Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ Είκοσι δύο αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες – Σημαιοφόρος της Κύπρου η Καρολίνα Πελενδρίτου
Είκοσι δύο αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες – Σημαιοφόρος της Κύπρου η Καρολίνα Πελενδρίτου

Είκοσι δύο αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες – Σημαιοφόρος της Κύπρου η Καρολίνα Πελενδρίτου

 

 

Από την άλλη εβδομάδα στο Παρίσι οι αποστολές των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει 22 θερινά αθλήματα, από τα οποία τα 18 είναι κοινά με αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με την Εθνική Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι το δεύτερο μεγάλο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, πίσω δηλαδή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πραγματοποιούνται στην ίδια πόλη, κάτω από τις ίδιες διαδικασίες και την ίδια διοργανωτική Επιτροπή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες εγκαταστάσεις, για το αγωνιστικό μέρος, καθώς και το ίδιο χωριό ως τόπο διαμονής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέσσερα αγωνίσματα που είναι αποκλειστικά ως Παραολυμπιακά είναι τα Μπότσια, Γκόλμπολ, Άρση βαρών σε πάγκο και Ράγκμπι με αμαξίδιο.

Η Κύπρος θα συμμετάσχει με τρεις αθλητές στα αθλήματα Κολύμβησης, Άρσης Βαρών σε πάγκο και Στίβο, με την Καρολίνα Πελενδρίτου, Μαρία Μάρκου και Βίκτωρα Πενταρά, αντίστοιχα. Στους προηγούμενους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο, η Κύπρος είχε και πάλι συμμετοχή στα τρία αυτά αθλήματα μόνο που τον στίβο εκπροσώπησε ο Αντώνης Αρέστη.

Τα 22 αθλήματα σε αυτούς τους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έχουν ως ακολούθως: Τοξοβολία, Κολύμβηση, Κανό, Τζούντο, Τρίαθλο, Ποδηλασία, Αντισφαίριση με αμαξίδιο, Άρση βαρών σε πάγκο, Γκόλμπολ, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ιππασία, Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, Μπότσια, Ξιφασκία με αμαξίδιο, Πετοσφαίριση (Καθιστών), Ποδόσφαιρο 5×5, Ράγκμπι με αμαξίδιο, Σκοποβολή, Ταεκβοντό, Στίβος, Κωπηλασία, Αντιπτέριση.

Υπεύθυνη στην Κύπρο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι η Εθνική Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία και είναι μέλος της Διεθνούς Παραολυμπιακης Επιτροπής.

Στο Παρίσι την άλλη βδομάδα οι πρώτες αποστολές των Παραολυμπιακών Αγώνων

Οι διαδικασίες για τους 17ους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει επίσημα. Το Παραολυμπιακό χωριό θα ανοίξει στις 19 Αυγούστου για τους διοργανωτές. Κατά την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο επίσημο μίτινγκ εντός του χωριού.

Σύμφωνα με την Εθνική Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, οι πρώτες αποστολές αναμένεται να αφιχθούν στις 21 Αυγούστου. Στις 25 Αυγούστου υπολογίζεται ότι στο Παράολυμπιακό χωριό θα αφιχθούν η πλειοψηφία των μελών όλων των αποστολών.

Σχετικά άρθρα
Έδωσα όλο μου το είναι, δεν ήταν στημένη η επιλογή μου, λέει η Αυστραλή breakdancer με τους μηδέν βαθμούς
Έρευνα μετά από καταγγελία της Κελίφ για παρενόχληση στον κυβερνοχώρο
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παρισιού 2024 έσβησε, το Λος Άντζελες πήρε τη σκυτάλη
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα λάβουν μέρος 177 χώρες, και θα διεξαχθούν 549 αγωνίσματα και 22 συνολικά αθλήματα.

Η Τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κονκόρντ στις 28 Αυγούστου και η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Στάδιο της Γαλλίας .

Η Κύπρος θα παρελάσει με τις επίσημες φόρμες αποστολής της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής, με σημαιοφόρο την Καρολίνα Πελενδρίτου.

Πρώτοι θα ταξιδέψουν στο Παρίσι ο Αρχηγός Αποστολής, Ανδρέας Θεοφυλάκτου και ο Βοηθός Αρχηγός, Σάββας Λακερίδης. Οι δύο τους θα αφιχθούν βράδυ στις 22 Αυγούστου και θα λάβουν τα κλειδιά των δωματίων στο Ολυμπιακό χωριό, τακτοποιώντας όλες τις εκκρεμότητες ενόψει της άφιξης των υπολοίπων της αποστολής. Αθλητές και προπονητές θα αφιχθούν στο Παρίσι στις 25 Αυγούστου.

Η αποστολή της Κύπρου αποτελείται από 14 άτομα. Από τον Αρχηγό, βοηθό Αρχηγό, Προπονητές, Φυσιοθεραπευτές, και τους 3 αθλητές την Καρολίνα Πελενδρίτου, την Μαρία Μάρκου και τον Βίκτωρα Πενταρα.

Αθλητές

Βίκτωρας Πενταράς – Στίβος

Ο Βίκτωρας Πενταρας εξασφάλισε τη συμμετοχή του από την παγκόσμια κατάταξη υψηλών επιδόσεων. Έχει σημειώσει πολλές Διεθνείς επιτυχίες κατακτώντας αρκετά μετάλλια και πετυχαίνοντας βεβαίως εξαιρετικά άλματα.

Παρόλο ότι το προσωπικό ρεκόρ του Βίκτωρα σε αγώνες στίβου είναι 6.05 εντούτοις το επίσημο καταγεγραμμένο είναι 5.98 στην Ελβετία, άλμα που του έδωσε και την πρώτη θέση.

Ο αθλητής του μήκους θα αγωνισθεί στην κατηγορία Τ37 και αυτή είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Προπονητής του είναι ο Ηλίας Αγαπίου.

Μαρία Μάρκου – Άρση Βαρών σε πάγκο

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι θα βρίσκεται και η Μαρία Μάρκου, η οποία συμμετέχει για δεύτερη συνεχή φορά σε Παραολυμπιάδα. Είχε προηγηθεί η πολύ πετυχημένη παρουσία της στο Τόκιο το 2021. Εκεί στη μακρινή, για την Κύπρο, Ιαπωνία, η Μαρία, μας σήκωσε όλους ψηλά, κατακτώντας στο άθλημα της Άρσης Βαρών σε πάγκο την 7η θέση αγωνιζόμενη στην κατηγορία των 67 κιλών.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024, η Κύπρια Παραολυμπιονίκης θα αγωνιστεί αυτή τη φορά στην κατηγορία των 61 κιλών.

Προπονητής της είναι ο Δημήτρης Ιωαννίδης.

Καρολίνα Πελενδρίτου

Η τρίς χρυσή παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου, με τις δεκάδες παγκόσμιες διακρίσεις αγωνίζεται στο άθλημα της κολύμβησης και συγκεκριμένα στην κατηγορία S11 στα 50μ ελεύθερο και στην κατηγορία SB11 στα 100 μέτρα στο πρόσθιο.

Η Καρολίνα εμφανίζεται για 6η φορά σε παραολυμπιακούς Αγώνες, επίδοση που πολύ λίγοι αθλητές κατέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προπονητές της Καρολίνας είναι ο Στυλιανός Κακαβογιάννης και ο Ιωάννης Αλεξάκης.

Τιμή και μεγάλη ευθύνη να είσαι σημαιοφόρος, λέει η Πελενδρίτου

Το συναίσθημα να μπαίνεις σε ένα γεμάτο στάδιο κρατώντας τη σημαία της χώρας σου είναι κάτι μοναδικό και ασύγκριτο, αναφέρει, σε δηλώσεις της, η Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, «Παρίσι 2024», θα είναι για έκτη Ολυμπιάδα η σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης.

«Όσες φορές και αν το έχω κάνει, πάντα νιώθω όπως την πρώτη φορά. Συγκινούμαι και ανατριχιάζω όπως τότε στην Αθήνα το 2004», επισημαίνει.

Στην ελληνική πρωτεύουσα η Καρολίνα Πελενδρίτου, στην παρθενική παρουσία της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, είχε κερδίσει και το πρώτο της Χρυσό μετάλλιο, βγαίνοντας νικήτρια στα 100μ πρόσθιο. Από τότε ακολούθησαν άλλα πέντε Ολυμπιακά μετάλλια. Στο ίδιο αγώνισμα, πέτυχε να ανεβεί άλλες δυο φορές στο ψηλότερο βάθρο: στο Πεκίνο το 2008 και στο Τόκιο το 2021, επίσης στα 100μ. πρόσθιο.

Στο Τόκιο είχε πάρει επίσης το Χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο, ενώ μία τρίτη θέση είχε καταγράψει και στο Πεκίνο. Στο Λονδίνο το 2012 πήρε το Αργυρό στα 100μ πρόσθιο. Συνολικά μετράει έξι παρουσίες σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είχε αγωνιστεί και στο Ρίο το 2016.

Σε όλες τις συμμετοχές, η Καρολίνα Πελενδρίτου είχε τη «χαρά και τη μεγάλη τιμή», όπως η ίδια το αισθάνεται, να είναι η σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής. «Ο σημαιοφόρος πρέπει να είναι ένα πρότυπο για τους συναθλητές του που θα είναι στους Αγώνες, αλλά και για όσους φιλοδοξούν να πάνε στο μέλλον» σημειώνει η Καρολίνα Πελενδρίτου και προσθέτει: «Πρότυπο θα πρέπει να είναι τόσο βάση της αγωνιστικής προσπάθειας που θα καταβάλει, όσο και της συνολικής συμπεριφοράς του».

22 χρόνια στο ψηλότερο επίπεδο

Η τρις Χρυσή Παραολυμπιονίκης μετρώντας 22 χρόνια μετά τον πρώτο αγώνα της και 20 χρόνια από τους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες, πετυχαίνει να διατηρείται σε κορυφαίο επίπεδο παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί νίκη για την ίδια, όπως σημείωσε και στις δηλώσεις της στην πρόσφατη παρουσίαση, από την Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, της κυπριακής παραολυμπιακής ομάδας που θα εκπροσωπήσει το νησί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

«Όταν ξεκινούσα το μακρινό 2002 και είχα την πρώτη μου συμμετοχή ως παραθλήτρια και αργότερα το 2004 την πρώτη μου συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, δεν πίστευα ότι θα ήμουν σε αυτή τη θέση να συμμετέχω για έκτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, να είμαι ακόμη στο ψηλότερο επίπεδο και να είμαι ανταγωνιστική. Αυτό, για εμένα, αποτελεί μία νίκη ενάντια στον χρόνο και γι’ αυτό είναι ένα μετάλλιο μόνο και μόνο που είμαι εδώ σήμερα», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Εντός του 2024, η 38χρονη πρόσθεσε νέες επιτυχίες στο πλούσιο βιογραφικό της. Τον Απρίλιο στη Μαδέιρα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ. ελεύθερο και δευτεραθλήτρια στα 100μ. πρόσθιο, ενώ τον Ιούνιο πήρε αργυρό μετάλλιο (50μ. πρόσθιο) και κατέγραψε τρεις πρωτιές στις κατηγορίες της στο IDM Berlin, το σπουδαιότερο μίτινγκ παρακολύμβησης παγκοσμίως.

Αναχωρεί στις 25 Αυγούστου

Η Καρολίνα Πελενδρίτου, μαζί με την ομάδα της, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για το Παρίσι στις 25 Αυγούστου, ανήμερα των 38ων γενεθλίων της. Μέχρι τότε προετοιμάζεται εντατικά για να είναι απόλυτα έτοιμη για το μεγάλο ραντεβού, στο οποίο θα λάβει μέρος σε δύο αγωνίσματα. Πρώτα θα αγωνιστεί στα 50μ. ελεύθερο στις 31 Αυγούστου και έπειτα θα ακολουθήσει η συμμετοχή της στα 100μ. πρόσθιο στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Δουλέψαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε γι’ αυτούς τους Αγώνες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που είχαμε. Σίγουρα, μετά έξι Παραολυμπιακά μετάλλια ο στόχος δεν είναι απλά μια συμμετοχή, αλλά πολλές φορές στον αθλητισμό το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από εμάς» ανάφερε και συμπλήρωσε: «Εγώ προσωπικά θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για το υπόλοιπο της προετοιμασίας και θα αγωνιστώ με το 101% που μπορώ. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμένα».

Στην προσπάθεια της Καρολίνας Πελενδρίτου σημαντική είναι η συμβολή των μεγάλων χορηγών της, της ΟΠΑΠ Κύπρου και της VISA, όπως και των υποστηρικτών της Remedica, BMW Hellas, Χαραλαμπίδης/ Κρίστης, Prime Insurance, SWANS και Tatoi Club.

 

Send this to a friend