Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΟΕΔΑ Κόσιης: Αναγκαία και σύμφωνη με προδιαγραφές η ταφή απορριμμάτων
ΟΕΔΑ Κόσιης: Αναγκαία και σύμφωνη με προδιαγραφές η ταφή απορριμμάτων

ΟΕΔΑ Κόσιης: Αναγκαία και σύμφωνη με προδιαγραφές η ταφή απορριμμάτων

 

 

Η διάθεση απορριμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής εντός των εγκαταστάσεων της ΟΕΔΑ Κόσιης είναι απαραίτητη εξαιτίας του αυξημένου όγκου απορριμμάτων, απαντά σε δημοσιεύματα η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ – CYBARCO CONTRACTING LTD που λειτουργεί τις εγκαταστάσεις, ενώ προσθέτει ότι ο ΧΥΤ λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές

Με αφορμή πρόσφατες δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρθρα που βασίζονται σε αυτά, η κοινοπραξία αναφέρει ότι στην ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου, με έδρα την Κόσιη, προσκομίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε περίπου 270.000 τόνους ετησίως. Οι εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ επεξεργάζονται περίπου 195.000 τόνους ετησίως που είναι και η μέγιστη δυναμικότητά τους, σε τρεις βάρδιες λειτουργίας καθημερινά.

Όπως σημειώνει η κοινοπραξία, η υπερβάλλουσα, της δυναμικότητας επεξεργασίας, ποσότητα απορριμμάτων, η οποία ανέρχεται σε περίπου 75.000 τόνους ετησίως οδηγείται στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) εντός των εγκαταστάσεων. “Η διάθεση απορριμμάτων απευθείας στον ΧΥΤ κατέστη αναγκαία, συνέχεια της εκτροπής των απορριμμάτων της Επαρχίας Λευκωσίας στην ΟΕΔΑ (Σεπτέμβριος 2018), η οποία ήταν απαραίτητη για τη διακοπή λειτουργίας του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων Κοτσιάτη, που με τη σειρά του αποτελούσε προϋπόθεση για την αποφυγή επιβολής προστίμου περίπου €60 εκατ. προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημειώνει.

 

Επιπλέον, η προσκόμιση και των απορριμμάτων της Επαρχίας Λευκωσίας επέτρεψε και τη σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ, λόγω οικονομιών κλίμακας, προς όφελος των ΟΤΑ των συμβαλλόμενων Επαρχιών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ο ΧΥΤ έχει κατασκευασθεί και λειτουργεί με όλες τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές: στεγάνωση του πυθμένα, συλλογή των υγρών αποβλήτων και επεξεργασία τους σε μονάδα αντίστροφης όσμωσης, συμπίεση των απορριμμάτων με ειδικά οχήματα και καθημερινή χωματοκάλυψη. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι οι εργασίες υγειονομικής ταφής πραγματοποιούνται κυρίως πρωινές ώρες για σκοπούς ασφαλείας αλλά και για τεχνικούς και λειτουργικούς σκοπούς (αξιοποίηση φυσικού φωτός/ηλιοφάνειας/παρουσία προσωπικού).

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι η τεχνογνωσία της κοινοπραξίας και του προσωπικού της, διασφαλίζει καθημερινά τη συνεχή και ορθή λειτουργία της ΟΕΔΑ, ο εξοπλισμός της οποίας κλείνει πλέον τα 15 έτη ζωής έχοντας διαχειριστεί άνω των 2,5 εκατομμυρίων τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, “τηρώντας πάντα τις δεσμεύσεις και προδιαγραφές που απορρέουν από τη σχετική σύμβαση λειτουργίας με τη Κυπριακή Δημοκρατία και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Αυτό, εξάλλου, πιστοποιείται και από τις επαναλαμβανόμενες επιθεωρήσεις που έχουν γίνει από το Τμήμα Περιβάλλοντος”, αναφέρει.

Σε βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο ΤικΤοκ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, αναφέρει ότι στον συγκεκριμένο χώρο θάβεται μεγάλος όγκος απορριμμάτων χωρίς να τυγχάνουν της κατάλληλης επεξεργασίας.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend