Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία της Αλκής στη Λάρνακα
Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία της Αλκής στη Λάρνακα

Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία της Αλκής στη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θέμα ημερών είναι η έναρξη των πρώτων κατασκευαστικών εργασιών για ανάπλαση και ενοποίηση των κεντρικών πλατειών Ακρόπολης – Αλκής. Η περιοχή, με την ολοκλήρωση των έργων, δεν θα θυμίζει σε τίποτε τις δύο υφιστάμενες πλατείες με την μορφή που έχουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου της Β΄ φάσης «Ανάπλασης δρόμων και πλατειών στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας για διευκόλυνση ΑμεΑ», ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών ο εργολάβος πιάνει δουλειά στις πλατείες Ακρόπολης και Αλκής και θα ενημερωθούν σχετικά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Όσον αφορά τα έργα αναδιαμόρφωσης των δρόμων και των πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο (Β΄ φάση) υπολογίζεται να ξεκινήσουν τις προσεχείς 3-4 εβδομάδες. Το συμβόλαιο με τον εργολάβο, που είναι η εταιρεία MILTIADES NEOPHTYTOU CIVIL ENGINEERING CONTRACTOR & DEVELOPMENTS LTD, υπογράφηκε κατά την εκδήλωση παρουσίασης των έργων, η οποία έγινε το βράδυ της Δευτέρας (9/9), στον ισόγειο χώρο της νέας δημοτικής αγοράς.

Το συνολικό κόστος (τόσο για τα έργα στο εμπορικό κέντρο, όσο και για τις πλατείες Ακρόπολης – Αλκής) θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ (συν ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027. Όπως ανέφερε ο κ.Βύρας, στόχος των έργων είναι να καταστεί το κέντρο της πόλης προσβάσιμο για όλους, με σκίαση και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να επανακτήσει ξανά την παλιά του αίγλη.

«Το έργο αυτό αναμένεται να συμπληρώσει τα ήδη υλοποιημένα έργα στο κέντρο της πόλης μας, θα προσελκύσει νέες επιχειρήσεις και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα του κοινού, αφού πλέον το κέντρο της Λάρνακας θα εκμοντερνιστεί και θα αποτελεί πυρήνα έλξης για ντόπιους και τουρίστες», τόνισε ο δήμαρχος.

Οι λεπτομέρειες γύρω από τις εργασίες που θα γίνουν παρουσιάστηκαν από την ομάδα μελετητών του έργου, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι στόχοι παρέμβασης είναι η βελτίωση της αισθητικής εικόνας του πυρήνα της Λάρνακας και η μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και των θορύβων, με προώθηση των πεζών και των ποδηλατιστών.

Προβλέπονται διαπλάτυνση πεζοδρομίων, υπογειοποίηση δικτύων κι εφαρμογή νέων υλικών για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα γίνει φύτευση δέντρων και θάμνων, θα τοποθετηθούν ανθώνες, ειδικός αστικός εξοπλισμός, όπως χώροι φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία νέων μικρών πλατειών και καινούργιων πεζόδρομων.

Η διάρκεια των έργων υπολογίζεται στα δύο χρόνια. Η μελέτη έγινε από το γραφείο Loucaides & Philippou Architects Engineers. Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, κάθε κομμάτι που θα τελειώνει θα παραδίδεται στην κυκλοφορία. Κάθε σπίτι και υποστατικό θα έχει πρόσβαση, ωστόσο σε κάποια σημεία θα είναι αδύνατη η πρόσβαση οχημάτων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων.

Send this to a friend