Υπουργείο Υγείας: Στέλνει γιατρούς για εκπαίδευση στην ηπατολογία
Σε πανεπιστημιακή κλινική στη Γερμανία θα σταλούν το επόμενο διάστημα δύο γιατροί, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτήρια στη χώρα μας, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να αποκτήσουν υποειδίκευση στην ηπατολογία.
Πρόκειται για παθολόγους ή γαστρεντερολόγους που εργάζονται σε δημόσιο νοσηλευτήριο και ήδη, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, έχει βρεθεί η μια εκ των δύο γιατρών, που το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει για Γερμανία.
Αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα, ενδεχομένως έναν μήνα και κάτι, θα είναι όλα έτοιμα για να πάνε οι γιατροί μας στη Γερμανία, με τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρα Χριστίνα Γιαννάκη να σημειώνει, ενώπιον της επιτροπής, ότι προφορικά έχει κλείσει η συμφωνία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, και το μόνο που εκκρεμεί είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα νομικής φύσεως, τα οποία έχουν να κάνουν με το να επιτραπεί στους γιατρούς να εργάζονται στην κλινική και να μην είναι απλοί εκπαιδευόμενοι-παρατηρητές, προτού πέσουν οι υπογραφές.
Οι γιατροί θα εκπαιδευτούν για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα επιστρέψουν και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο, για τουλάχιστον έξι χρόνια.
50 αποστολές τον χρόνο
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η δρ Γιαννάκη, με το εν λόγω νοσηλευτήριο το Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται στα πλαίσια του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Κατά τη γενική διευθύντρια, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 50 αποστολές μεταμοσχευμένων-ηπαοτολογικών ασθενών, διευκρινίζοντας ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 3-4 μεταμοσχεύσεις και τα υπόλοιπα ραντεβού είναι επισκέψεις που είτε πρέπει αναγκαστικά να γίνουν πριν τη μεταμόσχευση, είτε κυρίως μετά.
Το σενάριο του να γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος στην Κύπρο είναι απομακρυσμένο, με τη δρα Γιαννάκη να επισημαίνει ότι στόχος είναι οι δύο γιατροί που θα πάνε για μετεκπαίδευση, με την επιστροφή τους στην Κύπρο, να είναι σε θέση να αναλάβουν τη μετεγχειριτική φροντίδα των ασθενών που αποστέλλονται για μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό.
Aπαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη, αναφορικά με το πόσα στοιχίζει στο κράτος κάθε αποστολή ασθενούς, πέραν των μεταμοσχεύσεων, ο δρ Γιαννάκη είπε ότι το κόστος κυμαίνεται περίπου στις 5-6 χιλιάδες ευρώ την παραπομπή.
Όσον αφορά την εκπαίδευση των γιατρών, από πλευράς υπουργείου επισημάνθηκε ότι χάρη στη συμφωνία που επετεύχθη, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα πληρώσει μόνο τα έξοδα αποστολής και διαμονής των γιατρών, όχι για την εκπαίδευσή τους, όπως θα συνέβαινε σε άλλη περίπτωση.
Όπως σημείωσε η γενική διευθύντρια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, έγινε και πρόσφατα με γιατρούς και νοσηλευτές που στελεχώνουν το Κέντρο Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι οποίοι στάλθηκαν για εκπαίδευση στο Ισραήλ, με τον ΟΚΥπΥ να χρειάζεται να καταβάλει μόνο τα έξοδα αποστολής τους, χάρη στις συμφωνίες που έκανε το Υπουργείο Υγείας.