Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Βίκτωρ Μαντοβάνης: Ακόμα να μας «αγγίξει» ο πόλεμος στη Γάζα
Βίκτωρ Μαντοβάνης: Ακόμα να μας «αγγίξει» ο πόλεμος στη Γάζα

Βίκτωρ Μαντοβάνης: Ακόμα να μας «αγγίξει» ο πόλεμος στη Γάζα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ανεπηρέαστη παραμένει η Κύπρος, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όσον αφορά την τουριστική κίνηση στο νησί από το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βίκτωρ Μαντοβάνης, ανέφερε ότι οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία από τη γειτονική χώρα εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι παρά την κρίση και την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η χώρα μας δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου ως τουριστικός προορισμός. «Είναι ένα περίεργο φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί απόλυτα. Για κάποιους λόγους η Κύπρος ακόμα δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά από τον πόλεμο στη Γάζα. Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό μας σε περίπτωση γενικής πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, κάτι που όλος ο κόσμος απεύχεται. Ωστόσο, ακόμα και μετά το νέο διπλωματικό αδιέξοδο για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι ακυρώσεις παραμένουν περιορισμένες», σημείωσε ο κ.Μαντοβάνης.

 

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων είπε ότι όταν τον περασμένο Οκτώβριο ξεκινούσε ο πόλεμος στο Ισραήλ, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μεγαλύτερο εύρος αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί. Υπενθύμισε, δε, ότι πριν από πολλά χρόνια, στην περίπτωση του πολέμου στη Λιβύη, αλλά και την εποχή της κρίσης στον Κόλπο, η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου είχε επηρεαστεί, τότε, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

«Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια τους πολέμους και τις τρομοκρατικές ενέργειες», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Η συνεχιζόμενη ικανοποιητική ροή Ισραηλινών επισκεπτών στο νησί μας κατά τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι η χώρα τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται σ’ εμπόλεμη κατάσταση με την Χαμάς, αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Σίγουρα οι αριθμοί στις αφίξεις Ισραηλινών επισκεπτών είναι καλύτεροι απ’ ότι αναμενόταν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αφίξεις δεν αφορούν μονάχα μεμονωμένους περιηγητές, αλλά και οργανωμένα γκρουπ. Εφόσον αποφευχθεί γενίκευση του πολέμου με την εμπλοκή κι άλλων γειτονικών χωρών, εκτιμάται ότι η ικανοποιητική ροή Ισραηλινών στη Κύπρο θα συνεχιστεί και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες».

Airbnb και κατεχόμενα

——————————– 

Ο Βίκτορ Μαντοβάνης δήλωσε ότι εκτός από την ισραηλινή αγορά, σε πολύ καλά επίπεδα κυμαίνεται αυτό το καλοκαίρι η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι αριθμοί αφίξεων και από χώρες που δεν θεωρούνται παραδοσιακές τουριστικές αγορές για την Κύπρο, όπως είναι η Ιταλία και η Ουγγαρία.

«Οι αριθμοί αφίξεων είναι πάρα πολύ καλοί και κυμαίνονται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζουμε πλέον την τουριστική κίνηση, διότι έχουν μπει για τα καλά στην εξίσωση η πλατφόρμα Airbnb και τα κατεχόμενα. Ως εκ τούτου, όσοι φθάνουν στα αεροδρόμιά μας δεν σημαίνει ότι όλοι καταλήγουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα των ελεύθερων περιοχών. Όσοι, λοιπόν, επιλέγουν Airbnb ή κατεχόμενα, σίγουρα δεν αφήνουν τα έσοδα που αφήνει ένας τουρίστας που διαμένει σε ξενοδοχείο.

Εξαρτάται, επίσης, και ο χρόνος διαμονής ενός ξένου επισκέπτη, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο μέσος όρος διακοπών ενός τουρίστα. Άλλαξαν οι συνήθειες του κόσμου. Προτιμούν περισσότερα ταξίδια με λιγότερες μέρες. Αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», κατέληξε ο κ.Μαντοβάνης.

Send this to a friend