Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κυπριακό: Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για να εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία
Κυπριακό: Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για να εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία

Κυπριακό: Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για να εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία

 

 

Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 13 Σεπτεμβρίου συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προκειμένου να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για Κυπριακό, ενόψει μετάβασης στη Νέα Υόρκη. Η απόφαση λήφθηκε εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων από πλευράς ΕΔΕΚ για ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό.

Μεταξύ κυβέρνησης και ΕΔΕΚ υπάρχει μια καταφανής δυσφορία που σχετίζονται με το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά. Ωστόσο οι δύο πλευρές ακολουθούν αντίθετες τακτικές. Η μεν πλευρά της κυβέρνησης προσπαθεί να ρίξει τους τόνους ενώ από την άλλη η ΕΔΕΚ δεν φαίνεται να ικανοποιείται από τις εξηγήσεις του Προεδρικού ιδιαίτερα στο θέμα των ευρωτουρκικών.

Προκειμένου να εξηγήσει για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ενόψει και της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε για τις 13 Σεπτεμβρίου συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η πολιτική ηγεσία θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί:

 

(α) για προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ αλλά και τις προοπτικές ενόψει Νέας Υόρκης,

(β) για την απόφαση να υπάρξει σ’ αυτή τη φάση θετική απάντηση από τη Λευκωσία για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο έκτακτο ΣΕΥ αλλά και για τα αποτελέσματα του έκτακτου συμβουλίου των ΥΠΕΞ στις 29 Αυγούστου, και

(γ) για την κατάσταση στην περιοχή και ο βαθμός που επηρεάζεται η Κύπρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε (μιλώντας στο ΡΙΚ) ότι μέχρι και το 2019 ο εκάστοτε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συνόδους του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όταν συζητούνταν θέματα που αφορούσαν τα υπό ένταξη κράτη. Επανέλαβε ότι η απόφαση λήφθηκε σε συνέχεια και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλη υποδεικνύοντας ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει η Τουρκία τις προθέσεις της.

Προς όσους αντιδρούν ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε πως τίποτε δεν γίνεται εν κρυπτώ, παραπέμποντας στην αντίθετη κριτική που είχε ασκηθεί προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις δηλώσεις του σε σχέση με την προσπάθεια του ΓΓ να καλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη εντός Αυγούστου.

Σ’ ό,τι αφορά τις υποδείξεις από πλευράς ΕΔΕΚ ότι θα έπρεπε να ζητηθούν και να διασφαλιστούν ανταλλάγματα πριν από τη θετική απάντηση της Λευκωσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά στο ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος οδικός χάρτης που καθορίζει Κυπριακό και ευρωτουρκικά.

Παράλληλα έστειλε ένα ευρύτερο μήνυμα προς τους αντιδρούντες εντός συγκυβέρνησης σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα θέματα. Υπενθύμισε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και ότι οι εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και το αποτέλεσμα των οποίων καθορίζεται από τον λαό.

Από το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης η ΔΗΠΑ ήταν αυτή που έλαβε καθαρή θέση υπέρ των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα Φιντάν. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως «η συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, συνιστά υπεύθυνη στάση και υποδηλώνει γνήσια βούληση για λύση του Κυπριακού». Υπέδειξε ακόμα πως «εάν θέλουμε πραγματικά επίλυση του Κυπριακού, η μόνη διέξοδος είναι οι διαπραγματεύσεις. Και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί καλή βάση για την επανέναρξη τους».

Η ΕΔΕΚ επιμένει να βρίσκεται σε επιθετική διάταξη έναντι της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας ως «λανθασμένη και επικίνδυνη» την απόφαση της κυβέρνησης «να συναινέσει στην πρόσκληση της Τουρκίας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα ή δεσμεύσεις».

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή και μέλος της Κ.Ε. ΕΔΕΚ, Μορφάκη Σολομωνίδη, «η πολιτική της Κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει στην Τουρκία αυτή την ευκαιρία χωρίς να έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα ή εγγυήσεις είναι επίσης αμφιλεγόμενη από τη σκοπιά της αποτελεσματικότητας». Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς η Τουρκία δεν έχει δείξει καμία διάθεση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η ΕΔΕΚ θεωρεί πως «η απόφαση αυτή της Κυπριακής κυβέρνησης έχει ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς προηγούμενη εξασφάλιση συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να ερμηνευθεί από την Άγκυρα ως ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψης αποφασιστικότητας από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Send this to a friend