Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Στις 30/8 η δίκη των μοναχών – Βαρύτατες κατηγορίες περί σεξουαλικών σχέσεων και άλλες
Στις 30 Αυγούστου και με βαρύ κατηγορητήριο αρχίζει η δίκη του ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκταρίου και του αρχιμανδρίτη Πορφυρίου των οποίων η καθαίρεση είναι προδιαγεγραμμένη.
Το κατηγορητήριο στηρίζεται στις κατηγορίες που τους έχει προσάψει εξαρχής ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας (στη μητρόπολη του οποίου υπάγονται) ενισχυμένες και με μαρτυρίες ή και με παρεμφερείς κατηγορίες οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια διερεύνησης του ζητήματος από την Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας.
Οι κατηγορίες αρχίζουν από κατ’ ισχυρισμόν ανήθικες σχέσεις, επεκτείνονται στην καταδολίευση εκκλησιαστικού χρήματος, προχωρούν στην απόκρυψη εκκλησιαστικής περιουσίας (μέσω της φύλαξης των €806.600 σε χρηματοκιβώτιο) και εκτείνονται μέχρι και τη συνωμοσία για διάπραξη εκκλησιαστικών αδικημάτων.
Βεβαίως, η ορολογία την οποία χρησιμοποιεί ο Μητροπολίτης για τις μεταξύ τους σχέσεις αφορά σε σεξουαλική συμπεριφορά που απάδει προς τους κανόνες της Εκκλησίας. Γενικά η κατηγορία αυτή αφορά ανήθικες σχέσεις μεταξύ των δύο κατηγορουμένων, κατάχρηση εκκλησιαστικού χρήματος, οικονομικές ατασθαλίες, συνωμοσία για διάπραξη εκκλησιαστικών αδικημάτων.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο είχαν τεθεί σε τρίμηνη αργία από τις 5 Μαρτίου και αυτή ανανεώθηκε στις 4 Ιουνίου.
Η επ’ αόριστον αργία τους κοινοποιήθηκε με επιδότη και σε αυτήν αναφερόταν πως η αργία ισχύει επ’ αόριστον μέχρι να ολοκληρωθεί η εις βάρος τους δικαστική διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου και του Συνοδικού Δικαστηρίου και προφανώς μέχρι να ολοκληρωθεί και η εξέταση της έφεσής τους, αν τελικά προσφύγουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργήσει ως Εφετείο.
Μέσω της επίδοσης γνωστοποιήθηκε στους δύο μοναχούς πως εκκρεμούσης της υπό τους Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Κύπρου επιβαλλομένης διαδικασίας εξέτασης των κανονικών παραπτωμάτων στα οποία έχουν υποπέσει, αποφασίζεται η επ’ αόριστον αργία από την τέλεση κάθε ιεροπραξίας μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της εκδόσεως αποφάσεως.
Κοντολογίς, η αργία συνεχίζεται μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από τα όργανα της Εκκλησίας της Κύπρου.
Όπως έγραψε ήδη το philenews, ο φάκελος της υπόθεσης ξεπερνά τις 1.000 σελίδες και το κατηγορητήριο ετοιμάστηκε από εκκλησιαστικό εισαγγελέα.
Με βάση τα δεδομένα και συγκεκριμένα την έναρξη της διαδικασίας στις 30 Αυγούστου, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες μας, ότι μάλλον η έκβαση της υπόθεσης, δεν θα κριθεί τον Αύγουστο αλλά θα μας βρει ο Σεπτέμβρης. Πάντως, η διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο κάλεσε τους δύο σε απολογία, δεν αναμένεται να τραβήξει εις μάκρος.
Σε αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολύνει το κατηγορητήριο το οποίο κρίνεται «συγκροτημένο» και κατατοπιστικό ώστε να μην αφήνει πολλά κενά προς διερεύνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το υλικό το οποίο συγκέντρωσε η Ανακριτική Επιτροπή περιλαμβάνει και ζητήματα εξαπάτησης πιστών (οι οποίοι έδωσαν στο μοναστήρι από χρήματα μέχρι και ακίνητα) ψευδοθαύματα, μέχρι και κατ’ ισχυρισμόν, πλαστογραφίες, το κατηγορητήριο θα επικεντρωθεί κυρίως σε εκκλησιαστικά αδικήματα τα οποία άπτονται της σεξουαλικής δραστηριότητας των μοναχών.
Η Ανακριτική Επιτροπή φέρεται να εξέτασε στοιχεία από μάρτυρες κατηγορίας, ενώ ενώπιον της είχε τεθεί και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο κυριολεκτικά φαίνεται να καίει τους υπό κατηγορία μοναχούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχε δημοσιεύσει το philenews, υπάρχουν φωτογραφίες, βίντεο, και ακουστικό υλικό που είναι τέτοιο ώστε τους «στέλνει αδίκαστους». Επιπλέον, φαίνεται να αποκτήθηκε πρόσβαση και σε κάποιες ιστοσελίδες οι οποίες κάθε άλλο παρά θεωρούνται αρμόζουσες για μοναχούς.
Οι μοναχοί, μέσω των δικηγόρων τους, σε κάποιο στάδιο χαρακτήρισαν τα στοιχεία ως χαλκευμένα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η αυθεντικότητα τους επιβεβαιώθηκε, οπόταν άλλαξαν τροπάρι και επικεντρώθηκαν στη θέση ότι αυτά περιήλθαν παράνομα στην κατοχή του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και κατ’ επέκταση της Ανακριτικής Επιτροπής.
Μάλιστα, οι δικηγόροι των δύο ζήτησαν κατ’ επανάληψη ακύρωση της όλης διαδικασίας για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό αφού εκ των πραγμάτων η (επερχόμενη) κλήση τους σε απολογία, απαντά και στο θέμα της παράνομης λήψης του ενοχοποιητικού υλικού.
Σημειώνεται, πως στις 8 Μαρτίου 2024 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου (κατόπιν καταθέσεως φακέλου από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα), αποφάσισε την παραπομπή των δύο μοναχών στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστούν για κανονικά παραπτώματα.
Ακολούθως, και ύστερα και από υποδείξεις νομικών, το Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε μόλις μία φορά παρέπεμψε την υπόθεση σε Ανακριτική Επιτροπή. Σημειώνεται επίσης, πως η υπόθεση θα ολοκληρωνόταν σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου προτού μεσολαβήσουν τα πιο πάνω, αλλά με επιμονή και του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου αποφασίστηκε η εξέταση όλων των καταγγελιών, οι οποίες διερευνώνται μέχρι και σήμερα, με την εμπλοκή και της Αστυνομίας.
Αν, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση είναι καταδικαστική, οι δύο έχουν μία τελευταία ευκαιρία να την εφεσιβάλουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.