Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Επαγγελματικές διαφορές φαίνεται να κρύβονται πίσω από την άγρια συμπλοκή Αφγανών και Ινδών, τα ξημερώματα της Τετάρτης (28/8) στη Λάρνακα, που είχε ως αποτέλεσμα ένας 30χρονος Ινδός, να τραυματιστεί κρίσιμα και να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Πρόκειται για διανομείς φαγητού που συνεργάζονται με συγκεκριμένη εταιρεία, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, καβγάδισαν για τα πόστα που έπρεπε να στελεχώσει ο καθένας.

Εξαιτίας του καβγά, τρία πρόσωπα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ένας εκ των οποίων κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 3.30π.μ. λήφθηκε πληροφορία για τρία πρόσωπα, τα οποία είχαν μεταφερθεί τραυματισμένα με ιδιωτικά οχήματα στο νοσοκομείο. Έπειτα από εξετάσεις που διενήργησε η Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι είχε προηγηθεί συμπλοκή μεταξύ προσώπων σε σημείο της οδού Καλογραιών, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα ηλικίας 21, 28 και 30 ετών.

Οι δύο πρώτοι κρατήθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Λάρνακας αφού έφεραν τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος τους. Ο τρίτος τραυματίας, όμως, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 25χρονου Αφγανού, εναντίον του οποίου υπάρχει μαρτυρία ότι εμπλέκεται στο επεισόδιο, ενώ αναμένεται να γίνουν κι άλλες συλλήψεις. Οι εξεταστές της υπόθεσης διερευνούν αδικήματα πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

 

Επιτέλους «κατέβασε ρολά» το χημείο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), στο πρώην διυλιστήριο Λάρνακας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για πλήρη καθαρισμό της περιοχής, έτσι ώστε μελλοντικά ν’ αναπτυχθεί προς όφελος της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίσαμε από την ΚΕΤΑΠ, το χημείο έκλεισε οριστικά στις 9 Αυγούστου (8/8 ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του) και πλέον η εταιρεία προχωρεί στην προκήρυξη διαγωνισμού για διάθεση – πώληση του εξοπλισμού του χημείου.

Παράλληλα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για έναρξη των εργασιών αποξήλωσης των εναπομείναντων εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ στον χώρο, δηλαδή του κτηρίου όπου στεγαζόταν το χημείο καθώς και του υπόγειου εξοπλισμού που δεν μπορούσε να αφαιρεθεί προηγουμένως λόγω της λειτουργίας του χημείου.

Η διαδικασία αποξήλωσης των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 6-7 μήνες. Έχουν απομείνει δύο υπάλληλοι της ΚΕΤΑΠ προκειμένου να βοηθήσουν στην αποξήλωση των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια θα βγουν πλεονάζων, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της εταιρείας.

Μετά την διαδικασία αποξήλωσης, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για πλήρη καθαρισμό του χώρου του πρώην διυλιστηρίου, κάτι που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μία διετία… Μετά το κλείσιμο του χημείου της ΚΕΤΑΠ, τις αναλύσεις των καυσίμων ανέλαβαν δύο ιδιωτικά εργαστήρια.

Η πλήρης εξυγίανση του εδάφους στον χώρο του πρώην διυλιστηρίου, επί του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, ήδη έχει καθυστερήσει για πάρα πολύ καιρό. Το κλείσιμο του χημείου προγραμματιζόταν εντός του 2023, αλλά η υλοποίηση της απόφασης μετατέθηκε, διότι, τότε, η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επέτρεπε στο κράτος να διενεργεί χημικές αναλύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ και ο πλήρης καθαρισμός του πρώην διυλιστηρίου αποτελούσε πάγιο αίτημα της Λάρνακας, αφού πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημιουργία ιατρικών σχολών στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Δήμος Λάρνακας έχει ζητήσει, μέσω επιστολής του στο Υπουργείο Οικονομικών, την εκμίσθωση της κρατικής γης προς τον Δήμο Λάρνακας, με δικαίωμα υπεκμίσθωσής της με χαμηλό ετήσιο ενοίκιο, ώστε να γίνει εφικτή η φιλοξενία ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής.

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το χώρο του πρώην διυλιστηρίου είναι και το Πανεπιστήμιο Balamand του Λιβάνου, το οποίο είναι το δεύτερο σε γενική κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας.

Οι δημοτικές αρχές της Λάρνακας εκτιμούν ότι η λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής στον υπό αναφορά χώρο, σε περίπτωση βέβαια που θα διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την Κύπρο ευρύτερα.

 

Ο Δήμος Λάρνακας, ενημερώνει το κοινό ότι τα Δημοτικά Τέλη συμπεριλαμβανομένων και των Δικαιωμάτων Κατοχής Σκύλων, πληρώνονται στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Δημότη στα Δημοτικά Διαμερίσματα Λάρνακας, Λιβαδιών και Βορόκληνης ανάλογα με το που έχουν εκδοθεί.

Η διαδικασία αυτή θα ισχύει μέχρι την πλήρη ενοποίηση του λογισμικού και του συστήματος Ευαγόρα.

 

 

Send this to a friend