Home ΛΑΡΝΑΚΑ To μοναδικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο βρίσκεται στα Λιβάδια Λάρνακας
To μοναδικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο βρίσκεται στα Λιβάδια Λάρνακας

To μοναδικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο βρίσκεται στα Λιβάδια Λάρνακας

 

 

Επιμέλεια / φώτο : Ειρήνη Αντωνίου

Πρόκειται για τη μοναδική εκκλησία στην Κύπρο που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιούδα. Ο μικρός Ναός βρίσκεται κτισμένος ανατολικά της περιβόλου του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα και είναι πάντοτε ανοικτός.

Λόγω της συνωνυμίας που έχει ο συγκεκριμένος Άγιος με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, έχει δεχθεί την απαξίωση και αποστροφή των Χριστιανών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στην Κύπρο για 2 χιλιάδες χρόνια να μην έχει κτιστεί έστω και ένας Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιούδα.

 

Έτσι, πρόσφατα, για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία εις βάρος του Αγίου στα Λειβάδια οικοδομήθηκε ένα μικρό εξωκλήσι και αφιερώθηκε στον Άγιο Ιούδα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στον περίβολο της εκκλησίας πίσω από τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στα Λιβάδια Λάρνακας.

Αναφέρεται ως ένας από τους δώδεκα αποστόλους, γιος του Αλφαίου και αδελφός του Ιάκωβου του μικρού. Έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Κήρυξε το ευαγγέλιο στην περιοχή της Μεσοποταμίας για να μαρτυρήσει τελικά υπέρ της χριστιανικής πίστης στην Έδεσσα (σημερινή Ούρφα Τουρκίας). Η μνήμη του τιμάται στις 19 Ιουνίου. Σε αυτόν ανήκει η επιστολή Ιούδα στο Ευαγγέλιο που είναι σύντομη αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής. Πολύ γνωστή αποτελεί και η προσευχή προς τον Ιούδα το Θαδδαίο που αποτελεί στήριγμα για όσους βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση.

Ο άγιος Παΐσιος ο μέγας γεννήθηκε το 300 μ.Χ στην Αίγυπτο από γονείς εύπορους αλλά και ευσεβείς. Σε νεαρή ηλικία ασκήτεψε στην έρημο κοντά στον αββά Παμβώ. Όταν πέθανε ο Παμβώ, αναχώρησε στο δυτικό μέρος της ερήμου και εκεί πλήθος ανθρώπων τον επισκέπτονταν για να ακούσουν τους λόγους του και να ζητήσουν τη βοήθειά του. Όταν ο Παΐσιος έφτασε σε βαθιά γεράματα, με παρότρυνση των πιστών, εγκατέλειψε την έρημο και εγκαταστάθηκε στην κοντινότερη πόλη, για να μπορέσουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να ωφεληθούν από τους άγιους λόγους του. Πέθανε σε προχωρημένη ηλικία και τον έθαψαν στην έρημο όπου ασκήτευσε. Μετά από χρόνια ο πατήρ Ισίδωρος ανακόμισε τα λείψανα του και τα μετέφερε στην Πισιδία, όπου τα εναπόθεσε στο μοναστήρι που ήταν αφιερωμένο σε εκείνον.

 

Η μνήμη του τιμάται στις 19 Ιουνίου.

 

 

 

Send this to a friend