Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ασταμάτητα τα φλας των καμερών – 155 χιλιάδες εξώδικα από την αρχή του έτους
Ασταμάτητα τα φλας των καμερών – 155 χιλιάδες εξώδικα από την αρχή του έτους

Ασταμάτητα τα φλας των καμερών – 155 χιλιάδες εξώδικα από την αρχή του έτους

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου έχει εισέλθει δυναμικά στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με τα φλας των καμερών να ανάβουν ασταμάτητα, μοιράζοντας πρόστιμα στους οδηγούς που δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ανά το παγκύπριο 155.350 εξώδικα, με το πιο συχνό παράπτωμα να είναι η παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Συγκεκριμένα, μέχρι αυτήν τη στιγμή καταγράφηκαν 99.636 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας. Για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη εκδόθηκαν 33.945 εξώδικα, ενώ για παραβίαση της άσπρης γραμμής σημειώθηκαν 20.413 παραβάσεις.

Παράλληλα, οι κάμερες φωτογράφισαν 1.087 άτομα να οδηγούν με μη ελεύθερα χέρια, εκ των οποίων τα 884 για χρήση κινητού τηλεφώνου και τα 203 για χρήση τσιγάρου ή άλλου αντικειμένου.

Όσον αφορά την παράλειψη χρήσης προστατευτικού κράνους εντοπίστηκαν 91 περιπτώσεις, ενώ για τη μη χρήση της ζώνης ασφαλείας 178 περιπτώσεις ρυθμίζονται εξωδίκως.

DOC.20211007.2581916.01CAMERES06.jpg

Υπενθυμίζεται ότι για τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθεί κάποια άλλη παραβίαση, ούτως ώστε να είναι ήδη ενεργοποιημένη η κάμερα τροχαίας.

Σύστημα θα τους «τσακώνει» στο αεροδρόμιο

Προ των πυλών βρίσκεται το λογισμικό σύστημα, που κατά τον έλεγχο των στοιχείων των πολιτών θα εντοπίζει εάν εκκρεμούν πρόστιμα από τις κάμερες τροχαίας. Το «Photorandar List» θα εγκατασταθεί σε αεροδρόμια, λιμάνια, οδοφράγματα και αστυνομικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει δυνατότητα να εκδίδεται επί τόπου εξώδικο πρόστιμο ή επιστολή ότι επίκειται ποινική δίωξη.

Το σύστημα θα τίθεται σε ισχύ αφού πρώτα δεν καταβληθεί το πρόστιμο και αποτύχει η επίδοση προειδοποίησης που πληροφορεί τον πολίτη ότι θα ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η εφαρμογή του λογισμικού συστήματος βρίσκεται για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, η οποία υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Σκοπός είναι η αξιολόγηση του τελικού κόστους για την υλοποίησή του.

Όταν λοιπόν αξιολογηθεί το τελικό κόστος και αποφασιστεί ότι μπορεί να διατεθεί ένα κονδύλι, θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν κάποιους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της Αστυνομίας ήταν να τεθεί σε λειτουργία πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά τελικά δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Οι εκκρεμότητες

Υπάρχουν τρεις συσκευές, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα στη Λεμεσό. Πρόκειται για τις τελευταίες από τις 90 της δεύτερης φάσης του προγράμματος φωτοεπισήμανσης. Συγκεκριμένα, έχουν εγκατασταθεί στη συμβολή της οδού Αγίας Φυλάξεως με την οδό Σπύρου Κυπριανού.

DOC.20211007.2582764.01CAMERES01.jpg

Όπως πληροφορείται η «Σ», έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασής τους και μόλις είναι κατάλληλες από τεχνικής άποψης, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, τότε η Αστυνομία θα ανακοινώσει στο κοινό την έναρξη της λειτουργίας τους.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να αφαιρεθούν δύο κάμερες από τη Λευκωσία, αφού κρίθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια, για να τοποθετηθούν στη διασταύρωση όπου σημειώθηκε το τετραπλό θανατηφόρο στα Πολεμίδια, την Πρωτοχρονιά.

Συγκεκριμένα, θα αφαιρεθεί μία από τη συμβολή της Μακαρίου με τη Γρίβα Διγενή και Σπύρου Κυπριανού και η δεύτερη από τη διασταύρωση της Λεωφόρου Στροβόλου με την οδό Μαχαιρά.

Στα συγκεκριμένα σημεία, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι υπόλοιπες κάμερες.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Πολλές προτάσεις νόμου τέθηκαν επί τάπητος το τελευταίο διάστημα για το σύστημα φωτοεπισήμανσης. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν συνολικά εννέα προτάσεις νόμου από βουλευτές, με το Συμβούλιο Οδικής Ασφαλείας να διαφωνεί με τις επτά.

Η πρώτη πρόταση νόμου αφορoύσε στη μη άσκηση ποινικής δίωξης σε μαθητευόμενους οδηγούς, για συγκεκριμένα αδικήματα, με το Συμβούλιο Οδικής Ασφαλείας να αναφέρει ότι η πρόταση αυτή αντίκειται στην αρχή της ισότητας.

Διαφωνεί επίσης με τις δύο προτάσεις για αποπληρωμή των προστίμων σε δόσεις με συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς η παρακολούθησή τους είναι αδύνατη.

Αντιτίθεται, επίσης, και σε δύο εισηγήσεις βουλευτών για τοποθέτηση χρονοδιακόπτη στους φωτεινούς σηματοδότες, επικαλούμενο μελέτη που καταδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι αδιευκρίνιστη.

Παράλληλα, έκρινε αντισυνταγματική την πρόταση για αύξηση των βαθμών ποινής για στέρηση της άδειας οδήγησης, από δώδεκα σε είκοσι.

Όσον αφορά την πρόταση για αναστολή βαθμών ποινής για παραβάσεις μέχρι τις 31 Μαΐου 2024, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, τόνισε ότι αυτή δεν είναι εφικτή, καθώς δημιουργεί άνιση μεταχείριση παραβατών και σε αυτήν προκύπτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Ωστόσο, θετική απάντηση έδωσε για θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων.

Συγκεκριμένα, βλέπει με θετικό μάτι την επέκταση του περιθωρίου αποπληρωμής εξώδικου προστίμου από 30 σε 60 ημέρες, η οποία θα υιοθετηθεί για όλες τις τροχαίες παραβάσεις.

Συμφωνεί και με την πρόταση για την επιμήκυνση του διαστήματος για άσκηση δίωξης των παραβατών που δεν αποπλήρωσαν εξώδικο πρόστιμο, από 45 σε 90 ημέρες.

Διαφωνεί όμως με την παραχώρηση έκπτωσης σε περίπτωση αποπληρωμής εντός 30 ημερών καθώς, όπως αναφέρει, θα αντιστοιχούσε σε πλήρη αλλοίωση του αποτρεπτικού χαρακτήρα των ποινών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για μείωση του προστίμου για παραβίαση της δεύτερης άσπρης γραμμής από 300 σε 85 ευρώ, αναμένεται να καθυστερήσει για κάποιους μήνες. Αυτό γιατί πρέπει να εγκριθεί το επιπλέον κόστος από την κεντρική επιτροπή αλλαγών και απαιτήσεων και στη συνέχεια να διορθωθεί το λογισμικό στις διασταυρώσεις όπου υπάρχουν κάμερες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με πολλούς οδηγούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα εξώδικα, θεωρώντας τα εξοντωτικά. Το σύστημα χρήζει βελτιστοποίησης, αφού, αντί να στοχεύει στην πρόληψη και να καλλιεργεί την οδική συνείδηση, έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μέτρο, που στοχεύει στην παγίδευση των πολιτών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σημερινή (11/08/24)

Send this to a friend