Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χαμηλή παραμένει η συμβολή της ΑΗΚ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρισμού – Αυξημένη σήμερα η κατανάλωση
Χαμηλή παραμένει η συμβολή της ΑΗΚ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρισμού – Αυξημένη σήμερα η κατανάλωση

Χαμηλή παραμένει η συμβολή της ΑΗΚ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρισμού – Αυξημένη σήμερα η κατανάλωση

 

 

Μετά τη χθεσινή ανάπαυλα στην υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της μεγάλης αργίας, αναμένεται ότι σήμερα η ζήτηση ρεύματος θα αυξηθεί, χωρίς όμως να αυξηθεί η διαθέσιμη παραγωγή ηλεκτρισμού από τις μονάδες της ΑΗΚ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) σήμερα Παρασκευή η διαθέσιμη παραγωγή από συμβατικές μονάδες (πετρέλαιο) θα είναι ελαφρώς λιγότερη από τη χθεσινή. Χθες η διαθέσιμη παραγωγή ήταν 1066 μεγαβάτ, ενώ σήμερα προβλέπεται να είναι 1023.

Θεωρητικά, η συμβατική εγκατεστημένη ισχύς της ΑΗΚ είναι 1478 μεγαβάτ, κάτι που σημαίνει πως είτε λόγω κάποιων βλαβών είτε άλλων προβλημάτων σε γεννήτριες της Αρχής Ηλεκτρισμού υπάρχει μια απώλεια περίπου 400 μεγαβάτ από την παραγωγή που θα μπορούσε να είναι σήμερα διαθέσιμη.

 

Τον Δεκαπενταύγουστο η μέγιστη κατανάλωση ρεύματος περιορίστηκε στα 898 μεγαβάτ, γύρω στις 4 το απόγευμα, κάτι που απέτρεψε προβλήματα στην ικανοποίηση των κατανλαωτών. Σήμερα, όμως, η ζήτηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς αρκετά επαγγελματικά υποστατικά θα λειτουργήσουν κανονικά και θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις.

Συνεπώς, αναμένεται ότι και σήμερα η επάρκεια ηλεκτρισμού θα κινηθεί σε οριακά επίπεδα, ιδιαίτερα αν υπάρξουν βλάβες ή άλλα προβλήματα στην παραγωγή από τους σταθμούς της ΑΗΚ. Υπάρχει, πληροφορούμαστε, και ένα διαθέσιμο -σε ώρα ανάγκης- απόθεμα παραγωγής γύρω στα 50-60 μεγαβάτ στο Βασιλικό, που είναι δυνατό να αξιοποιηθεί σε ώρα ανάγκης.

Πηγή: Φilenews

Send this to a friend