Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ομαδικούς τάφους τα νεογνά, ασυνεννοησία για τα αβάπτιστα
Σε ομαδικούς τάφους τα νεογνά, ασυνεννοησία για τα αβάπτιστα

Σε ομαδικούς τάφους τα νεογνά, ασυνεννοησία για τα αβάπτιστα

 

 

Θολό το τοπίο σχετικά με την ταφή των αβάφτιστων νεογνών και εμβρύων.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν η σορός βρέφους εντοπίστηκε στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Αγλάντζια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για αβάπτιστο βρέφος που είχε πεθάνει περί τα τέλη Αυγούστου και θάφτηκε στο σημείο, με αποτέλεσμα σκύλοι που βρίσκονταν στην περιοχή να ξεθάψουν το άψυχο σώμα του.

Μια διαδικασία η οποία ακολουθείται τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, με το νεκροταφείο να αναλαμβάνει αφιλοκερδώς τις ταφές.

 

Σύμφωνα ωστόσο με τον εργολάβο του κοιμητηρίου, το σημείο που έχει πλέον μετατραπεί σε έναν ομαδικό τάφο αβάφτιστων νεογνών και εμβρύων, είναι σήμερα υπερπλήρες, με αποτέλεσμα αυτά να μεταφέρονται σε άλλα κοιμητήρια.

Παρόμοιοι χώροι υπάρχουν και σε άλλα κοιμητήρια όπως στο δημοτικό κοιμητήριο Έγκωμης.

Διαβάστε επίσης:

Εντόπισαν νεκρό βρέφος σε κοιμητήριο στη Λευκωσία
Στην προσπάθεια να εξακριβώσουμε ποια είναι η πορεία που ακολουθούν τα άψυχα σωματάκια τους μέχρι την ταφή, επικοινωνήσαμε με όλες τις εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές προκειμένου να βρούμε την άκρη του νήματος. Χωρίς ωστόσο να έχουμε αποτέλεσμα.

Είναι προφανές ότι το θολό αυτό τοπίο διαμορφώνεται κυρίως λόγω της διαφοροποίησης που κάνει η Εκκλησία ανάμεσα σε αυτούς που βαπτίσθηκαν και αυτούς που δεν πρόλαβαν. Κι αυτό ενώ η Εκκλησία, στην επιχειρηματολογία της κατά των εκτρώσεων, θεωρεί ότι η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη. Χαρακτηριστικό είναι το υπόμνημα που έστειλε η Εκκλησία της Κύπρου στη Βουλή, όταν εσυζητείτο το θέμα των εκτρώσεων το 2018, στο οποίο -ανάμεσα σ’ άλλα- σημείωνε:

Η Εκκλησία δέχεται ότι η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη, την οποία ταυτίζει προς τη γονιμοποίηση, τη συνένωση δηλαδή ωαρίου και σπερματοζωαρίου και τη λήψη ζυγωτού. Την ίδια μάλιστα στιγμή θεωρεί ότι γίνεται και η εμψύχωση του ανθρώπου.

Τον Φεβρουάριο του 2018 με αφορμή τον ντόρο που δημιουργήθηκε μετά τον εντοπισμό νεκρού βρέφους δυο περίπου  ημερών  στον υμάντα ενός εργοστασίου ανακύκλωσης, η Εκκλησία αποφάσισε να συγκαλέσει Ιερά Σύνοδο για να εξετάσει το τι γίνεται σε τέτοιες  περιπτώσεις.

Όπως αποφασίστηκε για αβάφτιστα νεκρά βρέφη τελείται κηδεία, με ειδική ακολουθία, την οποία μπορούν να προμηθευτούν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Θεόδωρος Κυριακού – Θεολόγος
Η εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί δεν μπορεί να αρνηθεί στους γονείς στους συγγενείς η τελετή της κηδείας να γίνει μέσα στο ναό. Η τελετή της κηδείας μπορεί να γίνει και στην περίπτωση που τα παιδιά είναι αβάπτιστα.

Σημειώνει, επίσης, ότι αβάπτιστα βρέφη δέχονται τις ευλογίες της Εκκλησίας και σε άλλες περιπτώσεις, όπως κατά την 8η και 40η ημέρα της γεννήσεώς τους.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend