουν την αποτελεσματική «θωράκιση» της περιοχής τους με την κατασκευή των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων, ενώ κάθε φορά που εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα και βρέχει καταρρακτωδώς «βάζουν τον σταυρό τους» για να μην πάθουν παρόμοιες ζημιές.

Θυμίζουμε, ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο  από το πρώην Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ). Τότε, η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα ολοκληρωνόταν μέχρι το καλοκαίρι, έτσι ώστε το φθινόπωρο να ξεκινούσαν τα κατασκευαστικά έργα.

Λόγω, όμως, της περιπλοκότητας του έργου, η αξιολόγηση των προσφορών πήρε αρκετό χρόνο, περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν. Επί της ουσίας, η προκήρυξη των προσφορών που έγινε τον Ιανουάριο ήταν… η επαναπροκήρυξη του αρχικού διαγωνισμού, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω υποεκτίμησης της δαπάνης του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αρμόδιο υπουργείο είχε αρχικά υποβάλει κοστολόγηση 4εκατομμυρίων,100 χιλιάδων ευρώ, αλλά η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε, τότε, ήταν ύψους 5,3 εκατομμυρίων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από το προϋπολογιζόμενο κόστος. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέα καθυστέρηση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου πάνω στην ήδη τεράστια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από την αρχική εξαγγελία του έργου.

Τ’ όλο έργο περιλαμβάνει μια σειρά από εργασίες αντιπλημμυρικού χαρακτήρα γύρω από την περιοχή Καμάρες για σκοπούς προστασίας των οικιστικών ζωνών που εμπίπτουν στους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου, οι οποίες βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού. Πιστεύεται ότι τα έργα αυτά θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών Καμάρες- Βεργίνας.

Send this to a friend