Υπ. Παιδείας: Σχέδιο δράσης για ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου ετοιμάζει έναν Οδικό Χάρτη και Σχέδιο Δράσης για την εισαγωγή και ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του «Learning Innovation Summit 2024» από την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία ανέφερε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, υπουργεία και ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Υπουργό, η πρωτοβουλία θα αξιολογήσει τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση και θα περιλαμβάνει προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που θα επικεντρώνονται στη χρήση της ΤΝ στην τάξη, με έμφαση στο ηθικό πλαίσιο.
Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας στην εκπαίδευση ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Υπογράμμισε τη δέσμευση του Υπουργείου να επαναπροσδιορίσει το εκπαιδευτικό τοπίο, ώστε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αποκτήσει τις δεξιότητες και την ευελιξία που χρειάζεται για να ευημερήσει σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Επισήμανε επίσης την ευθυγράμμιση του Υπουργείου με το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός υψηλής απόδοσης ψηφιακού εκπαιδευτικού οικοσυστήματος και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Στρατηγική για την Εκπαίδευση 2024-2030 του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εστιάζει στη μεταμορφωτική δύναμη της εκπαίδευσης στην επίτευξη κοινωνικών στόχων.
Η Υπουργός εξήγησε ότι το όραμα του Υπουργείου περιλαμβάνει την προώθηση του γραμματισμού, της πολυγλωσσίας, καθώς και δεξιοτήτων στα μαθηματικά, τις επιστήμες, την τεχνολογία και τη μηχανική. Το όραμα αυτό περιλαμβάνει επίσης την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η δημιουργική και κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η διαπολιτισμική επικοινωνία.
Όπως ανέφερε, αυτό το όραμα υλοποιείται μέσα από τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν εισέλθει στη φάση πιλοτικής εφαρμογής, και την παροχή νέου τεχνικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται επίσης ολοκληρωμένα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την υποστήριξη της αποτελεσματικής χρήσης αυτών των νέων πόρων.
Η Υπουργός τόνισε την τριάδα του Ψηφιακά Ικανού Μαθητή, Ψηφιακά Ικανού Εκπαιδευτικού και Ψηφιακά Ικανού Σχολείου ως τις κατευθυντήριες αρχές των πρωτοβουλιών του Υπουργείου.
Το Learning Innovation Summit 2024, που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τίτλο «Αποκαλύπτοντας το Μέλλον της Μάθησης & της Τεχνητής Νοημοσύνης». Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο CARDET, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο του Groningen και το University College του Δουβλίνου.
ΚΥΠΕ