Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ: Ομαλή έναρξη αλλά έλλειψη εκπαιδευτικών σε σχολεία
Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ: Ομαλή έναρξη αλλά έλλειψη εκπαιδευτικών σε σχολεία

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ: Ομαλή έναρξη αλλά έλλειψη εκπαιδευτικών σε σχολεία

 

 

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν ομαλή, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, προσθέτοντας ότι προσήλθαν στις σχολικές μονάδες τα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σχολεία τα οποία έχουν έλλειψη σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών.

«Υπήρξαν κάποιες εκδηλώσεις που οργάνωσαν τα παιδιά για να γιορτάσουν το γεγονός, μέσα σε κόσμια πλαίσια, που στις πλείστες περιπτώσεις ρυθμίστηκαν από τις Διευθύνσεις των Σχολείων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη στελέχωση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι βλέποντας τις σχολικές μονάδες, υπάρχουν σχολεία, τα οποία έχουν έλλειψη σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών.

 

«Μπορεί να διορίστηκαν αλλά δεν παρουσιάστηκαν. Ιδιαίτερα μπορεί να είναι περιπτώσεις εξ Ελλάδος. Μιλώ περισσότερο για συναδέλφους, που διορίστηκαν μόνιμοι επί δοκιμασία. Διότι εκεί είναι με τον παλιό κατάλογο. Υπάρχουν σχολεία, ιδιαίτερα ως προς την πόλη και Επαρχία Λεμεσού, που υπάρχουν αρκετά κενά», σημείωσε και επανέλαβε ότι υπάρχουν κάποια κενά, τα οποία πρέπει το συντομότερο δυνατό, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, να καλύψουν.

«Νομίζω ως συμπέρασμα είναι ορθή η θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πολύ πιο έγκαιρα σε ότι αφορά τη στελέχωση. Τόσο ο κατάλογος των αποσπάσεων για τη σχολική χρονιά 2024-2025 όσο και οι πολιτικές αποφάσεις για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των μονίμων θέσεων, των αορίστων συμβασιούχων, καθυστέρησε δύο με τρεις εβδομάδες να γίνουν. Δηλαδή οι διορισμοί των συμβασιούχων έπρεπε να γίνουν αρχές Ιουλίου, λόγω των καθυστερήσεων έγιναν τέλος Ιουλίου, όπως και των μονίμων θέσεων», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση,  ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι σήμερα έγινε ο χωρισμός των μαθητών σε Τμήματα, διαβάστηκαν τα μηνύματα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, των Συνδέσμων Γονέων, δόθηκαν κάποιες συμβουλές, παρατηρήσεις, προτροπές από τον Διευθυντή του κάθε σχολείου, και μετά τα παιδιά πήγαν στις τάξεις, μοιράστηκαν τα βιβλία, ενημερώθηκαν τα παιδιά για τους κανονισμούς, για τα θέματα απουσιών, το πως γίνεται η αξιολόγηση τους, για την εμφάνιση, για τη στολή, για την χρήση κινητών.

Σημείωσε, επίσης, ότι μοιράστηκε και το ωρολόγιο πρόγραμμα στα σχολεία όπου δεν υπήρχαν σημαντικές απουσίες εκπαιδευτικών και από Δευτέρας ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

«Παρόλες τις όποιες δυσκολίες είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι θα ανταποκριθούν και φέτος στα καθήκοντά τους και τα παιδιά θα μπουν στον νέο ρυθμό”.

Επεσήμανε πως με βάση τα αποτελέσματα των παγκυπρίων εξετάσεων τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα το πρώτο τετράμηνο. “Είναι ξεκούραστα. Δεν υπάρχει το τρέξιμο, που υπάρχει στο δεύτερο τετράμηνο για να καλυφθεί πιθανόν η ύλη. Νομίζω ότι θα κυλήσουν ομαλά τα πράγματα και να ευχηθούμε και πάλι καλή χρονιά, δημιουργική, παραγωγική καλή δύναμη σε όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend