Με δύο χρόνια καθυστέρηση ξεκινά η ανάπλαση του Φάρου των Περβολιών
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμά ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης του Φάρου Περβολιών. Πρόκειται για ένα έργο που ήδη παρουσιάζει καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων, αφού η επίσημη εξαγγελία του είχε γίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα τον Οκτώβριο του 2022.
Προγραμματίζεται η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου και η μετατροπή του σ’ ένα ελκυστικό σημείο αναφοράς για Κύπριους και ξένους επισκέπτες. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της ΑΛΚ Ζήνωνας Αποστόλου παραδέχθηκε ότι όντως είχε παρατηρηθεί κωλυσιεργία στην προώθηση του έργου από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής, ανέφερε, ωστόσο, ότι πλέον οι διαδικασίες προχωρούν, αφού, όπως είπε, ετοιμάστηκαν τα συμβόλαια άδειας χρήσης, ώστε να γίνουν τα διάφορα έργα εξωραϊσμού που προγραμματίζονται.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι ήδη τα συμβόλαια έχουν σταλεί στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (το CMMI), στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και στο δημοτικό διαμέρισμα Περβολιών, που είναι οι εμπλεκόμενοι συνεργαζόμενοι φορείς ως προς την υλοποίηση αυτού του έργου, προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια μικροζητήματα που εκκρεμούν. «Εκτιμώ ότι τις προσεχείς μέρες θα έχουν διευκρινιστεί τα πάντα και θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων.
Θεωρώ ότι το επόμενο τρίμηνο είναι εφικτή η έναρξη των πρώτων βελτιωτικών έργων στον Φάρο Περβολιών. Η διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών θα είναι περίπου έξι μήνες», είπε ο Πρόεδρος της ΑΛΚ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το κόστος θα πλησιάσει τις 180 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού που θ’ απαιτηθεί. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα επωμιστεί η Αρχή Λιμένων (είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του Φάρου) και το CMMI, ενώ ένα μικρό μέρος θα καταβάλει και η εταιρεία τουρισμού για την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου.
Εκπαιδευτικό-Ερευνητικό Κέντρο
———————————————
Οι εργασίες που προγραμματίζονται αποσκοπούν στην μετατροπή του χώρου σ’ ένα εκπαιδευτικό – ερευνητικό κέντρο μουσειακού χαρακτήρα, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Παράλληλα, το έργο θα συνεχίσει να λειτουργεί και ως φάρος. Θα εξωραϊστεί η κατοικία του φαροφύλακα και οι γύρω χώροι, ενώ θα δημιουργηθεί κι ένας μικρός χώρος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς το χαρακτηρίζουν ως ένα «πρωτοποριακό έργο», που εκτός των άλλων θα προωθήσει τη γνώση για τη θάλασσα. Ο Φάρος Περβολιών βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση. Θεωρείται από τους πρώτους φάρους που κτίστηκαν στην Κύπρο, αφού χρονολογείται από το 1860. Είναι πετρόκτιστος, σε σχήμα οκταγώνου, στον οποίο ενσωματώθηκε από το 1891 και η μικρή οικία του φαροφύλακα. Θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα μνημεία στην επαρχία Λάρνακας, το οποίο, όμως, τα τελευταία χρόνια παρέμεινε κλειστό και παραμελημένο.