Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άνω κάτω τις ΥΚΕ και τη Λάρνακα έκαναν 20 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες
Άνω κάτω τις ΥΚΕ και τη Λάρνακα έκαναν 20 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες

Άνω κάτω τις ΥΚΕ και τη Λάρνακα έκαναν 20 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε η Αστυνομία σε σχέση με την άσεμνη επίθεση που φέρεται να διέπραξε ασυνόδευτος μετανάστης σε βάρος φροντίστριας στην Στέγη Ηλικιωμένων«Άγιος Γεώργιος» στηΛάρνακα, όπουδιαβιούν ηλικιωμένοι και ανήλικοι αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία. Παρόλο που δεν έγινε επίσημη καταγγελία, εντούτοις η Αστυνομία άρχισε αυτεπάγγελτη διερεύνηση του περιστατικού και κάλεσε τη γυναίκα που φέρεται να δέχθηκε την άσεμνη επίθεση για να δώσει κατάθεση.

Καταθέσεις έδωσαν και άλλοι εργαζόμενοι στον οίκο ευγηρίας. Ο βοηθός αστυνομικός διευθυντής Λάρνακας Χάρης Χατζηγιασεμή δήλωσε ότι γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάνη πληροφορία περί άσεμνης επίθεσης ευσταθεί. Παράλληλα, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 17χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε κακόβουλες ζημιές στην στέγη ηλικιωμένων σπάζοντας τζαμαρίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το άτομο αυτό άρχισε να σπάζει τζαμαρίες και να βρίζει χυδαία επειδή εξοργίστηκε από την παρουσία, την περασμένη Τετάρτη (11/9), τηλεοπτικού συνεργείου της κρατικής τηλεόρασης στο χώρο της στέγης ηλικιωμένων, το οποίο κατέγραφε δηλώσεις από τρόφιμους και γείτονες για την κατάσταση που επικρατεί μετά την μεταφορά των ανηλίκων μεταναστών.

 

Η υπόθεση του 17χρονου καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσαν ότι η μετακίνησή τους έχει ήδη προγραμματιστεί και πως τις προσεχείς μέρες αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλους χώρους. Πέραν από την υπό διερεύνηση υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος φροντίστριας,τρόφιμοι (κάποιοι εκ των οποίων είναι άτομα με αναπηρίες) κι εργαζόμενοι του γηροκομείου καθώς και κάτοικοι της γύρω περιοχής κατήγγειλαν τις τελευταίες μέρες ότι ζουν σε καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας, αφού, όπως ανέφεραν, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εμπλέκονται σε κλοπές, φέρονται να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ προκαλούν επεισόδια και οχληρία.Μάλιστα, έγινε αναφορά πως μία εργαζόμενη στην υπό αναφορά στέγη αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση εξαιτίας της συμπεριφοράς των ασυνόδευτων. Έγιναν, ακόμα, καταγγελίες ότι οι ασυνόδευτοι κουβαλούσαν στην στέγη φίλους τους και προκαλούσαν οχληρία.

Από το «Χενίπα» σε οίκο ευγηρίας      

Τα σοβαρά προβλήματα με τους περίπου 20 ασυνόδευτους μετανάστες ξεκίνησαν στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, όταν φιλοξενούνταν στο πρώην ξενοδοχείο «Χενίπα», στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης. Και τότεείχαν γίνει πολλές καταγγελίες για πρόκληση κακόβουλων ζημιών στο ξενοδοχείο, για οχληρία και για πρόκληση πυρκαγιών, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ν’ ανταποκρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη γύρω περιοχή λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μερίμνησαν ώστε να μετακινηθούναπό το «Χενίπα» και να μεταφερθούν, πριν από περίπου τρεις μήνες,στην Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος», όπου, δυστυχώς, παρατηρήθηκαν παρόμοια προβλήματα. Η διαμονή των αλλοδαπών ανηλίκων αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και πλέον μένει να φανεί ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός τους.

Μέχρι τη Δευτέρα φεύγουν όλοι

Εξάλλου, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζιήδήλωσε ότι στην Δημοκρατία βρίσκονται σήμερα περίπου 1300 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορες δομές και προγράμματα, διάσπαρτα σε διάφορα μέρη. Κάποια παιδιά, πρόσθεσε, έχουν τις ιδιαιτερότητες τους, ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν, κυρίως, με τις χώρες από τις οποίες κατάγονται. Και τούτο, όπως εξήγησε, διότι κάποιοι ανήλικοι προέρχονται από συνθήκες πολέμου, είναι αφρόντιστοι κι εκτός σχολείου και κοινωνικής ζωής.

«Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη», επισήμανε. Επιπλέον, η Μαρία Κυρατζιή εξήγησε ότι επειδή απαιτείται χρόνος ώστε να ετοιμαστούν οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας τέτοιων παιδιών στην κοινότητα, αποφασίστηκε όπως τοποθετηθούν, ως προσωρινό μέτρο, στην στέγη ηλικιωμένων μέχρι να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια.Ανέφερε, τέλος, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των πρώτων παιδιών από τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων από τη στέγη.

Η θέση του Δήμου Λάρνακας

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι τις τελευταίες 15 μέρες έλαβε επιστολή από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έκαναν αναφορά σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της παρουσίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην συγκεκριμένη στέγη ηλικιωμένων.Με την σειρά του ο δήμος ενημέρωσε σχετικά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Ο κ. Βύρας εξέφρασε την άποψη ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε μια στέγη ηλικιωμένων, αφού, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να στεγάζονται ανήλικοι με ηλικιωμένους και με άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η μετακίνηση των νεαρών μεταναστών στην στέγη ηλικιωμένων έγινε χωρίς την συνεργασία του Δήμου Λάρνακας, διότι δεν ενημερωθήκαμε γι’ αυτή την ενέργεια. Αυτό που έγινε είναι εντελώς απαράδεκτο», σημείωσε.

Προειδοποιούν με μέτρα

Στο μεταξύ, την έντονη δυσφορία του για την άσκηση βίας σε βάρος εργαζομένων στη δομή όπου διαμένουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξέφρασε ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ. Επικρίνει, παράλληλα, το κράτος για τη διαχρονικά εκ των υστέρων υιοθέτηση ολιστικών πολιτικών, όπως σημειώνει, που να ενισχύουν και να υποστηρίζουν το προσωπικό και τις κρατικές δομές φροντίδας και προστασίας. «Εάν δεν βρεθούν άμεσες λύσεις, τότε προειδοποιούμε με τη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης», καταλήγει.

Send this to a friend