Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σαν σήμερα έπεσε στο χωριό Βάβλα, ο 25χρόνος ποιητής Μιχαλάκης Παρίδης

Σαν σήμερα έπεσε στο χωριό Βάβλα, ο 25χρόνος ποιητής Μιχαλάκης Παρίδης

 

 

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου του 1958, πριν 62 χρόνια, έπεφτε ηρωικά στο πεδίο της τιμής και του καθήκοντος στο χωριό Βάβλα, ο 25χρόνος ποιητής Μιχαλάκης Παρίδης, ποτίζοντας με τη θυσία του το δέντρο της Κυπριακής Ελευθερίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναγωνιστών του, ο Παρίδης ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος για τον σκοπό του αγώνα και από καιρό προετοιμασμένος για την όποια θυσία. Κι όταν έφτασε η ώρα το αυγουστιάτικο εκείνο πρωινό του 58 μετουσίωσε τα λόγια σε πράξη.

Γύρω στις 8 το πρωί δύο στρατιωτικά οχήματα γεμάτα ένοπλους στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία του χωριού. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Παρασκευούλας Δημητριάδου και του μέλους της οργάνωσης Χριστάκη Οικονόμου, να παραδοθεί ή να φυγαδευτεί, γιατί διαφορετικά αν έμενε θα τον σκότωναν, αυτός παρέμεινε αταλάντευτος στις αρχές του.

 

Την ώρα που παιζόταν κόρωνα-γράμματα η ζωή του, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δύο, η απάντηση που τους έδωσε ήταν: «Δεν γίνεται να φύγω, δεν πρόκειται να βγω έξω για να με συλλάβουν. Πως θα νιώσουν οι σύντροφοί μου όταν μάθουν πως ο τομεάρχης τους παραδόθηκε; Όχι θα μείνω να πολεμήσω, έτσι κάνουν οι αγωνιστές».

Και όταν οι Άγγλοι έζωσαν το σπίτι, έτοιμοι να σπάσουν την πόρτα ακούστηκε η πρώτη ριπή από το όπλο του Παρίδη. Πανικόβλητοι οι στρατιώτες από την απρόσμενη εξέλιξη ακροβολίστηκαν, ενώ ο Παρίδης πήρε θέση στο ανώγειο για να βλέπει προς τον δρόμο. Ένας στρατιώτης κρυμμένος πίσω από μια ροδιά βρήκε την ευκαιρία και τον πυροβόλησε. Η δεύτερη σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά. Ο Παρίδης έπεφτε νεκρός, περνώντας στο πάνθεον των Μαρτύρων της Κυπριακής Ελευθερίας.

Στη φωτογραφία ο Μιχαλάκης και η Λούκια Ιωαννίδου Παναγιώτου. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Μιχαλάκη, Χρίστος, παντρεύτηκε την αδελφή της Λουκίας, Νίτσα.

 

Πηγή: Σκαλιώτικές Αναδρομές / Πληροφορίες: Σωκράτη Αντωνιάδη,

Μιχαλάκης Παρίδης, ο αγωνιστής-ποιητής της Ελευθερίας,

2013, εκδόσεις Βιβλιεκδοτική.

 

Send this to a friend